Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρία - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: Ξεχωρίζει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η νέα επιστήμονας από τη Μακεδονία

Η 31χρονη Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά από τη Βέροια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Ένα νέο πρόσωπο, μία νέα γυναίκα επιστήμονας, που εκπροσωπεί την Μακεδονία με ρίζες από τον Πόντο, έκλεψε τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα 15 Απριλίου. Πρόκειται για την 31χρονη Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά.

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια τον Ιούλιο του 1993. Είναι το τέταρτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με γονείς εκπαιδευτικούς, τον Φώτη Κουτσουπιά και την Αναστασία Σιδηροπούλου. Έχει καταγωγή από Άγραφα, Νάουσα και Κερασούντα. Είναι παντρεμένη με τον Ιάκωβο Σαρμά, δικηγόρο Αθηνών, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης.

Η ίδια κατά την παρουσίασή της τόνισε την καταγωγή της από τη Μακεδονία λέγοντας «είμαι Μακεδόνισσα, πράγμα που δεν σταματαώ να λέω, όπου βρεθώ στις Βρυξέλλες».

Αν και η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά μπορεί να μην έχει την αναγνωρισιμότητα άλλων υποψήφιων, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη να επιδείξει ένα πλουσιότατο βιογραφικό, τόσο σε κύκλους σπουδών όσο και σε θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντικότερη τη θέση της, ως προέδρου του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis“. Το να επιλεγεί για να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, μαζί με άλλους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη για προσπάθεια ανανέωσης και του μέλλοντος της παράταξης και της χώρας μέσα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του και η αναφορά του, που παραθέτουμε, σε εκείνους απ’ όσους συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που ενδεχομένως δεν είναι οι πιο γνωστοί:

Και θα ήθελα να δώσετε μία ξεχωριστή σημασία σε εκείνους απ’ όσους συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο που ενδεχομένως δεν είναι οι πιο γνωστοί, διότι πάντα, προφανώς, άνθρωποι οι οποίοι ήδη μπορεί να έχουν εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα ή στην πολιτική έχουν ίσως το προσόν της αναγνωρισιμότητας. Όμως, η μεγάλη ομορφιά της επιλογής με σταυρό είναι ακριβώς ότι δίνεται η δυνατότητα στην καθεμία και στον καθένα από εσάς να μελετήσετε αυτά τα βιογραφικά και να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πάντα με τα δικά σας ξεχωριστά κριτήρια. Γι’ αυτό και όλη αυτή η διαδικασία έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία: διότι τελικά την 9η Ιουνίου θα κληθούμε να επιλέξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιες και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή.

Πτυχιούχος της Νομικής του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετων,  έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από τη Νομική  Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Επιστήμες και ένα   εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, από  τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Από το 2022 είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής  Αθηνών με θέμα διατριβής "Φορείς πληροφορησης και λήψη αποφάσεων", με την οποία επιχειρείται να τεθουν οι βάσεις ενός "Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης".

Από το 2015 έως σήμερα η Μαρία-Ωραιοζήλη εργάζεται ως δικηγόρος για δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ εχει εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλάει 4 γλώσσες, αρθρογραφεί τακτικά σε επιστημονικά περιοδικά Δημοσίου Δικαίου και το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας.

MARIA

Ταυτόχρονα, από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. 

Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή “The Life after Law School”, με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.

Διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, αέρα ανανέωσης, με όρεξη για πολύ δουλειά, με γνώσεις, άξια εκπρόσωπος της νέας γενιάς και αρκετοί θεωρούν πως θα αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. 

MariamARIA

Δείτε όσα ανέφερε η ίδια κατά την παρουσίαση των υποψηφίων της ΝΔ στην σχετική εκδήλωση στο παρακάτω video από το 00:43:20:

Το αναλυτικό βιογραφικό της Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην  Βέροια σε μια επταμελή οικογένεια. Οι γονείς μου, ο Φώτης και η Αναστασία, είναι εκπαιδευτικοί, με καταγωγή από τα Άγραφα, τη Νάουσα και την Κερασούντα.

Σπούδασα στη Νομική Θεσσαλονίκης και εργάστηκα από το 2015 στην δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης- Γεωργόπουλος, το μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Για 7 χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με υποθέσεις διοικητικού δικαίου, δικαίου φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων και με δημόσιες συμβάσεις, συμβουλεύοντας και εκπροσωπώντας στα δικαστήρια και τη Διοίκηση  
τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς και ελληνικούς ομίλους των Βαλκανίων. 
Παραλληλα με τις επαγγελματικές μου δραστηριοτητες, απέκτησα δύο μεταπτυχιακά στο Διεθνές και στο Δημόσιο Δίκαιο από τη Νομική Αθηνών, καθώς και τρίτο μεταπτυχιακό στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, πληροφορίας, επικοινωνιών και τεχνολογίας από το KU Leuven στις Βρυξέλλες. 

Το 2020 έκανα πρακτική άσκηση στο τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Προμηθειών και Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το 2022 ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στη Νομικη Αθηνών στο Διοικητικό Δίκαιο Πληροφόρησης.
 
Τον Ιούνιο 2022 ξεκίνησα να εργάζομαι στις Βρυξέλλες, στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Keller & Heckman, όπου ασχολήθηκα με το δίκαιο τροφίμων, φαρμάκων, καθώς και με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ενώ το Φεβρουάριο 2023 προσλήφθηκα στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Sidley Austin, την 8η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία παγκοσμίως, όπου ασχολήθηκα με υποθέσεις στον τομέα υγείας και τεχνητής νοημοσύνης. 

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο 2023 ιδρύσαμε τρεις συναδελφοι μαζί το Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis, στο οποιο μέχρι και σήμερα προεδρεύω, με στόχο την προώθηση στην Ελλάδα της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης. 

Εκτός από την επαγγελματική μου ενασχόληση με τα νομικά, έχω δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά και έχω συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλώντας για το δίκαιο τομέων υγείας και τεχνητής νοημοσύνης και για την ψηφιακή διακυβέρνηση. 

Επίσης, παρουσιάζω ψηφιακά με τον Αδάμ Πασχαλίδη την εκπομπή “The Life after Law School” όπου παίρνουμε συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς με διαφορετικούς επαγγελματικούς προσανατολισμούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή. 

Είμαι παντρεμένη από το 2023 με τον Ιάκωβο Σαρμά, δικηγόρο Βρυξελλών, Αθηνών και Νέας Υόρκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά και αυτών των αποφοίτων
Όπως επιβεβαίωσε η μελέτη με τίτλο «Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας»
Χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά και αυτών των αποφοίτων