Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρόϊκα: Πουλήστε δημόσιο για είσπραξη 50 δισ. ευρώ έως το 2015

Είπαν το «ναι» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά το συνόδευσαν με αυστηρές συστάσεις να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και προτροπή για αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εισπραχθούν τουλάχιστον 50 δις. ευρώ. Πάντως μας καθησύχασαν ότι δεν πρότειναν πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας…

Παρουσιάζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα, τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπαν ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου, στην οποία συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της οικονομίας και της εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου προβλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (από ύφεση 3% για το σύνολο του 2011).

Σχετικά με το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τίθεται ως στόχος η είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ έως το 2012.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ Ντερούζ, θα έχει ως «πηγή» εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους. Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για να συμπληρωθεί το ποσό.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν είπε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε» αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, είπε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξός ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ χαρακτήρισαν το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ως «ένα ζωντανό οργανισμό» που προσαρμόζεται, τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες που προκύπτουν, εξέφρασαν δε την ικανοποίηση τους για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά το έλλειμμα.

«Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος. Εντούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής κλιμακίου στελεχών τους στην Ελλάδα για την τρίτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής που υλοποιεί η χώρα μας. Σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011.

Τι μας προτείνει ο Μπομπ Τράα

Παράλληλα, επιθετικότερη πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συνέστησε και ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Ολλανδός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις και πως το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.

Επικριτικός ήταν ακόμη στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της διαφάνειας. Όπως είπε: παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ακόμη που πηγαίνουν οι κρατικές δαπάνες και κατά πόσο αξιοποιούνται. Επιπροσθέτως άσκησε κριτική γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις οφειλές του Δημοσίου. Είπε ακόμη πως χρειάζεται «λιγότερο φακελάκι».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος επεσήμανε επίσης ότι οι αυστηροί κανόνες που έχουν τεθεί και για τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσουν στη χορήγηση λιγότερων δανείων, ενώ υποστήριξε ότι οι πολιτικές σταθεροποίησης και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας για να προχωρήσουν.

Επιχειρησιακές συμβάσεις: Νεότερα το καλοκαίρι

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι «σε πείσμα των σχετικών σεναρίων που επίμονα συντηρούνται, ούτε το περιεχόμενο ούτε η υλοποίηση του νόμου αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης με την Τρόικα.

«Είναι κοινή θέση ότι η χρήση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση των διαπραγματευόμενων κοινωνικών εταίρων, ότι η πορεία της υλοποίησης θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται συνεχώς από το υπουργείο, ώστε να διευκολυνθούν οι εταίροι στην προσπάθειά τους αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η τρόικα έδωσε ουσιαστικά παράταση και θα επαναξιολογήσει τον νόμο: «Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που πήραμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να κάνει μιαν αξιολόγηση και να δει αν, τελικά, παράγει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα. Κάτι το οποίο αποδέχτηκε και η τρόικα και, βεβαίως, στην επόμενη επίσκεψη, θα αξιολογηθεί η πορεία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που πήρε η κυβέρνηση», τόνισε.

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα έχει ψηφίσει έως τα μέσα Μαΐου, μετά δημόσια διαβούλευση, το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο 2012- 2014. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την περίοδο 2012- 2014 είναι 8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα και πρόσθετες εναλλακτικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση του απαιτούμενου ύψους προσαρμογής.

Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν, κυρίως, τα εξής: δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, υγεία, δημόσιες επενδύσεις.

Στόχος, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ. Ειδικά για το τρέχον έτος, στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ από έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων η κυβέρνηση, καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για «έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου». Οι επιστολές απευθύνονται στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, αρνητική ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην πρόσκληση ενώ θετικά ανταποκρίθηκε ο ΛΑΟΣ.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιγράφονται επτά ειδικά κεφάλαια για τα αποτελέσματα και τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, καθώς και για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων με μεγάλα ελλείμματα) και τις διαρθρωτικές αλλαγές (μεταξύ άλλων, οι πρόσθετες παρεμβάσεις, εάν χρειασθεί, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση τουρισμού και λιανικού εμπορίου, καθώς και το «άνοιγμα» όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων).

Για το ασφαλιστικό σύστημα αναφέρεται ότι στα επικουρικά ταμεία με μεγάλα ελλείμματα, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους, ενώ θα αναθεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Στον τομέα των εσόδων, συμφωνήθηκε η συνέχιση υλοποίησης των σχεδίων δράσης ενάντια στη φοροδιαφυγή, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από το υπουργείο Οικονομικών, η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης έως το καλοκαίρι και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Συμφωνήθηκε επίσης ο ορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και στους μεγαλύτερους οργανισμούς.

Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου αναφέρεται ότι θα παρακολουθείται η εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου και θα θεσπιστούν διορθωτικές διατάξεις «εφόσον κριθεί αναγκαίο (Ιούλιος 2011)».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία».

Εν τω μεταξύ, με ξεχωριστή ανακοίνωση, το ΚΚΕ τονίζει ότι «με τις προκλητικές δηλώσεις τους για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα εργαζομένων και μικρομεσαίων οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ξεπέρασαν κάθε όριο. Είναι γνωστό ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι χρήσιμοι στην κυβέρνηση, αλλά με αυτές τις παρεμβάσεις τους προσβάλλουν βάναυσα το λαό. Η κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της και να τις καταδικάσει».

«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όλοι οι Έλληνες θα γίνουν κατά 33% φτωχότεροι εν σχέσει με το 2008», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός. Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει το νέο στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ως έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. «Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του», επισημαίνει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ.

Κόντρα Παπανδρέου-Καρατζαφέρη στη Βουλή με φόντο τη Μέρκελ

«Δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας. Γι΄ αυτά έδωσα τη μάχη και θα την ξαναδώσω όποτε χρειαστεί. Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο «όχι» ή το μεγάλο «ναι» στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ.

«Στην Ελλάδα είμαστε ήδη 'βρεγμένοι'. Τα περισσότερα που ζητά η κ. Μέρκελ τα έχουμε ήδη υποστεί, ο λαός βρίσκεται σε εξαιρετική κοινωνική δουλεία. Πιστεύουμε ότι αυτό το κόστος θα έχει κάποιο αντίκρισμα. Αλλά από κει και πέρα τι άλλο θέλει η κ. Μέρκελ; Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καρατζαφέρης.

Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία που μας τα πήρε νομίμως και παρανόμως, έρχεται σήμερα να μας επιβάλει κυρώσεις, δηλαδή να μας πάρει την εθνική κυριαρχία. Αυτό μας λέει! Και πώς θα έρθει εδώ η Γερμανία να μας επιβάλει εμάς το Σύνταγμα; Δεν γίνεται αυτό! Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, χρειάζεται ένα ‘όχι’. Ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη γερμανική ένωση!».

Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Καμία τρόικα δεν φταίει για την εξάρτηση της χώρας μας από κάθε δόση του δανείου, αλλά φταίει η ανομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση πολλών ετών. Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα ‘τρόικες’. Ποτέ πια να μην χρειαστεί ‘δάνειες’ δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο».

Και ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε: «Κανένας έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικας για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο».

Επιπλέον εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Στην επικαιροποίηση του μνημονίου, προβλέπεται η χορήγηση επιπλέον 30 δισ. ευρώ, με τη μορφή των εγγυήσεων του Δημοσίου, προς τις τράπεζες, ώστε να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι τράπεζες, πάντως, από την πλευρά τους, πρέπει να εκπονήσουν δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.

Όπως αναφέρεται, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του ευρωσυστήματος. Ακόμη, τονίζεται ότι η αναδιάρθρωση τραπεζών- ΑΤΕ και διαχωρισμός ΤΠΔ- προχωρά και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ενέργειες τούς επόμενους μήνες. Ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος. Σαχινίδης εξέδωσε αποφάσεις για την κατανομή εγγυήσεων σε τέσσερις τράπεζες.

Από τις εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, τα 4,28 δισ. ευρώ στη Eurobank, τα 3,6 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και τα 3,04 δισ. ευρώ στην Αγροτική.

«Βασικός και πρωταρχικός μας στόχος είναι βάλουμε φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας. Να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις. Αλλά να δανείζουν με επιτόκια ευνοϊκά», τόνισε, μιλώντας χθες στο Ηράκλειο, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ