Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19.00 για τις τιμές στο ρεύμα – Τι θα ανακοινώσει

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα στο ρεύμα - Πλαφόν στη χονδρική και επιδότηση για όλους

Έκτακτο μήνυμα προς του πολίτες θα απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 19.00.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονταν καθημερινά το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, χθες, οριστικοποιήθηκαν όλες οι παράμετροι και η πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση επίσπευσε τις ανακοινώσεις.

Ειλημμένη απόφαση για οριζόντια μέτρα

Στόχος, σύμφωνα με πηγές, είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή η κρατική παρέμβαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν …ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές μόλις τους άνοιγαν.

Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς-«φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει. Για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα που θα διαμορφώσει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζει τις τιμές των παραγωγών ενέργειας και επιδότησης των καταναλωτών. Ειδικά για τον Μάιο προβλέπεται αυξημένη επιδότηση ώστε να μειωθούν σε πρώτη φάση οι τιμές, ενώ το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρονταν και σε πιθανή αναδρομική ισχύ των νέων μέτρων, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί.

Πιθανή διευκόλυνση στα πιο αδύναμα νοικοκυριά για εξόφληση σε περισσότερες δόσεις

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει και την διευκόλυνση ειδικά των πιο αδύναμων νοικοκυριών να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς σε περισσότερες δόσεις με κύρια στόχευση να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν οριζόντια για όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και δεν θα αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς και έχει συγκεντρώσει και τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Στα 2,5 δισ. το κόστος της παρέμβασης

Το κόστος της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν και την επόμενη χρονιά εφόσον κριθεί απαραίτητο και συνεχιστεί το ξέφρενο ράλι στην ενέργεια.

Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι τρεις. Ο κρατικός προϋπολογισμός που θα σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο ήδη συνεισφέρει στις επιδοτήσεις που δίνονται σήμερα και τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θα ανακοινωθούν άμεσα αφού η ΡΑΕ φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον υπολογισμό τους.

Επιμένει για ευρωπαϊκή παρέμβαση η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι απαιτείται και μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επίγνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και έκριναν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τις Βρυξέλλες και πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα. Έτσι, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου θα είναι άμεση και τα όποια μέτρα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος του μήνα είτε θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς αυτό είτε θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση του. 

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πελάτης ήθελε καφέ με τη ζάχαρη χτυπημένη… 100 φορές (VIDEO)

Ζωτική η επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση - Ελπίδες για μεγαλύτερο τζίρο

Θεσσαλονίκη: Ξεσπά η μητέρα της 3χρονης - «Το φάγανε άδικα το παιδί» (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρβαρντ: Αυτές είναι οι 16 «χρυσές» συμβουλές για να βγάλετε λεφτά
Oικονομολόγος του Χαρβαρντ, μοιράζεται 16 κορυφαίους χρηματικούς κανόνες τους οποίους όπως λέει μάλιστα διδάσκει και κανονικά πληρώνεται γι΄αυτό
Χάρβαρντ: Αυτές είναι οι 16 «χρυσές» συμβουλές για να βγάλετε λεφτά