Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιαννούλης: Πιο δαπανηρή η εγκληματική λύση της απόσπασης των αρχαίων

Eρώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Χωρίς καμία συγκριτική μελέτη, στη θέση της «πανάκριβης» κατά τη ΝΔ λύσης της παραμονής των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, που θα κόστιζε 32 εκατ., σήμερα επιλέγεται η απόσπαση που θα κοστίσει επιπλέον 22 εκατ.». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννούλης «δυστυχώς το κόστος εκτοξεύεται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη καθώς στα 54 εκατ. της συμπληρωματικής σύμβασης που υπεγράφη με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ. δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των αποζημιώσεων, που μόνο για τον πρώτο χρόνο ανήλθαν σε 19,5 εκατ.

Σε ερώτηση που κατέθεσα μαζί με την τομεάρχη Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Παππά και την οποία συνυπογράφουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ερωτώνται οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού

  • Τι προβλέπει η συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ των εταιρειών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ;
  • Σε τι ποσό ανέρχονται οι αποζημιώσεις, τις οποίες έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ;
  • Πόσο είναι το ακριβές ποσό της ανασκαφής, απόσπασης, μεταφοράς, φύλαξης και επανατοποθέτησης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου;»

Αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: «Συμπληρωματική σύμβαση 54 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανασκαφής, απόσπασης και ανάδειξης των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ η εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε προχωρά σε συμπληρωματική σύμβαση με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ (!), μόνο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που θα ακολουθήσουν την απόσπαση και την ανάδειξη των ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Η δε απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό αποκαλύπτεται ότι προχωρά χωρίς έγκριση των τροποποιητικών μελετών απόσπασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η δε «επανατοποθέτηση» της μίας αρχαίας πλατείας στον σταθμό Αγίας Σοφίας καταγγέλλεται ως «μείζων αρχαιολογική και αναστηλωτική απάτη» και «εμπαιγμός της κοινής γνώμης».

Η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου έχει κατακριθεί από την επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων, στην πλειονότητά της και όχι μόνο. Σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, όπως ο ιστορικός Μαζάουερέχουν ταχθεί υπέρ της insitu ανάδειξης των αρχαίων, με μελέτες που επιβεβαιώνουν, ότι το κόστος αυτής της επιλογής δεν είναι πολύ υψηλότερο από την απόσπασή τους. Τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με πρωτοβουλία των Κοσμητόρων οκτώ Σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «το επιχείρημα της άποψης, ότι με την κατά χώρα παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι δαπανηρότερη λύση από αυτήν της απόσπασης του αποκαλυφθέντος μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου, θα μπορούσε να αποδειχθεί, αν είχαν εκπονηθεί αντίστοιχες συγκριτικές μελέτες και για τις δύο περιπτώσεις, βάσει των οποίων να προκύψουν οι οικονομικές εκτιμήσεις».

Δυστυχώς χωρίς καμία συγκριτική μελέτη, η «πανάκριβη» κατά τη ΝΔ κατασκευαστική λύση τη παραμονής των αρχαίων, που θα κόστιζε 32 εκατ., σήμερα θα κοστίσει επιπλέον 22 εκατ. για ένα έργο, όπου κυριολεκτικά θα είναι καταστροφικό για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2019 δήλωνε, ότι η παραμονή insitu των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, θα κόστιζε επιπλέον 40 εκατ., καθώς θα κατασκευαζόταν ένα υπαίθριο Μουσείο! 1600 τ.μ, και ως εκ τούτου θα ήταν «τρομακτικό το κόστος αυτό». Τι αλήθεια λέει σήμερα, όπου όχι μόνο δεν έγινε ένα υπόγειο, μοναδικό στον κόσμο, μουσείο που θα αναδείκνυε την καθημερινή ζωής της Θεσσαλονίκης από τον 6ο αιώνα αλλά η «οικονομικότερη» λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων θα κοστίσει τελικά 54 εκατ.; Δηλαδή ακόμα και με τους διογκωμένους υπολογισμούς τους Προέδρου 14 εκατ. επιπλέον. Ο ίδιος Πρόεδρος υποστήριζε πάλι το 2019 ότι σε «κάθε περίπτωση το κόστος δεν μπορεί να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι άψογο»

Δυστυχώς το κόστος εκτοξεύεται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη καθώς στα παραπάνω ποσά των 54 εκατ. δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των αποζημιώσεων, όπου μόνο για τον πρώτο χρόνο ανήλθαν σε 19,5 εκατ.. Όσο για το αποτέλεσμα, αν κρίνουμε από την αποκαλούμενη «επανατοποθέτηση» της αρχαίας πλατείας στην Αγίας Σοφίας, δεν φαίνεται να είναι και τόσο άψογο, Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μελίνα Παϊσίδου, κάνει λόγο για «μείζονα αρχαιολογική και αναστηλωτική απάτη» και «ανερυθρίαστη διαστρέβλωση της αλήθειας». Όπως η ίδια αναφέρει στο παραπάνω δημοσίευμα «Είμαστε στο 2021, δεν είμαστε στην Αναγέννηση που όσοι “μάζευαν” αρχαιότητες στα ταξίδια τους μετά έκαναν “δωμάτια παράξενων και θαυμαστών πραγμάτων” για να τα θαυμάζουν οι φίλοι τους. Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα. Φανταστείτε να βγαίνεις από την Αχειροποίητο και να μπαίνεις στην αυθεντική πλατεία, καταλαβαίνετε; Μιλάμε για συγκλονιστικό αρχαιολογικό περίπατο, στη θέση του οποίου ζούμε την τραγωδία της Βενιζέλου. Με ρωτάνε ξένοι συνάδελφοι “μα τόσο πολύ μισούνε την πόλη τους;” και, ναι, δυστυχώς, αυτό το κακό πυροδοτήθηκε από ανθρώπους της πόλης».

Επειδή η παροχή συγκοινωνιακού έργου είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του, ποιο το πραγματικό κόστος της ανασκαφής, απόσπασης, μεταφοράς, φύλαξης και επανατοποθέτησης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υποδομών και Μεταφορών

  1. Τι προβλέπει η συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ των εταιρειών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ;
  2. Σε τι ποσό ανέρχονται οι αποζημιώσεις, τις οποίες έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ;
  3. Πόσο είναι το ακριβές ποσό της ανασκαφής, απόσπασης, μεταφοράς, φύλαξης και επανατοποθέτησης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Παππάς Νικόλαος

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φάμελος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ