Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πυρετός συσκέψεων Μητσοτάκη – Έρχεται «γενναία» παρέμβαση για το ρεύμα

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μείζον ζήτημα για τα νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ελαφρύνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και νέα μέτρα.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας που δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι μια πιο μόνιμη παρέμβαση στο θέμα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι θέμα Μαΐου – Ιουνίου.

«Η βοήθεια που ξεπερνούσε ήδη τα 2 δισ. δόθηκε με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πλέον εξετάζουμε τις δυνατότητες και περιμένουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, ώστε σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν νέα μέτρα και θα δείτε ότι τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση. Τα μέτρα κάθε Μάιο και Ιούνιο αποφασίζονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν σχέση με τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΣ είπε ακόμη πως «υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπορεί να στηρίξει κανείς και μετά υπάρχει η προσαρμογή στις συνθήκες και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο η στήριξη από την Κυβέρνηση να συνεχιστεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τους λογαριασμούς» 

Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «για ένα διάστημα που θα δούμε τις αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα άλλα μέτρα στήριξης όπως η μείωση φόρων και η αύξηση μισθών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος». 

«Η Κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κρίσεις στην θητεία της, όπως η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που θεωρώ ότι δεν διαταράσσεται με την κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ακόμη ότι «η μέση τιμή που πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής είναι μικρότερη από εκείνη σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, αυτό είναι δύσκολο να το δώσουμε να το καταλάβουν οι πολίτες, αλλά ισχύει».

Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύουν ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωναν 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στους «27» ήταν 0,237 ευρώ.

Το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (0,282 ευρώ ανά κιλοβατώρα), η Ιταλία (0,236 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,217), αλλά και σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, την Γερμανία και τη Γαλλία.

Τα στοιχεία της Eurostat συνυπολογίζουν φόρους ενώ καλύπτουν καταναλώσεις από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες ανά εξάμηνο, δηλαδή το εύρος που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των οικιακών τιμολογίων.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με τραυματία – ΙΧ έπεσε πάνω σε λεωφορείο ΟΑΣΘ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ανάρπαστα τα ακίνητα σε 5 περιοχές – Τεράστιος όγκος νέων αδειών

Ξέφυγε ο Τσουκαλάς: Βούλγαρους, Σκοπιανούς είπε τους ΠΑΟΚτσήδες – Οργή στην Τούμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Χάνει ΦΠΑ 3.000 ευρώ το δευτερόλεπτο λόγω απάτης - Οι προτάσεις της Κομισιόν
Στην Ελλάδα οι απώλειες ΦΠΑ περιορίστηκαν από το 23,4% των δυνητικών εσόδων στο 19,7% με τον προϋπολογισμό να χάνει 3,2 δισεκ. ευρώ
ΕΕ: Χάνει ΦΠΑ 3.000 ευρώ το δευτερόλεπτο λόγω απάτης - Οι προτάσεις της Κομισιόν