Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρινάκης: Δεν καταργούνται οι προσφορές 1+1, δεν αυξάνονται όρια συνταξιοδότησης

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή και ειδικότερα οι κομβικές προτεραιότητες της, όπως η επέκταση του Μετρό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα, δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέμεινε πως η κυβέρνηση είπε «ναι» στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη για να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες και να γίνει πράξη ο στόχος ενός σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρόμου. Ερωτηθείς σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τιμά τις επετείους και θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνονται αφορμή για πολιτικές διαφωνίες. Μάλιστα, διερωτήθηκε εάν ο κ. Κασσελάκης θα συμμετέχει στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία με μπλοκ της Goldman Sachs.

Ερωτηθείς σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και ότι προτίθεται να καταργήσει τις προσφορές 1+1 στα ράφια των σούπερ μάρκετ διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν.

Τέλος ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να μην εργαλειοποιούν για ίδιον όφελος επετείους, όπως αυτή του Πολυτεχνείου.

 

Για τα μέτρα στήριξης

«Η σταθερά καλή εικόνα της οικονομίας μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε ένα μέτρο για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων», ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ενόψει των νέων μέτρων, μόνιμων αυξήσεων μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και των νέων αυξήσεων στις συντάξεις που εφαρμόζονται από το 2024, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του και εξειδίκευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα δοθεί το Δεκέμβριο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 350 εκατ. ευρώ χωρίς να παρεκκλίνουμε απ' τους στόχους του Προϋπολογισμού». Πρόσθεσε ότι το επίδομα θα δοθεί συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το Δεκέμβριο και συγκεκριμένα της αύξησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, της ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, του επιδόματος θέρμανσης, του youth pass, του market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η στήριξη θα επικεντρωθεί κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ μια μικρή ενίσχυση θα λάβουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα δουν και μόνιμες αυξήσεις από τις αρχές του επόμενου έτους». Εξειδίκευσε στη συνέχεια ποιοι είναι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. «Συνολικά θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους», επανέλαβε.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική που αυξάνει με μόνιμες -κυρίως- παρεμβάσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και στηρίζει από το πλεόνασμα τους πιο ευάλωτους, χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά, όπως πολλές φορές δυστυχώς γινόταν στο παρελθόν».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και εξήγησε ότι αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όπου διαπιστώνονται παρανομίες θα επιβάλλονται πρόστιμα γιατί «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας». Ανέφερε ότι αγγίζει το 8 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Ακολούθως πέρασε στη χθεσινή παρουσίαση στους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας του πρώτου πορίσματος από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

«Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε και αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία.

«Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων», είπε ακόμη. Υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, και της αυτοδιοίκησης σε αυτό το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα κρίνεται απολύτως αναγκαία και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της διαφάνειας και της διαβούλευσης μαζί τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Με τους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους που έχουμε δεσμεύσει για την ανάταξη της Θεσσαλίας, με σχέδιο, τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και όραμα για μια δυναμική, βιώσιμη και αισιόδοξη Θεσσαλία θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel».

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα της Βουλής σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, να μειωθούν περαιτέρω φορολογικοί συντελεστές», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». «Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης "Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος"».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις πληρωμές ύψους 1.540.680 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.

Ανέφερε ακόμη ότι «κατόπιν της έγκρισης των δύο νέων προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην νέα κατανομή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ολοκληρώνοντας υπενθύμισε πως σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 16:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στο Μέγαρο Μαξίμου».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα
Έρευνα διεξάγει η αστυνομία της Νέας Υόρκης μετά τον εντοπισμό ενός ποδιού ανθρώπου στις ράγες του Μετρό
Θρίλερ στο μετρό της Νέας Υόρκης: Βρέθηκε ανθρώπινο πόδι - Αναζητείται το πτώμα