Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτο κουδούνι αύριο για τα σχολεία - Φόβος για κόστος ρεύματος και αερίου

Σε ετοιμότητα ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική χρονιά, ωστόσο προβληματίζουν οι λογαριασμοί ενέργειας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 και η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τους αρμόδιους φορείς να σκέφτονται πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί σε ρεύμα και αέριο.

«Πέρυσι μας δόθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο μόλις 300.000 ευρώ για τις 218 σχολικές μας μονάδες. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε τους λογαριασμούς ενός μήνα. Οι δαπάνες μας για θέρμανση με αέριο από τον Οκτώβριο του 2021 και μέχρι την στιγμή που έκλεισε ο θερμοστάτης στα σχολεία τη προηγούμενη σχολική χρονιά ήταν 2.400.000 ευρώ. Ανάλογα ποσά υπολογίστε και στο ρεύμα. Έχουμε προβεί σε διακανονισμό για τις πληρωμές. Όμως είναι λογικό να μας προβληματίζει ο ερχομός της νέας χρονιάς όπου αναμένονται και νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια» δήλωσε στο «ΤyposThes» η αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Η ίδια συμπλήρωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα έχει κάνει στις απαραίτητες εργασίες ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία για να υποδεχτούν τους μαθητές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγιναν μυοκτονίες, απεντομώσεις, καλλωπιστικές εργασίες (πχ βαψίματα, κλαδέματα δέντρων σε αυλές), επιδόρθωση βλαβών σε υδραυλικά/ ηλεκτρολογικά, συντήρηση παιδικών χαρών σε δημοτικά, ενώ σε λίγο διάστημα θα γίνουν εργασίες και για την συντήρηση καυστήρων.

«Ο δήμος είναι πάντα σε ετοιμότητα και δεν σταματάει ποτέ να μεριμνεί για τις σχολικές του μονάδες. Με όλα αυτά που έγιναν στο κομμάτι της ενέργειας έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τόσο για λογαριασμούς όσο και για προσωπικό όπως πχ καθαρίστριες. Κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν ή προκύπτουν. Όμως αντιλαμβάνεστε πως ο δήμος έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», συμπλήρωσε η κυρία Κοσμοπούλου.

 

Κεραμέως: «Τα σχολεία ανοίγουν με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς των τελευταίων χρόνων»

 

Σε δηλώσεις της για το πρώτο κουδούνι η υπουργός Παιδείας είπε σε εκπομπή του Αντ1 ότι φέτος: «Τα σχολεία ανοίγουν με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς των τελευταίων χρόνων. Από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν σε σύνταξη 4000-5000 τον χρόνο. Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει 25.000 διορισμούς εκπαιδευτικών».

Όπως τόνισε η υπουργός, η επιστροφή στο σχολείο γίνεται με καινοτομίες, όπως η επέκταση ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο «όπου αφενός αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο, αφετέρου έχουμε στήριξη της οικογένειας αφού είναι άλλο να πρέπει να φύγεις στις 15:00 από την δουλειά σου και άλλο στις 17:00».

Σχετικά με το πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό, αφού είπε πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την περασμένη σχολική χρονιά, καθώς «έχουν νοσήσει πολλοί, έχουν εμβολιαστεί πολλοί, οι μεταλλάξεις είναι διαφορετικές», ανέφερε ότι «σχεδόν πουθενά στον κόσμο, όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία, δεν υπάρχουν μέτρα, αλλά συστάσεις, όπως ομόφωνα αποφάσισε και στην Ελλάδα η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα».

Επεσήμανε πως «για τους καθηγητές, ισχύει πως όσοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test. Τα παιδιά, εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα, δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ» και υπενθύμισε πως υπάρχει το πρωτόκολλο για απομόνωση πέντε ημερών για όποιον νοσήσει.

Αναφορικά με τη θέρμανση σημείωσε ότι αυτή πληρώνεται από τους Δήμους. «Το ΥΠΕΣ έχει λάβει ειδική μέριμνα για χρηματοδότηση των Δήμων, λόγω της αύξησης των τιμών στην Ενέργεια, για να θερμαίνονται οι σχολικές αίθουσες», σχολίασε η κ. Κεραμέως σχετικά με τον χειμώνα που έρχεται.

Δικαίωση 19 γονιών της Καλαμαριάς για το 3ο Λύκειο

 

Εν τω μεταξύ δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση 19 γονείς που είχαν κάνει προσφυγή κατά των κατανομών που έγιναν από την δευτεροβάθμια διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Έτσι τα παιδιά τους δεν θα χρειαστεί να πάνε στο 4ο και 5ο Λύκειο στην περιοχή Βότση, που είναι απομακρυσμένη και που για να προσεγγίσουν τις σχολικές μονάδες θα έπρεπε να περπατήσουν περί τα 3 χιλιόμετρα, και θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Παιδείας δήμου Καλαμαριάς κ. Θάνος Γιαννακός: «Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση όλων των χώρων του πιο σύγχρονου σχολικού κτιρίου που στεγάζει το 3ο Λύκειο Καλαμαριάς. Άνοιξε ο δρόμος για όλους τους μαθητές και μαθήτριες που δικαιούνται να φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής τους....Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεώνεται να εφαρμόσει τον σαφέστατο νόμο περί της μέγιστης διανυόμενης απόστασης που για τους μαθητές λυκείου είναι 1000-1500μ.

Η δυνατότητα που έχει το 3ο λύκειο (μετά τη μεταστέγαση) είναι να δεχθεί αυτή τη στιγμή 162 μαθητές στην α' λυκείου.... Ούτε έναν λιγότερο.... Οι κατανομές που αφορούν  τα λύκεια της Καλαμαριάς, όπως ανακοινώθηκαν από την ΔΔΕ και ειδικά αυτές που αναφέρονται στις περιοχές επέκταση Καλαμαριάς, Νέα Κρήνη, Φοίνικας, Αη Γιάννης, είναι το λιγότερο κοινωνικά άδικες, και δεν γίνονται αποδεκτές..... Ανατρέπονται».

Σε δική του ανάρτηση ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφέρει: «Για εμάς επίσης δικαίωση, γιατί το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς εδώ και τρία χρόνια παλεύουμε δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους για το αυτονόητο...τα παιδιά μας να πάνε σχολείο κοντά στο σπίτι τους αφού υπάρχουν οι αίθουσες διδασκαλίας». Ωστόσο συμπληρώνει πως η απόφαση αφήνει «μια πικρή γεύση», αφού «υπάρχουν άλλα 35 παιδιά που για οικονομικούς ή όποιους άλλους λόγους δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη... καθώς επίσης και το ότι χρειάστηκε και αυτοί οι 19 γονείς να δοκιμαστούν, να πληρώσουν, να καρδιοχτυπήσουν...».

Και ο δήμαρχος υπογραμμίζει: «Επιτέλους θα δώσουμε οριστική λύση για όλους ακολουθώντας αυτά που σας προτείνουμε; Θα τους προστατέψουμε; Λέτε οι γονείς κι εμείς να μην θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή;».

 

Ολοκληρώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης

Μπαίνουν οι τελευταίες “πινελιές” στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των διδακτηρίων που στεγάζονται τα 1ο Γυμνάσιο-1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων.

Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 975.191,52€ περιλαμβάνουν για το μεν διδακτήριο του 1ου Γυμνασίου-1ου ΕΠΑΛ

(α) θερμομόνωση δώματος του κτιρίου,

(β) αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια-υαλοπίνακες) με νέα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας,

(γ) αναβάθμιση τεχνητού φωτισμού,

(δ) εγκατάσταση αντιστάθμισης στο σύστημα θέρμανσης και την προμήθεια από τον Δήμο Aμπελοκήπων – Μενεμένης ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος (Φ/Β) και ενός ολοκληρωμένου συστήματος (net metering) ενεργειακής διαχείρισης

για το δε κτίριο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

(α) θερμομόνωση δώματος του κτιρίου,

(β) αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια-υαλοπίνακες) με νέα χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας,

(γ) αναβάθμιση τεχνητού φωτισμού,

(δ) εγκατάσταση αντιστάθμισης στο σύστημα θέρμανσης και την προμήθεια από τον Δήμο Aμπελοκήπων – Μενεμένης ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος (Φ/Β) και ενός ολοκληρωμένου συστήματος (net metering) ενεργειακής διαχείρισης.

Η χρηματοδότηση γίνεται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ04. Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξημένα τα εκλογικά κέντρα - Στους 22.000 συνολικά οι υποψήφιοι
«Επειδή είναι διπλές οι κάλπες, έχουν αυξηθεί τα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου, ειδικά στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης...
Θεσσαλονίκη: Αυξημένα τα εκλογικά κέντρα - Στους 22.000 συνολικά οι υποψήφιοι
Ζέρβας: Οι Θεσσαλονικείς παίρνουμε πίσω την πλατεία Αγίας Σοφίας
Η δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα μετά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου του...
Ζέρβας: Οι Θεσσαλονικείς παίρνουμε πίσω την πλατεία Αγίας Σοφίας