Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεκίνησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Στη σύσκεψη, δίνει το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε εξέλιξη είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, η δευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τις κλιμακούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη, δίνει το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος.

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι δεν θα κλείσουν. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε ένα στίγμα προθέσεων λέγοντας πως κυβέρνηση ακούει με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των αγροτών που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία, αλλά επισημαίνει ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες με πρωτοφανή ταχύτητα.

«Εμείς ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα όλων των κοινωνικών και των επαγγελματικών ομάδων. Έβγαλε χθες ένα σημείωμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών είναι τα ζητήματα αποζημιώσεων. Έχει δοθεί πολύ μεγάλο μέρος και των προκαταβολών και συνολικά των αποζημιώσεων. Συνολικά, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες- όχι μόνο στους αγρότες- των πλημμυρών και συνολικά των φυσικών καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού και η ταχύτητα που εδόθη είναι πρωτοφανής γιατί ήταν πρωτοφανής και η ένταση».

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στα αιτήματα των αγροτών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι κατανοητό το να υπάρχουν παράπονα, καθώς δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τους αγρότες και δεν πρόκειται να κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στα όσα αιτήματα θα υπάρξουν.

«Όλη αυτή η διαδικασία, ο μηχανισμός και η απόδοση των αποζημιώσεων είτε των προκαταβολών είτε συνολικά των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώνει η Κυβέρνηση κάθε φορά, είναι μια κατάκτηση για τον τόπο. Ζούμε μια νέα πραγματικότητα και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, οπότε πρέπει να έχουμε έναν νέο μηχανισμό. Προφανώς υπάρχουν και παράπονα. Να δούμε όμως τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για τους ανθρώπους αυτούς.

Έχει μειώσει τη φορολογία, τον φόρο για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό φόρο, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, έχει φτιάξει μια νέα κλίμακα φορολόγησης, έχει θεσπίσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και έχουν δοθεί χρήματα και για τον Covid και για τα ενεργειακά, καλύφθηκε το αυξημένο ενεργειακό κόστος μέχρι 80-90% και συνεχίζουν και δίνονται τα περισσότερα χρήματα και από τον ΕΛΓΑ και ως προκαταβολές και όλες αυτές οι αποζημιώσεις. Ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από 20 παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας.

Για πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι εγώ, μια Κυβέρνηση σε περίοδο και περιβάλλον εισαγόμενων και πολλών κρίσεων πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στην πρώτη της εκλογή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Προφανώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και οι πολίτες- και οι κοινωνικές και οι επαγγελματικές ομάδες- έχουν αιτήματα. Όμως οι πολίτες αναγνώρισαν μια δεδομένη προσπάθεια. Αναγνώρισαν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην κατάσταση, που ήταν το 2019. Βελτιώνεται, αυξάνεται το εισόδημα παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, βελτιώνονται οι υποδομές της, αρχίζουν πλέον και στηρίζονται οι επαγγελματικές ομάδες. Δεν τρελάθηκε ο κόσμος και μας στήριξε. Έχει προβλήματα, θέλει περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα.

Πέραν από το να ακούσουμε τους αγρότες και να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όπως και όλους τους επαγγελματίες -δεν υπάρχουν επαγγελματίες δύο ταχυτήτων ή πολλών κατηγοριών- είναι ακριβώς αυτή, είναι να διασφαλίσουμε τη διέλευση των πολιτών».

Πηγή: Newsbomb

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος τα ροζ χαρτάκια από την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη – Κλήσεις με SMS, όχι στο ΙΧ
Με SMS θα λαμβάνουν την κλήση από την Τροχαία οι οδηγοί στη Θεσσαλονίκη – Πιλοτική εφαρμογή αρχικά, πότε θα ισχύουν χειρόγραφες κλήσεις
Τέλος τα ροζ χαρτάκια από την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη – Κλήσεις με SMS, όχι στο ΙΧ