Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάμελλος από ΔΕΘ: Η Ελλάδα δεν ήταν θωρακισμένη για τις φυσικές καταστροφές

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στην 87η ΔΕΘ όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην φονική κακοκαιρία, τις εσωκομματικές εκλογές και τα ελληνοτουρκικά

Ε’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος στην 87η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τελευταία φονική κακοκαιρία, αλλά και στα εσωκομματικά με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος άρχισε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ με επίθεση στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύνες για την έκταση των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού, ενώ τον κατηγόρησε και για αλλεργία στη κριτική με αφορμή ότι στέρησε από την αξιωματική αντιπολίτευση το Σαββατοκύριακο που δικαιούτο στη Διεθνή Έκθεση.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πλημμύρα στη Θεσσαλία από ένα «ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο με θύματα και καταστροφές» και πρόσθεσε πως «προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες: Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις».

Αν η κυβέρνηση δεν θελήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε εμείς τη συζήτηση στη Θεσσαλία και τα αποτελέσματα της θα είναι δημόσια για όλους τους φορείς», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σωκράτης Φάμελλος για τις εσωκομματικές εκλογές και Τσίπρα 

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την επιλογή τού πρωθυπουργού να στερήσει την αξιωματική αντιπολίτευση από το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ» και προσέθεσε: «Είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην επικοινωνία και προσέθεσε ότι «εμείς επιλέγουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Αναφέρθηκε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές «μας θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης. Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια». «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία ή ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης.

Έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ζούμε ένα κενό με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί», ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών.

Σωκράτης Φάμελλος για ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε πως «από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος». «Στηρίξαμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο ακόμα και όταν μαθαίναμε από την τουρκική πλευρά ότι γίνονταν συζητήσεις». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ακολουθεί πάντα τη γραμμή της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλείας», τονίζοντας ότι «εμείς το έχουμε αποδείξει», «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμία να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών μας».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε και τη θέση που είχε εκφράσει στη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη ότι «πρέπει ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη, να μην αποτελέσει εργαλείο για να επιδείξει η Τουρκία μια μετριοπάθεια». Αλλά, τόνισε, ο διάλογος πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: Πρώτον, να είναι συγκροτημένος και να έχει χρονοδιάγραμμα, να έχει δηλαδή παραδοτέα. Δεύτερον, κόκκινες γραμμές η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας. Τρίτη προϋπόθεση, να υπάρχει ένα αντικείμενο της συζήτησης που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Να δεσμευτούν οι ΗΠΑ να δεσμεύσουν την Τουρκία σε ένα διάλογο που θα είναι βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και τον τερματισμό των προκλήσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Στο -1,2 % ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για την τοπική οικονομία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο – Καλύτερη ωστόσο η εικόνα σε σχέση με το...
Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, η γκαλερί «The Eye Altering» ξανάζωντανεύει ένα χώρο που συμπυκνώνει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της πόλης
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια