Την πεποίθηση ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη ενισχύεται, εξέφρασε μιλώντας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατόπιν της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα ενέργειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από την «ενεργειακή ανασφάλεια». «Ήταν ένα διήμερο που έκανε πολύ καλό στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς. «Κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ενισχύθηκε η εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη, αλλά και η εικόνα της ΕΕ» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απέσπασε θετικά σχόλια, από όλες τις πλευρές, «για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και για την αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Συμπλήρωσε ότι μέσα σε δυόμιση μήνες, έκλεισαν 54 νομοθετικές πρωτοβουλίες σε δύσκολα ζητήματα που βρίσκονταν για αρκετό καιρό σε εκκρεμότητα. «Όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και γυρίζουμε σελίδα» υπογράμμισε.
Κυβερνητικοί τριγμοί λόγω...γάλακτος
«Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες...Μαθαίνω μάλιστα ότι επίσημα στο ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα κόμμα ή να είναι πολλά κομματίδια. Εμείς προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς για τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που προκαλεί η ρύθμιση για το γάλα.
Η ενέργεια στο επίκεντρο
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, ήταν και τα ενεργειακά. «Αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές (τους δρόμους) εφοδιασμού. Να αναπτύξει τις δικές της πηγές ενέργειας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξαρτάται από ένα μόνο σύστημα αγωγών, ούτε και από ελάχιστους προμηθευτές (κυρίως την Ρωσία που έχει το «μονοπώλιο») γιατί αυτό δημιουργεί- όπως είπε-ανασφάλεια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν από τους «μελλοντικούς πρωταγωνιστές» στην προσπάθεια «να κλείσει η πληγή της ενεργειακής ανασφάλειας», ένα πρόβλημα που φάνηκε πολύ έντονα στην περίπτωση της Ουκρανίας, σημείωσε ο Α. Σαμαράς.
Τραπεζική ένωση
Σχετικά με την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας επί του κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί το πιο κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει η τραπεζική ένωση της Ευρώπης. Όπως είπε, με τη συμφωνία αυτήν ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημά της και μέσα από την ασφάλεια στις καταθέσεις και στη ρευστότητα. Το βήμα αυτό προλαμβάνει και μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας, είπε ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τον έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων, πριν δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα ασφαλείας» επεσήμανε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα προς τα πίσω»
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά προς τα πίσω, στο πιο μαύρο παρελθόν της κοινωνικής καταστροφής, όπου η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός έχουν φέρει σε απόγνωση εκατομμύρια Έλληνες». «Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα, οι πολίτες δεν χρειάζονται άλλες ασκήσεις αισιοδοξίας πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου, αλλά πραγματική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και ρήξη με τη λιτότητα και τα μνημόνια της εξαθλίωσης. Αυτό δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει ένας πρωθυπουργός προσδεδεμένος στο άρμα της κ. Μέρκελ και των πιο συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.