Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Τα 3 όπλα για να μην κλειστούμε σπίτι – Ποιοι είναι οι «χαμένοι»

Οι απαγορεύσεις, οι υποχρεώσεις και όλα όσα θα ισχύσουν το φθινόπωρο

Με περισσότερα από 4.600 νέα κρούσματα σε μία ημέρα και αριθμό άνω των 320 διασωληνωμένων στα τέλη Αυγούστου, είναι φανερό πως η αποφυγή ενός καθολικού lockdown όταν χαλάσει ο καιρός και μπει το φθινόπωρο αποτελεί τον δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τα τρία «όπλα» που αξιοποιεί η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει η χώρα ένα νέο lockdown είναι τα εξής:

Η τρίτη δόση του εμβολίου για να θωρακιστούν αρχικά οι ευπαθείς ομάδες. Σε δεύτερο χρόνο θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχει χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες, με πρώτους τους υγειονομικούς.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήδη εφαρμόζεται σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές υγείας. Από σήμερα ανακοινώθηκε πως υποχρεωτικό είναι πλέον το εμβόλιο και για ιδιώτες γιατρούς και για φαρμακοποιούς, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθεί όλος ο πλανήτης το παράδειγμα των ΗΠΑ που επεκτείνει «επιθετικά» την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.

Τρίτο «όπλο» είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για τους ανεμβολίαστους, ώστε ακόμη κι αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι να υπάρχει έγκυρος έλεγχος για αποφυγή τυχόν διασποράς σε κλειστούς χώρους και χώρους εργασίας. Σαφώς, οι ανεμβολίαστοι θα βιώσουν ένα «έμμεσο» lockdown με απαγορεύσεις και εξτρά υποχρεώσεις για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την Τρίτη δόση του εμβολίου

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα υπάρξει τρίτη δόση του εμβολίου και στη χώρα μας και τα ραντεβού θα αρχίσουν να κλείνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Όπως ανακοίνωσε η κα. Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν τον Αύγουστο θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Θεοδωρίδου περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν την δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson η οποία ήδη συζητιέται την Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας το οποίο όπως η ίδια πρόσθεσε «μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ , φαίνεται να μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα κατακτηθεί».

Γι' αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο» εξήγησε και είπε ότι «μακάρι κάποιοι να αναλογιστούν αν έχουν κάνει το σωστό και παρά το φόβο και τις επιφυλάξεις να προσέλθουν για να εμβολιαστούν».

Η κυρία Θεοδωρίδου σε άλλο σημείο της ενημέρωσής της, έκανε ξεκάθαρο ότι κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. «Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να περιορίσουμε την μετάδοση και την σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό» ξεκαθάρισε η ίδια, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα «συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί καθώς ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις».

Παρόλα αυτά όπως είπε φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει πάνω 92% όσους έχουν εμβολιαστεί από το να νοσήσουν βαριά.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και μέτρα για ανεμβολίαστους

«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πλέον την πανδημία ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία για ασθενείς covid-19» είπε με έμφαση και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο, όπως είπε, θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά και ανήθικο για όλους όσους νοσούν από άλλα νοσήματα και χρειάζονται νοσηλεία σε αυτά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και αφορούν τους ανεμβολίαστους, αφορούν στα εξής:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα το πράξουν από τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μπορεί να προστατευθεί και να προστατεύσει και τους γύρω του, καθώς τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουμε τα εμβόλια, είπε και επισήμανε: «Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό, είναι το δίλημμα» διερωτώμενος: «Ζούμε με το χαμηλότερο κίνδυνο ή κινδυνεύουμε να νοσηλευτούμε σε ΜΕΘ, παίζοντας ουσιαστικά ρωσική ρουλέτα με τη ζωή μας; Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς και όχι το εγώ», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Στις ανακοινώσεις που έγιναν στο υπουργείο Υγείας συμμετείχε και η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι η πρόληψη είναι το βασικό συστατικό της λύσης του προβλήματος και εξήγησε ότι τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευτεί από το ιό.

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, είναι εμβόλιο ή ιός» τόνισε και απάντησε και σε μία συχνή ερώτηση την οποία προβάλλουν αρκετοί από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην ερώτηση λοιπόν, πώς θα ξέρω ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες τα επόμενα χρόνια, η κ. Κοτανίδου κάλεσε όλους να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς, καθώς, όπως είπε, ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια πολίτες μας σε όλο τον κόσμο.

«Καλώ όσους έχουν ακόμα επιφυλάξεις να μη διστάσουν να εμβολιαστούν» είπε εμφατικά στο τέλος της τοποθέτησης της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ