Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξεταστική επιτροπή: Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων

Έχει αποσταλεί ο κατάλογος των εγγράφων που έχουν ζητήσει τα κόμματα

Ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», με τις καταθέσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) Αλέξη Σκαναβή και της προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Μαρίας Αντωνιάδου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως έχει αποσταλεί ο κατάλογος των εγγράφων που έχουν ζητήσει τα κόμματα και από χθες ήδη έχουν κάποια έχουν αρχίσει να έρχονται και είναι στη διάθεση των μελών στο γραφείο 148.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε όλα τα έγγραφα που ζητούνται και έρχονται να κοινοποιούνται στους εισηγητές των κομμάτων. Επίσης διαφώνησε με την έναρξη της εξέτασης μαρτύρων πριν έρθουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, λέγοντας πως «πάντοτε από ό,τι έχω πληροφορηθεί από προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές πρώτα ερχόντουσαν τα έγγραφα και μετά ξεκινούσε η εξέταση των μαρτύρων. Τώρα ξεκινάμε την εξέταση μαρτύρων χωρίς να μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια έγγραφα για το πώς έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια ή τις καταβολές ενταλμάτων». Θέμα, που όπως υπογράμμισε « δεν είναι διαδικαστικό αλλά ουσιαστικό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάνης έκανε δεκτό προς διευκόλυνση να κοινοποιούνται από τη γραμματεία της Επιτροπής όλα τα έγγραφα που ζητούνται και έρχονται στην Επιτροπή στους εισηγητές των κομμάτων. Σχετικά με την έναρξη των καταθέσεων και την έλευση των εγγράφων, ανέφερε πως «επειδή έχω συμμετάσχει και σε άλλες Εξεταστικές Επιτροπές στο παρελθόν, οι Επιτροπές συνεχίζουν το έργο τους και τα έγγραφα έρχονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και διέκοπταν τις εργασίες τους περιμένοντας να έρθει το σύνολο των εγγράφων».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε και αυτή από τη δική της πλευρά ότι είναι σημαντικό να έρθουν τα έγγραφα γιατί μπορεί να έρθουν στοιχεία που θα πρέπει να διασταυρώσουμε από συγκεκριμένους μάρτυρες. Παράλληλα, επανάφερε το θέμα της εξέτασης των αρμόδιων υπουργών λέγοντας ότι η εξαίρεσή τους «είναι άκρως προβληματικό και το θέμα αυτό το θέτουμε ξανά εδώ γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο λόγος που προστατεύονται από την κυβέρνηση τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις». Τόνισε δε πως «για μας το θέμα παραμένει ανοικτό». Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε πως τα διαδικαστικά θέματα των κλητεύσεων λύθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, επανέλαβε πως «εμείς προσερχόμαστε στην Επιτροπή με ειλικρινή διάθεση για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές στην άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής». Σχετικά με τα έγγραφα και την έναρξη των καταθέσεων μαρτύρων παρατήρησε πως «τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, είναι πάρα πολλά και αυτά θα εισέρχονται όσο η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη». Προσέθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα, εάν προκύψει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ξανά κάποιος από τους μάρτυρες που ήδη θα έχει καταθέσει, αυτό να μπορεί να γίνει. Αντιθέτως, εάν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εγγράφων, αυτό θα πάρει αρκετές βδομάδες».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η κατάθεση του προέδρου της ΕΙΗΕΑ Αλέξη Σκαναβή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσιόδρας: Με την κίνηση Σούνακ το ζήτημα των Γλυπτών επανήλθε πιο δυναμικά
Τι είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την ακύρωση της συνάντησης με το βρετανό πρωθυπουργό
Τσιόδρας: Με την κίνηση Σούνακ το ζήτημα των Γλυπτών επανήλθε πιο δυναμικά