Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμό 5,2% το 2022

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, τονίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος

Ανάπτυξη 3,8% - από 4,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη - για φέτος και πληθωρισμό 5,2% προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% και εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7%.

Παρουσιάζοντας την Ετήσια Εκθεση ο Διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία. Όπως ανέφερε οι κύριοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής το 2022 πρέπει να είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης, ώστε να επεκταθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, και η συνέχιση των προσπαθειών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο.

Αναφερόμενος στις αβεβαιότητες που υπάρχουν ο κ. Στουνάρας ανέφερε ότι μεσομακροπρόθεσμα, ο σημαντικότερος εξωγενής κίνδυνος προέρχεται από τη μη γραμμικότητα της κλιματικής κρίσης, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες από την κλιματική κρίση είναι σημαντικοί. Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, ο κίνδυνος αγοράς, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η αξία των περιουσιακών στοιχείων, ο κίνδυνος ρευστότητας, στο βαθμό που η κλιματική κρίση επηρεάζει τις πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών, και ο λειτουργικός κίνδυνος εξαιτίας των ζημιών στις υποδομές μετά από φυσικές καταστροφές.

Για το μέλλον υποστήριξε ότι υπό όρους η ελληνική οικονομία μπορεί να διασφαλίσει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 3% αρκεί να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμης σημασίας δεν είναι μόνο η λήψη των αποφάσεων αλλά και η επιτυχής εφαρμογή τους. Επομένως βραχυπρόθεσμα, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα πολιτικής ώστε να εμπεδωθεί η ανάκαμψη, όταν μάλιστα ο κίνδυνος από την υγειονομική κρίση δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι μικρός μεν, αλλά όχι αμελητέος.

Για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι παρά τη μείωση τους το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών δανείων (12,8%) παραμένει πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ (2,1%). Περίπου το 39% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Ωστόσο, υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως ΜΕΔ το 2022.

Για τις τράπεζες συνέστησε συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση για την μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως υπογράμμισε οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα ΜΕΔ που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, αλλά και εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, η υποχρέωση κάλυψης της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), η ανάγκη απορρόφησης των επιπτώσεων του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η υιοθέτηση νέων, ψηφιακών τεχνολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Θεσσαλονίκη: Οι ήρωες στο Παπανικολάου που έσωσαν ζωές από τη φωτιά

Ζελένσκι: Μίλησε στην Ελληνική Βουλή μαχητής από το Τάγμα Αζόφ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ αύριο για 5 ώρες – Αιφνιδιαστική στάση εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη: Άθλιε συκοφάντη, υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ;
«Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια;»
Χατζηνικολάου σε Πολάκη: Άθλιε συκοφάντη, υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ;
Κομισιόν: 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τον σεισμό
Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή...
Κομισιόν: 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τον σεισμό
Σχοινάς: Αποφασισμένη η ΕΕ να επενδύσει στην αλήθεια και σε καλές κυβερνήσεις
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε γύρω μας ένα οικοσύστημα καλών κυβερνώντων, που αναμφίβολα θα αποτελεί το μονοπάτι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ....
Σχοινάς: Αποφασισμένη η ΕΕ να επενδύσει στην αλήθεια και σε καλές κυβερνήσεις
Θρίλερ στη Στυλίδα: 64χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος με μονωτική ταινία στο στόμα
Στο σπίτι έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ερευνούν προσεκτικά όλα τα ευρήματα, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά
Θρίλερ στη Στυλίδα: 64χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος με μονωτική ταινία στο στόμα