Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κασσελάκης για «κρατίδιο»: Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη τους

«Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Καμία διχοτομική πρόταση δεν αποτελεί βάση για συνομιλίες» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε και για την αναφορά του σε «κρατίδιο» για το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε για τον χαρακτηρισμό «κρατίδιο» που χρησιμοποίησε για την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο πως «αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και υπέρ της στήριξης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νεοκλεγμένος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μεταβαίνει απόψε την Κύπρο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα, επισημαίνει ότι «καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες» στο Κυπριακό.

Παράλληλα, αναφέρεται στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Ακόμη, αναφερόμενος στην παρούσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει ότι «η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ωστόσο υπογραμμίζει ότι «αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

«Η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Ωστόσο, για να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει στόχος να είναι η προσφυγή στη Χάγη μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και πρέπει να είναι σαφές ότι κόκκινες γραμμές είναι η κυριαρχία μας και η μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών». «Όπως ξεκάθαρο πρέπει να είναι ότι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, όπως αυτές που προανέφερα, θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο», προσθέτει.

Σε σχέση με τον όρο «πατριωτική Αριστερά», τον οποίο ο ίδιος πολύ συχνά επιστρατεύει, ο κ. Κασσελάκης επισημαίνει ότι «μιλάω για σύγχρονη, πατριωτική αριστερά διότι πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε σε δύο επίπεδα». «Για την προώθηση σύγχρονων, προοδευτικών πολιτικών με σκοπό την αντιμετώπιση των σημερινών κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων, για την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη στέγαση, απέναντι σε πολιτικές που εντείνουν τις ανισότητες και την εκμετάλλευση», αναφέρει.

«Όπως με τη στάση που τήρησε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 2018 απέναντι στο ερευνητικό Barbaros», είπε.

Για την επιλογή ως πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για τους λόγους που επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο, μετά την εκλογή του σημειώνει: «Θεωρώ καθήκον μου να επισκεφθώ πρώτα την Κύπρο, αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τον Ελληνισμό, για την ειρήνη στην περιοχή μας και για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατά την επίσκεψή της».

Και βέβαια, προσθέτει, «για να τονίσω τη σημασία που έχει ο σταθερός συντονισμός και η συνεργασία Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις αλλά και προοπτικές για την περιοχή μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ιδίως ως Κυβέρνηση, έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη ενεργητικής στήριξης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ – λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», αναφέρει.

Μια σημαντική μάχη, προσθέτει, «που δόθηκε και κερδήθηκε, ώστε να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ότι λύση με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί να υπάρξει. Παράλληλα, έχει ως Κυβέρνηση προωθήσει σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, σχήματα όπως το 3+1 και τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που αποδείχτηκε πόσο μεγάλη αξία έχουν. Όπως έχει στηρίξει και τον πολύ σημαντικό αγώνα που δίνει η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ». «Στο πλαίσιο αυτής της ισχυρής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.

Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, Χάγη

Παράλληλα, είναι σημαντικό, σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, «να συνδεθεί το ευρωτουρκικό πλαίσιο που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, με το Κυπριακό, όπως και με την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Τουρκίας στη Χάγη, όπως προτείναμε το 2021».

«Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο. Να μην επιτραπεί να αξιοποιήσει ευκαιριακά τον διάλογο για να επιστρέψει στην ένταση αφού εξασφαλίσει τα οφέλη που αποζητά», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.

Όπως αναφέρει επίσης, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Αύριο θα επισκεφθώ την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους που ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική δουλειά κάνει. Η Κύπρος χρειάζεται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι μονομερείς επιθετικές ενέργειες όπως αυτές που είδαμε στην Πύλα ή στα Βαρώσια ή επιθετικές δηλώσεις όπως αυτές που είδαμε από τον Τούρκο Πρόεδρο στον ΟΗΕ», εξηγεί.

Σε ερώτηση αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμερίζεται το δόγμα συναπόφασης στις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας ή το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», ο κ. Κασσελάκης απαντά:

«Θεωρώ ότι στην εποχή μας μόνο κακό μπορούν να κάνουν δόγματα του παρελθόντος. Μας ενώνει και θα μας ενώνει πάντα, ο ισχυρός δεσμός του Ελληνισμού». «Από εκεί και πέρα, δύο κυρίαρχα, σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να μιλούν ειλικρινά και να συντονίζονται για να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και να προωθούν τα συμφέροντά τους. Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές πτυχές, αλλά σε ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, στηρίζει σταθερά ότι οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου», προσθέτει ο ίδιος.

«Παράλληλα, δίνεται – όπως είπα και στο βίντεο που έκανα για τη Συμφωνία των Πρεσπών – με το να κάνεις κάτι που βοηθάει το μέλλον της χώρας σου ακόμα και αν είναι δύσκολο, αντί να υποθηκεύεις αυτό το μέλλον με το να κρύβεσαι τη μία και να πλειοδοτείς την άλλη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ