Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εύα Καϊλή: Οι μέρες της στη φυλακή, μαζί με γυναίκες που σκότωσαν – Πώς είναι το κελί

Σε δικό της δωμάτιο με το κρεβάτι της, γραφείο, και τηλεόραση που μπορεί να βλέπει πολύ συγκεκριμένα κανάλια και ένα παράθυρο

Λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή έδωσε στο Star, ο δημοσιογράφος Μισέλ Γκεγιέ.

Οπως έχει γίνει γνωστό η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Χάρεν, ένα συγκρότημα φυλακών που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, και ουσιαστικά πρόκειται για πρότυπες και πρωτότυπες φυλακές που απέχουν πολλοί από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.

Είναι οικολογικές, υπάρχουν γήπεδα, κοινοί χώροι και τα κελιά δεν είναι τα συμβατικά, αλλά μικρά σύγχρονα δωμάτια σε καθένα από τα οποία απομονώνoνται μία-μία οι κρατούμενες και έχουν το κρεβάτι τους, γραφείο, και τηλεόραση που μπορούν να βλέπουν πολύ συγκεκριμένα κανάλια και ένα παράθυρο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που μίλησε στο Star η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει συναναστροφές με ακόμα 20 κρατούμενες, οι οποίες -σύμφωνα με τον Βέλγο δημοσιογράφο- «έχουν σκοτώσει κι έχουν βιάσει, ενώ υπάρχουν και άλλες κρατούμενες που κατηγορούνται για εγκλήματα «λευκού κολάρου» (white collar crimes)».

1.png

«Έχει κάποιες γυναίκες που έχουν σκοτώσει, έχουν βιάσει κι άλλες που κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα. Είναι πιθανό η Ελληνίδα αντιπρόεδρος να βρίσκεται στην φυλακή δίπλα σε κρατούμενη που έχει σκοτώσει τον σύζυγό της ή τα παιδιά της, αυτά συμβαίνουν στην φυλακή», υποστήριξε ο δημοσιογράφος Μισέλ Γκεγιέ μιλώντας στο Star.

Κρατούμενη μέχρι τουλάχιστον τις 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή από το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και να αποφασιστεί αν θα παραμείνει κρατούμενη μέχρι τη δίκη της (σε περίπου ένα χρόνο) ή όχι.

Ηδη έχουν προφυλακιστεί ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο εγκέφαλος του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και ο τέταρτος εμπλεκόμενος, ιδρυτής ΜΚΟ και λομπίστας Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα που αν και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι τελικά προφυλακίστηκε.

Οι πρότυπες φυλακές του Χάρεν

Σε ό,τι αφορά το Χάρεν, πρόκειται για μια σύγχρονη φυλακή που θυμίζει χωριό, αποτελούμενη από πολλά κτίρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα και λειτουργούν σαν αυτόνομες κοινωνικές ομάδες.

Υπάρχει διαχωρισμός των κρατουμένων στα σπίτια ανάλογα με την ηλικία και το προφίλ, ενώ υπάρχει σειρά υποχρεωτικών δραστηριοτήτων σε κουζίνα και πλυντήριο.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες και εκμάθηση.

Τα κελιά των κρατουμένων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για... κελί φυλακών.

Tον Οκτώβριο εγκαινιάστηκαν οι φυλακές του Χάρεν

Οι φυλακές με το ιδιαίτερο σύστημα και πρόγραμμα εγκαινιάστηκαν πριν από λίγο καιρό και οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν τον Οκτώβριο, ενώ ουσιαστικά ο στόχος είναι η εν λόγω φυλακή να επεκταθεί για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τις πεπαλαιωμένες φυλακές Σεν Ζιλ, Φόρεστ και Μπέρκαντελ.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε πριν λίγο καιρό ενόψει της λειτουργίας της φυλακής αφενός ότι «είμαι πεπεισμένος για την προσέγγιση του χωριού των φυλακών Haren» και αφετέρου ότι «οι κρατούμενοι θα ζουν μαζί με βάση το προφίλ τους. Δεν είναι αριθμοί. Δεν βάζουμε πρωτοεμφανιζόμενους παραβάτες μαζί με σκληρούς εγκληματίες. Η φυλακή Χάρεν έχει έναν τριπλό στόχο: να εξαλειφθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών έως το 2030, να βελτιωθούν οι συνθήκες στις φυλακές και να μειωθεί η υποτροπή».

xart.png
6.png
5.png
4.png
2.png
3.png

Πηγή: iefimerida

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ