Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τέλος από τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος για τη δήλωση για εισφορές

Ανακοίνωσε ο ίδιος την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη

Tην αποχώρησή του από την εκλογική μάχη και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τα σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του για τις ασφαλιστικές εισφορές και συγκεκριμένα πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί, υπάρχει ενδεχόμενο να επαναφέρει τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών το 20%.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος έκανε λόγο για προσωπική θέση ενώ πριν από λίγη λεπτά με ανάρτησή του στα social media ανακοίνωσε και την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Δείτε το video με την δήλωση του κ. Κατρούγκαλου που προκάλεσε και την αποσύρσή του:

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου από το παράθυρο, συμπληρώνοντας ότι η Κουμουνδούρου ετοιμάζει νέα φορο-επιδρομή σε βάρος της μεσαίας τάξης.

«Μάθαμε προχθές από τον κ. Τσίπρα πώς φαντάζεται άλλη μια εκδοχή της προοδευτικής διακυβέρνησης, με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα παραλύσει τα πάντα. Μαθαίνουμε τώρα ότι έχουν και μια κρυφή ατζέντα νέας φορο-επιδρομής στα εισοδήματα, που επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου από το παράθυρο, σε σχέση με την επιβολή πρόσθετων αυξημένων συντελεστών στις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει, δεν είναι κοστολογημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια κρυφή ατζέντα φόρων ή πρόσθετου δανεισμού, νέων χρεών, νέας εποπτείας, μιας νέας οικονομικής καταστροφής για την χώρα» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος. 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, διέψευσε με δύο ανακοινώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου: «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.

«Το μόνο που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξήσεις εισοδημάτων με αύξηση αφορολόγητου και κατάργηση φόρου επιτηδεύματος. Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Στη συνέχεια και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, η κ. Τσαπανίδου επανήλθε με σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμα μας. Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση.

» Η μεσαία τάξη ξέρει, κύριε Μητσοτάκη. Αλλά τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή για ανάσα στη μεσαία τάξη».

Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε σε δήλωση με την οποία πήρε πίσω τη χθεσινοβραδινή τοποθέτηση: «Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας» ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε και στο Twitter μετά την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου και ο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: 

«Σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος το είπε ξεκάθαρα: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν κάθε χρόνο το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους ως εισφορά στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα επαναφέρουν όλες εκείνες τις διατάξεις που διέλυσαν σκόπιμα τόσο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όσο και τη μεσαία τάξη και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Εφαρμόζοντας όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες το 2019, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι την ασφαλιστική τους κατηγορία και, αντίστοιχα, τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτόν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εισφορές τους να μειώνονται κατά ποσοστό άνω του 35%. Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.

Είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνογνωσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, οι πολίτες πλέον ξέρουν, την Κυριακή με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιλέξουν να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά, μπροστά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ