Συμβόλαιο, με το οποίο εκχωρεί στο Ελληνικό Δημόσιο τα τρία ακίνητα που κατέχει και της καταλογίζεται ότι απέκτησε με «παράνομο χρήμα» του πατέρα της, προσκόμισε χθες στο δικαστήριο η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή. Η κατηγορουμένη, μέσω του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, παρέδωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς στο Δημόσιο, για το ακίνητο στην οδό Δεινοκράτους και για τα δύο ακίνητα της οδού Κεφαλληνίας, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μείνει στην Ελλάδα με τα τρία παιδιά της και να είναι «ξεκάθαρη με τους συμπολίτες της». Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, «η Αρετή Τσοχατζοπούλου δίνει στο Ελληνικό Δημόσιο τα τρία ακίνητα για τα οποία κατηγορείται. Δεινοκράτους, Κεφαλληνίας 40 και 38. Η εντολέας μου είναι αθώα. Έχει τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα έχει σοβαρότατο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Θέλει να μείνει στην Ελλάδα και θέλει, απέναντι στους συμπολίτες της, να είναι ξεκάθαρη».
Πρόεδρος: «Ναι, μα είναι δεσμευμένα αυτά».
Δημητρακόπουλος: «Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα είναι αναξιοποίητα για μία δεκαετία. Χρειάζονται αμετάκλητες αποφάσεις. Εμείς το δίνουμε τώρα, με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς, ώστε να ακολουθήσει η αποδοχή. Το ίδιο έκανε και ο Λάκης Γαβαλάς, που ήταν επίσης δεσμευμένα, αλλά η Δικαιοσύνη το εκτίμησε».
«Αρχίστε απολογίες, αλλιώς ακυρώστε τα εισιτήριά σας...»
Η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, δυναμίτισε τελευταία στιγμή χθες, τη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο πρόεδρος κ. Χρήστος Κατσιάνης επέμεινε σε οξείς τόνους ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να αρχίσει να απολογείται το αργότερο τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. «Το δικαστήριο δεν θα διακόψει (για τις διακοπές του Αυγούστου) αν δεν αρχίσουν οι απολογίες! Ακυρώστε τα εισιτήριά σας, εδώ θα είμαστε...», απείλησε ο πρόεδρος. Έντονα αντέδρασαν τόσο ο ίδιος ο κατηγορούμενος όσο και ο συνήγορός του Λεωνίδας Κότσαλης που αντέτεινε ότι ο πρώην υπουργός «θα απολογηθεί τότε που μπορεί». «Σας παρακαλώ να σκεφθείτε τη θέση μας», του ζήτησε ο πρώην υπουργός. Διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν πάντως και από άλλους συνηγόρους, με αποτέλεσμα σε κλίμα έντασης ο πρόεδρος να κλείσει τους φακέλους του και να αποχωρήσει εκνευρισμένος.«Εντάξει, το κλείσατε το μαγαζί;» φώναξε ο Τσοχατζόπουλος.
«Cherchez la femme» στην περίπτωση του Οικονομίδη
Την πρώην σύζυγο του Αστέριου Οικονομίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Αrcon, κυρία Βασιλική Φωκά «έδειξαν» όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης ως υπεύθυνη για την αγορά του επίμαχου ακινήτου στη Δεινοκράτους, η οποία εμπλέκει καθοριστικά τον κ. Οικονομίδη στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά. Οι μάρτυρες ερμήνευσαν την αγορά ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχθηκε ο αρχιτέκτων από την πρώην σύζυγό του, καθώς αυτή είχε την επαγγελματική έδρα της στην Ερμού και ήθελε να διαμένει στο κέντρο. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ο Οικονομίδης διαφωνούσε, ως εκ τούτου -και δεδομένων κάποιων πρακτικών δυσκολιών- το σπίτι πουλήθηκε τελικά λίγους μήνες αργότερα στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Δύο από αυτούς μάλιστα δήλωσαν ότι ήταν αυτήκοοι μάρτυρες σχετικού καβγά του ζευγαριού στη Σκιάθο, και ενώ ακόμη το θέμα δεν είχε επιλυθεί. «Μα καλά, πήγαν διακοπές και μάλωναν για τη Δεινοκράτους; Μήπως υπήρχε κάτι άλλο από πίσω;» ρώτησε ο πρόεδρος κ. Κατσιάνης, χωρίς να πάρει απάντηση. «Κάπου διάβασα ότι η Arcon ήταν πλυντήριο του Τσοχατζόπουλου» πρόσθεσε ο κ. Διονύσης Μαντζουράνης, παιδικός φίλος του κατηγορουμένου, μέτοχος και γενικός διευθυντής στην Αrcon. «Δεν γίνεται... Τα έργα που αφορούν την υπόθεση κινούνται κάτω από το 1% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, η οποία σημειωτέον αναλαμβάνει πάντα ιδιωτικά έργα και έχει σοβαρό πελατολόγιο». Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα ότι η εταιρεία ανέλαβε το έργο ανακατασκευής του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρ' ότι σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού, για λόγους «ταμπέλας», διαφήμισης δηλαδή σε καλό σημείο της πόλης. «Το γνωρίζαμε ότι ο Ζήγρας ήταν ξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, κι αυτό ήταν μια επιπλέον εγγύηση, στην ανάλυση ρίσκου που γινόταν από την εταιρεία» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βογιατζής, μέλος του ΔΣ της εταιρείας ως το 2010. «Ξάδελφος του υπουργού ήταν, τι στο καλό, δεν ήταν απατεώνας».
Ο «γρουσούζης» Ζήγρας
Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες αναφέρθηκαν στο πρόσωπο του Νικόλαου Ζήγρα (καθώς αυτός εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Τorcaso και της Nobilis) με χαρακτηρισμούς -από «ιδιόρρυθμος» ως και «γρουσούζης» (τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Οικονομίδης)- προκαλώντας τελικά γέλιο στο ακροατήριο. Ο Ζήγρας τους επεφύλαξε πάντως χαμόγελα και ειρωνείες, ενώ όταν κάποια στιγμή παρενέβη ο Τσοχατζόπουλος στη διαδικασία είπε δυνατά: «Ο ιδιοκτήτης (σ.σ.: των off shore) διαμαρτύρεται».
Σήμερα η ακρόαση για την έκδοση
κύπριου πρώην υπουργού στην Ελλάδα
Αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή, η ακρόαση στο Δικαστήριο Λεμεσού της υπόθεσης για έκδοση ή όχι στην Ελλάδα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη. Και οι δύο κατηγορούνται για νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, που διαπράχθηκε μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου του 1997 και 20 Ιουλίου του 2001, στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για τα TOR-M1. Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, την Πέμπτη, η Εισαγγελία ζήτησε αναβολή, γιατί μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για έκδοση κυπρίων πολιτών σε υποθέσεις που αφορούν ευρωπαϊκά εντάλματα, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν νέο διάταγμα εναντίον των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη. Αναβολή ζήτησε και ο δικηγόρος υπεράσπισης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πελάτες του δεν συναινούν στην έκδοση τους στην Ελλάδα και ζητούν να τους δοθεί η ευκαιρία να δικαστούν στην Κύπρο.