Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήστος Σπίρτζης: Ζητά προανακριτική για τα Τέμπη για τον εαυτό του

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος ώστε να αρθεί η ασυλία του και να παρακαμφθεί η παραγραφη

Την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ένας πρώην υπουργός μπορεί να ζητήσει παρά την ύπαρξη παραγραφής την διερεύνηση κατηγοριών για το πρόσωπό του, ζήτησε ο Χρήστος Σπίρτζης από τον πρόεδρο της Βουλής, όπως εξήγησε σε δήλωσή του μετά την επιστολή που έστειλε στον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον κ. Τασούλα με σκοπό να ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το πρόσωπό του, σχετικά με την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και την σύμβαση 717.

Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε στη δήλωσή του πως «νομίζω πως με την κίνηση αυτή, καλύπτω το χρέος μου απέναντι στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στον αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων για να διαλευκανθεί η οποιαδήποτε πτυχή της τραγωδίας του εγκλήματος είτε αυτό αφορά τον σιδηρόδρομο, είτε αφορά τα έργα που ήταν σε εξέλιξη».

Ευχήθηκε, παράλληλα, αυτόν τον δρόμο να ακολουθήσουν και οι άλλοι διατελέσαντες υπουργοί. «Νομίζω πως είναι και μια ευκαιρία για να απαντήσω και στην επιστολή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η οποία δεν τεκμηριώνει την οποιαδήποτε κατηγορία ζητά να διερευνηθεί».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να γίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5, ο κ. Σπίρτζης ανάφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και μετά με απόφαση της Ολομέλειας».

Όπως υπογράμμισε, «προβλέπεται η σύσταση μια ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν υπάρχει για την Σύμβαση 717 τεκμηριωμένη κατηγορία. Στην ειδική αυτή επιτροπή συμμετέχουν ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι εάν κρίνουν ότι τεκμηριώνονται οι κατηγορίες μπορεί να πας στο Ειδικό Δικαστήριο».

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με την αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής και θα φέρει το αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων».

Παύλος Μαρινάκης: Εκ του ασφαλούς η κίνηση Σπίρτζη

Απόφαση που ελήφθη εκ του ασφαλούς χαρακτήρισε ο Παύλος Μαρινάκης την κίνηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, να ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του για το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς, όπως τόνισε, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες για τον ίδιο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτημα για το αν ο κ. Καραμανλής θα κάνει το ίδιο με τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει όταν πήρε αυτή την απόφαση ότι η συγκεκριμένη διαδικασία -λόγω του ότι για τον ίδιο ισχύει η αποσβεστική προθεσμία γιατί η αλλαγή που κάναμε πιάνει από προηγούμενη Βουλή δηλαδή από 2019 και μετά- γνωρίζει ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες για τον ίδιο. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς. Είναι επί του πιεστηρίου και δεν ξέρω κάτι άλλο, αλλά έχω απαντήσει ξανά ότι το Σύνταγμα προέβλεπε – κάτι το οποίο δεν άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί ΝΔ και δεν πιάνει τον κ. Σπίρτζη – άρα δεν οδηγείται σε ποινική δίωξη ακόμα και αν βγάλει κάποιο συμπέρασμα αυτή η διαδικασία – ότι αυτό γίνεται από τον κ. Σπίρτζη εκ του ασφαλούς. Για να γνωρίζουμε την πραγματικότητα».

Παράλληλα τόνισε ότι «εκλήθη στην επιτροπή ο κ. Καραμανλής έδωσε απαντήσεις και προσκόμισε τα δικά του στοιχεία, αυτή ήταν η δική του υποχρέωση στην επιτροπή και την εκπλήρωσε».

Παράλληλα, ερωτηθείς για την απουσία του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για τα πορίσματα των Τεμπών είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν πρόκειται να κρυφτεί ποτέ. «Θέλει να χυθεί άπλετο φως από τη δικαιοσύνη και να προχωρήσουν οι κινήσεις για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων. Και σε προηγούμενες συζητήσεις πορισμάτων δεν ήταν στη Βουλή γιατί ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας δεν θεωρεί πρέπον να παρεμβαίνει».

«Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη γιατί η διαδικασία στη Βουλή είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί. Είδαμε οκτώ διαφορετικές εκδοχές σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Είδαμε κόμμα να μην καταθέτει πόρισμα και να στήνει αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την υπόθεση δεν δίνει δύναμη στην υπόθεση. Η στείρα αντιπαράθεση που δεν προσθέτει τίποτα στην αλήθεια δικαιώνει και τον πρωθυπουργό που δεν παρέστη στη Βουλή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Μαρτυρία ενοχής η άρνηση Καραμανλή να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη

Η διαφαινόμενη άρνηση από το βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας να προβεί σε ανάλογη κίνηση, σχολιάστηκε από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν πως «φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη».

«Να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή» προσέθεταν.

«Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη» σημείωναν από την Κουμουνδούρου. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ​​​​​​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ