Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Πολιτική

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μιλάει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μιλάει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Στο Στρασβούργο βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., παρόντος και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας αλλά και τη στρατηγική της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές, με βασικό επιχείρημα ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι οι ίδιες οι προβλέψεις των δανειστών είχαν υπολογίσει, ζητώντας, παράλληλα, από τους ομοτράπεζούς του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, απόφαση για το χρέος. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς, θα απαντήσει στις –αναμενόμενα- σκληρές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, του κ. Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Διάσκεψη για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Στόχοι και προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μιλήσει για τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες, όπως θεωρεί, προοπτικές της μέσα στο 2014. Θα αναφερθεί στο όραμα για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής και θα προτάξει την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Θα επαναλάβει φυσικά ότι η Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα και έχοντα πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους του προγράμματος δεν αποτελεί κίνδυνο για την ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχίας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στοχεύει σε μια πετυχημένη Προεδρία

Ο Αντ. Σαμαράς στοχεύει στο να αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να ασκήσει μια πετυχημένη Προεδρία μέσα σε συνθήκες μνημονίου, σε απάντηση στα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, για το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί στο βάρος αυτό, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες για την επικράτηση των «φιλο-ευρωπαϊκών» δυνάμεων, όπως ο ίδιος είπε, σε μία χώρα που έχει σαρωθεί από την ύφεση, την ανεργία και τη λήψη σκληρών μνημονιακών μέτρων. Το πολιτικό μήνυμα του Αντ. Σαμαρά αφορά τον ίδιο και τη σταθερότητα της κυβέρνησής του και εξαρτάται κυρίως από την πορεία των οικονομικών στοιχείων, την αναδιανομή του πλεονάσματος και τη στήριξη που θα λάβει από τους εταίρους του σε ό,τι αφορά το χρέος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και πως ήδη έχουν γίνει πολλά εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στο πρόγραμμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για τη σημερινή «δοκιμασία» του πρωθυπουργού άρχισε από προχθές, καθώς περιμένει σήμερα σκληρές ερωτήσεις κυρίως από τους ευρωβουλευτές των αριστερών κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει για τις συνέπειες του μνημονίου, για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και για την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της στις υπό επιτήρηση χώρες.

Ο νυχτερινός περίπατος του πρωθυπουργού στο κέντρο της Αθήνας

Βραδινή βόλτα με τα πόδια έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός έφυγε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου και περπάτησε μέχρι το ξενοδοχείο Hilton, όπου είχε δείπνο με φίλους και συνεργάτες. Τον Αντ. Σαμαρά ακολουθούσαν διακριτικά δύο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Η βόλτα του Αντ. Σαμαρά, ξάφνιασε πολλούς περαστικούς που τον κοίταζαν με έκπληξη, ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί, τόσο νέοι όσο και ηλικιωμένοι, που τον σταμάτησαν για να του μιλήσουν.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Καταδίκη Τουρκίας για περιουσία Ελληνίδας

Διμερή θέματα, ελληνική προεδρία και Μ. Ανατολή στη συνάντηση Βενιζέλου – Κέρι την Πέμπτη