Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυλαία στη συναίνεση από το συμβούλιο αρχηγών

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης, το χθεσινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Αλέκας Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα. Σημείο τριβής ήταν το φορολογικό. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα προχωρήσω μόνος μου». Η σύσκεψη, που κράτησε 3,5 ώρες, πραγματοποιήθηκε υπό τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «παγώσει» το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Κ. Παπούλιας: «Είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε»

Υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική  συνοχή και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Πηγές της Προεδρίας τόνισαν ότι: «Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και υπήρξαν σημεία σύγκλισης», ενώ πρόσθεσαν ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος. Ο Κάρολος Παπούλιας είχε ήδη αναφέρει στον πρωθυπουργό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την είσοδό του στο Μέγαρο οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο

Ο Γ. Παπανδρέου, μέσα στο Συμβούλιο, απευθυνόμενος στους αρχηγούς, είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Δεν σας εκβιάζω, δεν έχω σκοπό να προχωρήσω σε εκλογές, σας ζητώ πολιτική συναίνεση για να φτιάξει το κλίμα και να δοθεί μήνυμα στο εξωτερικό και τις αγορές». Δεν απέτυχε το πρόγραμμα, φέρεται να τόνισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι έχει εφαρμοστεί μόλις το 1/3. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε λόγος για περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ακούσεις προτάσεις διεξόδου, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Άκουσε δε -χωρίς να απορρίψει εξ αρχής- πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους Σαμαρά και Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων. Στην πρόταση αντιτάχθηκε ο κ. Σαμαράς.

Αντ. Σαμαράς: «Διέξοδος η επαναδιαπραγμάτευση»

Για «πλήρες αδιέξοδο» μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». «Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση όπως άλλωστε δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή». Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η τρόικα, και ότι του απάντησε "πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα και μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».

Υποστήριξε ότι «δεν είναι η δική μας διαφωνία που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο" και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής στην "ίδια αποτυχημένη συνταγή δεν θα άλλαζε τίποτε». Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο». Ανέφερε δε τις «κόκκινες γραμμές» του, λέγοντας: «Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας». Έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την ελληνική οικονομία;» και υποστήριξε ότι η διέξοδος για την Ελλάδα είναι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση. Μίλησε, για το διαφορετικό σχέδιο που έχει προτείνει, το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους, για να δουλέψει η οικονομία. «Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλ. Παπαρήγα: «Διαφωνήσαμε εκατό τοις εκατό με τη συνευθύνη»

Διαφώνησε εκατό τοις εκατό σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι». H κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει συνευθύνη στην διαπραγμάτευση του με την τρόικα, αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι σύνθετος και δύσκολος, μίλησε για τρομοκρατική ιδεολογική βία, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα. Ακόμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας τον λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για συνεργασίες και εφεδρείες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όμως, μπορεί να καρατομήσει και τα παιδιά του. «Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κανείς στοχεύει στην ανατροπή του πολιτικού συστήματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων». Σημείωσε δε ότι ο λαός δεν πρέπει να «παγιδευτεί σε εκβιασμούς», συμπληρώνοντας ότι «το δίλημμα για το λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».

Γ. Καρατζαφέρης: «Η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και σε σύντομη δήλωσή του κατηγόρησε κάποιους, χωρίς να κατονομάσει, ότι έβαλαν την καρέκλα τους πάνω από την Ελλάδα. «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε: «Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα».

Αλ. Τσίπρας: «Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει»

Την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η συναίνεση της κοινωνίας δεν εκβιάζεται, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη «ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση και τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες την εξουσία «νίπτοντας τας χείρας του». Ο πρωθυπουργός ζητεί αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, πρόσθεσε, την ώρα που όπως είπε, δεν εξηγεί γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων του λαού… συνεπώς είναι μια κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για την κοινωνία». Ερωτηθείς σχετικά με τα περί δημοψηφίσματος, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει επανειλημμένα σε μια κατεύθυνση όμως που το διακύβευμά του θα βοηθά το λαό να προχωρήσει.  

Εξακολουθεί να πιστεύει στη συνεννόηση, ο Γ. Παπανδρέου

Υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ, αρκετές ώρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός. Στην ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Θεώρησα ότι λόγω των συνθηκών, ήταν επιβεβλημένη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις και τους ζήτησα να δώσουν καθαρή απάντηση. Κλήθηκα από τον ελληνικό λαό μαζί να αλλάξουμε τη χώρα και παράλληλα διαχειρίζομαι την κρίση. Εξ αρχής έχω ζητήσει και έχω επιδιώξει τη συνεργασία και την πιστεύω. Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια. Θα μπούμε πιο δυνατοί στη μάχη αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης γιατί η χρειάζεται να δείξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα και σοβαρότητα απέναντι σε όλους. Το καλό του τόπου μας ενώνει, αυτό αποτελεί εγγύηση και απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν. Πρότεινα να συνεργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές για αυτούς που δεν θέλουν ένα πολιτικό σύστημα που κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου. Επίσης, μας κάνει πιο ισχυρούς στις διαπραγματεύσεις να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη. Εξήγησα ότι μέσα στα πλαίσια των ορίων που μας θέτουν ο αντικειμενικές συνθήκες, είμαι ανοικτός στις οποιεσδήποτε προτάσεις. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα κι ότι πάμε σε θετικό ισολογισμό από του χρόνου, το 2012. Πρέπει να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και εξήγησα με κατηγορηματικό τρόπο ότι εκλογές θα γίνουν το 2013. Η μέχρι σήμερα προσπάθεια είναι αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια. Έχουμε πετύχει πρωτοφανείς στόχους, όπως η μείωση ελλείμματος. Δεν πρέπει να δίνουμε δικαίωμα σε όσους ποντάρουν στην αποτυχία μας. Δεν πρέπει να ολιγωρήσομε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου. Εξήγησα στους πολιτικούς αρχηγούς. Ότι πρέπει να στείλουμε μαζί αυτό το σαφές μήνυμα. Και μετά τη σημερινή συζήτηση κατέληξα ότι έχουμε πολλά στα οποία συγκλίνουμε. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να υπερβούμε και αυτά είναι τα κομματικά αντανακλαστικά. Δήλωση και δηλώνω έτοιμος να συνεργαστώ. Η κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει αυτή τη χώρα από την κρίση. Με ή χωρίς μεγάλες πολιτικές συναινέσεις θα κάνουμε ότι καλύτερο για να βγάλουμε τη χώρα από τον κίνδυνο. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ