Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ενεργειακό «τινάζει στον αέρα» τους προϋπολογισμούς των δήμων

Στην τελική φάση για την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών και Σιθωνίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων με το πρόβλημα να αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα. «Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου κυριάρχησε το ενεργειακό ζήτημα. Για «τραγική κατάσταση» κάνει λόγο και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο «TyposThes», ο οποίος αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος του για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη δημιουργία της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας η οποία βρίσκεται μάλιστα στην τελική φάση και η οποία έχει ως σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας.

«Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ.

Για της ΔΕΥΑ τόνισε συγκεκριμένα, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. «Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλεια. Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!», ανέφερε μεταξύ άλλων. Η ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Δανιηλίδης: Στην τελική φάση για την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» επισημαίνει ότι έχει καταβληθεί επιπλέον δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο με τις τιμές που ίσχυαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Τώρα που οι τιμές έχουν πάει 100% πιο ψηλά καταλαβαίνετε ότι από τον Οκτώβριο μήνα που θα χρειάζεται να λειτουργήσουμε το φυσικό αέριο θα φτάσει στο σημείο να ξεπεράσουμε όχι τα 2 αλλά και τα 3 εκατ. ευρώ επιπλέον δαπάνη ενεργειακή, ηλεκτροφωτισμού και φυσικού αερίου», αναφέρει.

 «Είναι τραγική η κατάσταση γι’ αυτό στο δήμο μας κινούμαστε εδώ και δυο χρόνια έτσι ώστε να κάνουμε διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα και είμαστε στην τελική φάση για να μπορέσουμε να έχουμε ενεργειακή αυτονομία και να μη εξαρτόμαστε ενεργειακά από τις τιμές αυτές», προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν  ληφθεί οι αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας και του Δ.Σ. «Θα έχουμε βγάλει και ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ και πλέον θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενεργειακής Κοινότητας για να κάνει τη δημοπρασία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων», επισημαίνει. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία σύστασης ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γίνεται από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και το δήμο Σιθωνίας. Η μελέτη που έχει γίνει, προβλέπει πως σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, οι δύο δήμοι όχι μόνο θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, αλλά θα υπάρχει και πλεόνασμα, με το οποίο ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, όπως έχει ανακοινωθεί, θα στηρίζει ευάλωτες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την ενεργειακή φτώχεια.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Παράλληλα, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων. Ενώ η σχετική κυβερνητική οδηγία κάνει λόγο για το σβήσιμο μιας λάμπας στις δέκα, σε δρόμους, πλατείες , πάρκα κλπ ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχώρησε από τις αρχές Αυγούστου στο σβήσιμο μιάς λάμπας στις επτά. «Είμαστε ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα» που προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, λέει ο κ. Δανιηλίδης. «Πήραμε και άλλα μέτρα. Αυτήν την στιγμή λειτουργούμε με 15% οικονομία σε σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό και θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε καλέσει σύσκεψη διευθυντών όλων των σχολείων από νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μειωθεί η τεράστια σπατάλη που υπάρχει και στο φωτισμό και στη θέρμανση», τονίζει ο ίδιος.

Όπως λέει, πέρα από την αύξηση της τιμής, υπερδιπλασιάστηκε η ποσότητα κατανάλωσης του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσυ καθώς τα καλοριφέρ λειτουργούσαν με ανοιχτά παράθυρα λόγω των  μέτρων για τον κορωνοϊό ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες έξω έδειχναν μείον.

Ο δήμος έχει ορίσει ήδη εδώ και καιρό σε κάθε κτίριο ενεργειακό υπεύθυνο, με τον δήμαρχο να κάνει έκκληση για μείωση της σπατάλης στα δημόσια κτίρια. «Δεν ξεχνάμε αναμμένα φώτα σε γραφεία αποθήκες κλπ, δεν λειτουργούμε το air-condition στους 20 και τους 22 βαθμούς αλλά στους 27 όταν έχει ζέστη, ό,τι έπρεπε να κάνουμε και στα σπίτια μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Στα χέρια των πλημμυροπαθών θα βρίσκονται μέσα στις επόμενες ώρες τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης -...
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»
Παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για επενδύσεις
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»