Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βορίδης: Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη

«Νέος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιμένατε να γνωριστεί πολιτικά; Να δούμε το πολιτικό περιεχόμενο;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ από την επικράτηση Κασσελάκη, είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Όταν ηττώνται από έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο, είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής χρεοκοπίας, ανέφερε ακόμα. «Νέος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιμένατε να γνωριστεί πολιτικά; Να δούμε το πολιτικό περιεχόμενο;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι το βασικό κριτήριο είναι οι μεγάλες διοικητικές οντότητες και τόνισε σχετικά με τα πρόσωπα ότι «Πρέπει να μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη του τόπου».

Στην ερώτηση αν η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει κάποιες περιφέρειες από δικούς της αντάρτες, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι αυτό ισχύει σε ορισμένες περιφέρειες αλλά είναι μειοψηφία και υπογράμμισε: «Επιλέγουμε πρόσωπα με κοινή αντίληψη προς όφελος των πολιτών».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά:

Θέλω να ξεκινήσουμε καταρχάς με την κυβέρνηση και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φαίνεται ότι για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση αυτές οι εκλογές είναι ένα πολιτικό στοίχημα. Και θέλω να ρωτήσω, η ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι στις προθέσεις σας; Δηλαδή ισχύει μόνο για τους Δήμους και όχι για τις Περιφέρειες και ισχύει μόνο για τους μικρούς δήμους και όχι για τους τρεις μεγάλουςς Γιατί έχετε πολιτικοποιήσει αυτή την εκλογή.

Βλέπετε ότι το βασικό κριτήριο είναι κυρίως οι μεγάλες διοικητικές οντότητες. Καταλαβαίνουμε ότι στο επίπεδο των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, δηλαδή στους δήμους και μάλιστα στους μικρούς δήμους, είναι σαφές ότι επικρατούν κριτήρια, ας το πω πιο τοπικά, υπάρχει μια αξιολόγηση με προσωπικά χαρακτηριστικά, ρευστοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πολιτική διαφοροποίηση. Αυτό δεν ισχύει στους μεγάλους δήμους και δεν ισχύει και κυρίως και πρωτίστως στις περιφέρειες, στις περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Θα πω γιατί. Πρώτα από όλα οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παίξουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε αναπτυξιακά. Μεγάλα ποσά και στρατηγικές επιλογές για τη χρήση των ποσών αυτών. Δηλαδή, πέρα από το αμιγώς διαχειριστικό μέρος, πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, πρέπει να γίνουν εμπρόθεσμα, πρέπει να γίνουν με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να μη χαθούν τα ποσά αυτά, όμως υπάρχει και ένα ζήτημα σε ποια κατεύθυνση θα τοποθετηθούν. Αυτό είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα.

Γιατί δηλαδή δεν μπορούν να είναι στελέχη ή προσκείμενοι σε άλλους πολιτικούς χώρους; Πρέπει να είναι οπωσδήποτε κοντά στη Νέα Δημοκρατία για να μπορεί να γίνει αυτή η συνεννόηση και αυτή η δουλειά με τις περιφέρειες.

Πρέπει να μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη του τόπου. Αλλιώς προσεγγίζουν, παραδείγματος χάριν, τις προτεραιότητες προφανώς στην Αριστερά άλλος τις προσεγγίζουμε εμείς, άλλο είναι το αναπτυξιακό αποτύπωμα, άλλα πράγματα μπορεί να ενδιαφέρουν και θέτουμε σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη του τόπου εμείς και άλλα μπορεί να θέσει ένα αριστερό κομμα.

Κινδυνεύετε να χάσετε κάποιες περιφέρειες από δικούς σας αντάρτες. Σας προβληματίζει αυτό και που το αποδίδετε; Γιατί βλέπω ότι σε κάποιες περιφέρειες που πιθανώς θα κριθούν στο νήμα, το πιθανότερο είναι να τους χάσετε από δικούς σας αντάρτες και όχι από τους αντιπάλους σας, τους πολιτικούς.

Πράγματι, αυτό το οποίο λέτε σε ορισμένες περιφέρειες ισχύει. Δεν η πλειοψηφία, είναι μειοψηφία των περιφερειών. Η εκτίμησή μας όμως είναι ότι ακριβώς εμείς επιλέγουμε και πρόσωπα με τα οποία αύριο το πρωί θα έχουμε και συναντίληψηκαι θα μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Άρα η σχέση περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο τρόπος που αυτή θα συνεργαστεί την επόμενη μέρα το πρωί με το κεντρικό κράτος είναι πάρα πολύ σημαντική για να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα αποτυπωθούν και θα μεταφραστούν σε όφελος για τον πολίτη. (…) Το βάζω σε ιδεολογική πολιτική αλλά προσέξτε και με προσωπικές αξιολογήσεις και εκτιμήσεις.

Είπατε πρόσφατα ότι η εκλογή Κασελάκη σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς. Και εάν είναι έτσι όπως το λέτε, εάν όντως σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς, τότε ο Κασελάκης μπορεί να είναι μια επιλογή και για ψηφοφόρους που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία. Τι θα κάνετε γι αυτό; Πώς θα τον αντιμετωπίσετε. Διότι αν δεν είναι αρκετά αριστερός, γιατί να μην απευθύνεται και στον χώρο σας;

Η απάντηση εδώ είναι η εξής: Σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς υπό την έννοια μιας πολιτικής και ιδεολογικής χρεοκοπίας. Διότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πορεία και μια αφετηρία και ένας συγκεκριμένος χώρος στο 68, στη διάσπαση του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού και μια διαδρομή η οποία ταυτίστηκε με πάρα πολλά πράγματα και κρίσιμες επιλογές όταν τελικώς ηττώνται, μιλώ τώρα για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκαν από έναν άνθρωπο που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση και αναφορά με αυτό το χώρο, είναι προφανές ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικοπολιτικής χρεοκοπίας.

Εσείς είστε χαρούμενοι με αυτή την ήττα, υποθέτω;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος. Ακόμα κι εγώ.

Ναι, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ένα restart, μια επανέναρξη, μια επανίδρυση με ένα πρόσωπο που δεν έχει σχέση με την Αριστερά, έτσι όπως το βλέπετε εσείς. Αυτό δεν μπορεί να είναι απειλητικό για εσάς;

Ακούστε, επαναλαμβάνω. Αυτός ο χώρος εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο και αυτό είναι προϊόν μιας χρεοκοπίας. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να μεταλλαγεί σε κάτι άλλο. Γιατί εσείς αναφέρεστε σε αυτό ως ένα είδος εσωτερικής μεταμόρφωσης, όπου ξαφνικά θα γίνει κάτι άλλο αυτός ο χώρος. Αυτός ο χώρος δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο, γιατί οι άνθρωποι που τον ψηφίζουν έχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Απλώς η συγκεκριμένη επιλογή πιστοποιεί τη χρεοκοπία.

Γιατί όμως θεωρείτε κενό τον κύριο Κασελάκη; Άκουσα χθες τον κύριο Μητσοτάκη που είπε: Δεν μπορώ να αντιπαρατεθούμε με το κενό. Γιατί είναι κενός; επειδή δεν είναι αρκετά αριστερός, όπως ήταν η κυρία Αχτσιόγλου, ο κύριος Τσακαλώτος. Αυτούς δεν θα τους λέγατε ίσως κενούς;

Γιατί το κενό είναι κενό. Το κενό είναι άνευ περιεχομένου και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιοδήποτε πραγματικό περιεχόμενο σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι κομίζει ο κύριος Κασελάκης. Τώρα ακούστε, νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της προεκλογικής και της αντιπαράθεσης με τους άλλους συνυποψηφίους του, αλλά και είχε εκλεγεί. Τώρα τι θα περίμενε κανείς, Δεν θα περιμένατε να γνωριστεί πολιτικά. Να δούμε το περιεχόμενο, το πολιτικό;

Ναι, αλλά βλέπω σήμερα εσάς στη Βουλή που τον αποκαλέσετε Φαμελλάκη σήμερα δεν ξέρω αν το κάνατε κατά λάθος.

Ήταν ένα λάθος.

Ναι, αλλά ακούω την κυρία Ραλλία Χρηστίδου που λέει ότι είσαστε σε πανικό η κυβέρνηση γιατί έχει λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δύο προέδρους, ένα πρόεδρο στη Βουλή και έναν πρόεδρο στην κοινωνία. Άρα συνδέω εγώ αυτό το Φαμελλάκης με αυτή τη δήλωση της κυρίας Χρηστίδου και σας ρωτάω μήπως είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση ένας στη Βουλή, ένας στην κοινωνία;

Η απάντηση είναι ότι αυτό καταρχάς για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα ήδη είναι μια σχάση, είναι μια δυσκολία. Όμως αυτό ήταν γνωστό. Διότι από τη στιγμήπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν κάποιον που δεν είναι βουλευτής, είναι προφανές ότι επέλεξαν αυτήν τη συγκεκριμένη, ας το πω, διαίρεση. Τώρα το αν αυτή είναι λειτουργική, εμένα η εμπειρία μου πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο θα σας πω ότι μου φαίνεταιπάρα πολύ δύσκολο να τη λειτουργική, αλλά κακά τα ψέματα, τώρα το πρόβλημα δεν θα είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι αυτό που εντόπισε ο πρωθυπουργός: Η έλλειψη περιεχομένου, το κενό. Ότι στην πραγματικότητα πολιτεύεται ο συγκεκριμένος και επομένως στο βαθμό που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την πραγματικότητα να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα το οποίο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Δείτε το βίντεο 

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kafes-freddo
Παρατάθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ιατρικά προϊόντα - Τι προβλέπει τροπολογία
Σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα, παρατείνεται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024
Παρατάθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ιατρικά προϊόντα - Τι προβλέπει τροπολογία