Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλεύρης: Γιατί δε λειτουργούν οι 18 νέες ΜΕΘ του Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη

Επέκταση των περιοριστικών μέτρων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς

Στους 6.412 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί του ΕΣΥ που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το protothema, κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ως υπουργός Υγείας υπογράμμισε τον σεβασμό της κυβέρνησης προς το σύνολο των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και την προσωπική του δέσμευση για συνεργασία και τακτικές ενημερώσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών.

Ωστόσο, τόνισε ότι μεταξύ προάσπισης της δημόσιας Υγείας και της προσωπικής επιλογής η κυβέρνηση επιλέγει σταθερά την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών ως κεντρική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα επέκταση των περιοριστικών μέτρων και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.

«Θα φέρουμε στο επόμενο διάστημα ρύθμιση για τις συνέπειες και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Όσοι ιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη στις ιδιωτικές κλινικές. Αν εμβολιαστούν θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν αμέσως».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην επιβολή επιπρόσθετων ποινών για περιπτώσεις ανεμβολίαστων ιδιωτών ιατρών που ενώ είναι σε αναστολή εργασίας εξακολουθούν να εργάζονται ή κάνουν πράξεις σε πρωτοβάθμιες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία κ.ά.

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα να υποστηρίξουν το μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών υπογραμμίζοντας πως το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ προέρχονται από το 40% του ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τόνισε δε πως πριν την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας τα ποσοστά των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν διψήφια. «Υπήρχε νοσοκομείο με το εμβολιασμένο προσωπικό να ανέρχεται στο 35% και σήμερα είναι στο 87%» είπε μεταξύ άλλων για να τονίσει πως το μέτρο εκτελείται με επιτυχία καθώς αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα τεθούν σε αναστολή περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι, τα τελικά πραγματικά νούμερα δείχνουν ότι μπήκαν σε αναστολή 6.412.

Παράλληλα τόνισε «Μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους + 14 ημέρες. Με νέα ρύθμιση θα ορίσουμε ότι θα επιστρέφουν στο σύστημα με το που θα ενταχθούν στην εμβολιαστική διαδικασία». «Αυτό το κάνουμε γιατί σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που μου ζήτησε συνάντηση το προγραμματίζουμε γι τηνα επόμενη εβδομάδα γιατί πρόθεσή μας είναι να συζητούμε και να εξηγούμε κάθε πρωτοβουλία. Να ξέρουν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί πως θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ με την τροπολογία που θα φέρουμε την άλλη εβδομάδα» τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τις 18 κλίνες ΜΕΘ του Παπανικολάου που δημιουργήθηκαν μετά από δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Ενημερώθηκα γιατί έγινε διαμαρτυρία για τις 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου. Αυτές λειτούργησαν όταν τις χρειαστήκαμε με το υπάρχον προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει αναμονή στην Θεσσαλονίκη. Με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί. Ωστόσο την άλλη εβδομάδα υπογράφω την προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις» είπε.

Παράλληλα ο ίδιος έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα που ήθελαν νοσηλεύτρια νοσοκομείου να προτρέπει ασθενείς να μην εμβολιαστούν λέγοντας ότι θα πάθουν καρκίνο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 2 πονοκέφαλοι: Ο «σκληρός» πυρήνας των αρνητών εμβολίου και η Θεσσαλονίκη
Πώς αποτιμώνται οι πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 από τον πρωθυπουργό
Οι 2 πονοκέφαλοι: Ο «σκληρός» πυρήνας των αρνητών εμβολίου και η Θεσσαλονίκη