Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εναέρια Έρευνα και Διάσωση: Δημιουργείται βάση και στη Θεσσαλονίκη

Θα δημιουργηθούν 6 βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης και εύρος κάλυψης όλη την επικράτεια εντός 45΄

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης "Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος" και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας». Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τη Δευτέρα, 24/10/2022.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης θεσπίζεται για την υποστήριξη και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, σε συμβάντα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αρμοδιότητάς του, εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι στο προαναφερόμενο πλαίσιο δεν εμπίπτουν η διεξαγωγή επιχειρήσεων ναυτικής και αεροπορικής έρευνας-διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της Ελλάδας καθώς και η παροχή συνδρομής στο Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας εκτός και αν υποβληθούν σχετικά αιτήματα συνδρομής.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρει ότι πριν 6 μήνες ο Πρωθυπουργός ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στους γονείς του Ερμή, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εναέριας έρευνας και διάσωσης -σαν αυτά που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένο ορεινό τουρισμό και αθλητικές δραστηριότητες βουνού- με σκοπό την πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών από δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας σε δομές υγείας.

«Η δέσμευση αυτή γίνεται σήμερα πράξη με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού με 6 βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης και εύρος κάλυψης όλη την επικράτεια εντός 45’ από Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άκτιο και Ανδραβίδα».

Ο μηχανισμός αυτός φέρει το όνομα «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» στη μνήμη του πρόωρα χαμένου παλικαριού. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.1349/1983 σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Μεταξύ άλλων επαναπροσδιορίζεται ο σκοπός του ΟΑΣΠ, στον οποίο περιλαμβάνεται, και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου και της ηφαιστειακής διακινδύνευσης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της νεαρής, η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, που θα αποφανθεί για την ποινική μεταχείρισή της
Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια...
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα
Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023
Ο κ. Πιτσιλής γνωστοποίησε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα ψηφιακά δελτία αποστολής, με στόχο έως το τέλος του 2023...
Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023