Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυριάκος Μητσοτάκης: Tα 21 μέτρα που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη

Πακέτο μέτρων 5,5 δισ

Πακέτο 5,5 δισ. εξήγγειλε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός εκτός από τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα, έστειλε σαφή, ξεκάθαρα μηνύματα εντός κι εκτός: Με αυστηρό τόνο απευθύνθηκε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας «Όχι. Νταηλίκια γιοκ κ.Ερντογάν». Παράλληλα, δίνοντας το στίγμα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους είπε «δεν ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του έως τώρα, ζήτησε ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης.

Aναλυτικά τα 21 μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

 • Ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία
 • Επιδότηση € 60 εκ. για λιπάσματα – € 80 εκ. για ζωοτροφές
 • Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» - επιπλέον €140 εκ.
 • Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια
 • Επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Τουρισμός για Όλους» - επέκταση τουριστικής περιόδου
 • Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων
 • Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης
 • Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων
 • Καταργείται για πάντα η Εισφορά Αλληλεγγύης – ανακούφιση για 2,7 εκ. φορολογούμενους
 • Καταργείται η Εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων – θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο
 • Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκ. συνταξιούχων – 6% για φέτος
 • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 - αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τέλη 2024
 • Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρ
 • Αύξηση πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά €120 εκ. ετησίως
 • Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2023
 • Πρόγραμμα στέγασης € 1,8 δις για νέους και ζευγάρια – 150.000 ωφελούμενοι
 • Ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.
 • Στεγαστικά δάνεια €500 εκ. με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών
 • Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους – μέχρι €30.000 η ενίσχυση
 • Κίνητρο έως €10.000 για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων
 • Θεσμοθετείται η «κοινωνική αντιπαροχή» για δημόσια ακίνητα – οι μισές για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές

«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος» είπε, αρχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, συνέχισε.

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: Mέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

«Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού» ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε: Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους. H ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

«Όχι, κύριε Ερντογάν»

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ' αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το  προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις, η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, παρά την πληθώρα πτυχιούχων. Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019. Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας» υπογράμμισε. 

Οι προκλήσεις του χειμώνα

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες εν όψει του χειμώνα» υπογράμμισε.

«Η δράση της Ρωσίας δημιουργεί προηγούμενο για κάθε πρόθυμο τοπικό ταραχοποιό. Η ενεργειακή κρίση προκαλεί οικονομική κρίση. μετατρέποντας η Μόσχα το φυσικό αέριο σε όπλο, μπορεί να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ο φόβος τυλίγει την κοινωνία. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιτραφεί στον κ. Πούτιν. Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση: Στον πόλεμο στην Ουκρανία είμαστε με τον αμυνόμενο. Εχουμε κι έναν λόγο παραπάνω, ξέρουμε τι σημαίνει η απειλή από γείτονες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν αρκεί αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι ότι οι Βρυξέλλες κινούνται στο ρυθμό των ελληνικών προτάσεων. Η στήριξή μας θα είναι συνεχής. Στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Ξεκινά ήδη στο Δημόσιο, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει με κίνητρα και αντικίνητρα για να μετέχουν και οι πολίτες. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει την αυήξηση στο φυσικό αέριο που είναι δέκα φορές πάνω, τόνισε.

«Θα οδηγήσω τη χώρα ξανά στο ξέφωτο. Οποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και να αναμετρηθούμε. Είμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας τετραετίας. Οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν το χρόνο της τετραετίας. Θέλουμε την Ελλάδα στο φως του 2030. Η δυναμική μας στο αύριο» κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποιούν ογκολόγοι: Έρχεται «τσουνάμι» καρκίνων για ηλικιωμένους
Oγκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας και την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε ένα «τσουνάμι» καρκίνων στους...
Προειδοποιούν ογκολόγοι: Έρχεται «τσουνάμι» καρκίνων για ηλικιωμένους