Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 3 βασικές παροχές που φέρνει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mitsotakis-deth

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 87η ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου).

Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων, έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκονται στο «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ, ενώ -τηρουμένων των δημοσιονομικών ισορροπιών- θα ανακοινωθεί η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επί τάπητος και η αύξηση του επιδόματος τέκνων, όπως και κινήσεις για την ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, ενώ εξετάζεται η επιπρόσθετη παροχή κινήτρων και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, με δεδομένες τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις.

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης εφόσον βρεθούν οι πρόσθετοι πόροι, ενώ μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, μετά την έκτακτη εισφορά των «υπερκερδών» των εταιρειών διύλισης.

Πάνω από 2 εκ πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι οι αποδέκτες της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί τα Χριστούγεννα από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270 εκατ. - 300 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά

Η Κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά με παιδιά, αυξάνοντας το επίδομα τέκνων και δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, είχε παραδεχτεί πως «σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική»

Ήδη ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί όλα τα επιδόματα και προχωρά σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν» από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση του συνολικού «λογαριασμού», το ζητούμενο είναι πλέον η καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένης μάλιστα και της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, είναι εύλογο να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί πως 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου x 2»

Μετά την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση με άλλη μορφή του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επανεκκίνησή του με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση.

Το νέο «Σπίτι μου 2» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30-50 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων που ήταν µέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια, λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες.

Ετσι, με συμμετοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η συνέχεια του προγράμματος με 20.000 φτηνά δάνεια σε οικογένειες.

Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμουαπό τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια), με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (rent to own).

Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω, ώστε να ανέβει το ποσό της επιδότησης από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε αυτά να μπουν στη συνέχεια στην αγορά προς ενοικίαση.

Έκτακτο επίδομα

Σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ) θα μοιραστεί το φετινό έκτακτο επίδομα από τον «κουμπαρά» φορολόγησης των διυλιστηρίων.

Η χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθεί στους δικαιούχους εντός του Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Έκτακτη βοήθεια (με τη μορφή εξάπαξ ενίσχυσης) αναμένεται να δοθεί και σε ευάλωτα νοικοκυριά (άτομα με αναπηρία, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά κλπ).

Πληροφορίες θέλουν τα ποσά να είναι φέτος αυξημένα, καθώς πέρυσι είχε μοιραστεί κονδύλι ύψους 105 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πόρος από την έκτακτη φορολόγηση στα διυλιστήρια φτάνει στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Aν η κυβέρνηση κινηθεί στο πλαίσιο των παροχών του 2023, τότε και φέτος θα δοθεί:

  • επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την φετινή αύξηση των συντάξεων
  • οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ
  • ενίσχυση στη δόση του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • οικονομική ενίσχυση στα ΑμεΑ.

Πηγή: insider

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ