Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ΚΕΔΕ ζητά νέους ΚΑΠ από το κράτος για να μη «στραγγαλιστούν» οικονομικά οι δήμοι

Οι δήμοι δεν μπορούν να επωμιστούν τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων

Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

«Πονοκέφαλο» φέρεται να δημιούργησε στην ΚΕΔΕ η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως θα επωμιστούν οι δήμοι.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητά να δοθούν νέοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, έτσι ώστε να καταβληθούν οι μισθοί και να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός των δήμων.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανίτης μίλησε στο «ΤyposThes» και είπε πως «από 1/1/2024 έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις 7% ωστόσο μαζί με τα διάφορα επιδόματα φτάνουν περίπου στο 10%. Αυτό κοστίζει περίπου 5,5 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό μας. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ ζητά ενίσχυση με νέους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έτσι ώστε να μη στραγγαλιστούν οικονομικά οι δήμοι. Εμείς ως δήμος παίρνουμε περίπου 3.400.000 τον μήνα, και ζητάμε ενίσχυση με άλλους δύο μήνες σε ποσό».

Όπως είπε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τις προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι φεύγουν επειδή βγαίνουν στη σύνταξη, άλλοι έχουν προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι φεύγουν με μετατάξεις.

Τα κενά τους όμως δεν αναπληρώνονται διότι η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις στους δήμους. Γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένας παραμελημένος τομέας» ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.

Σημειώνεται πως εδώ και λίγους μήνες, ο δήμος έχει ανακοινώσει ότι αλλάζει ο τρόπος επιβολής προστίμου στους παραβάτες από τη Δημοτική Αστυνομία, αφού οι κλήσεις πλέον «κόβονται» ηλεκτρονικά και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο με το ροζ χαρτάκι.

Ο λόγος για τον οποίο θα συμβαίνει αυτό είναι για να ενημερώνεται όσο πιο άμεσα γίνεται ο παραβάτης, ενώ δεν θα μπορεί να «σβήνει» την κλήση. Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στο να εισπράττει πολύ πιο γρήγορα τα πρόστιμα χωρίς να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έτσι ο πολίτης «δεν θα συζηθίζει στην παραβατικότητα» όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.

Ο ίδιος τονίζει πως «υπάρχουν ανείσπρακτα πρόστιμα από κλήσεις από την προηγούμενη τετραετία, τα οποία έχει αρχίσει να εισπράττει η σημερινή διοίκηση, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Από αυτά που έχουμε στείλει από το 2019 μέχρι το 2021 είναι 550.000 ευρώ όσον αφορά τις κλήσεις».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ίδιο ισχύει και για τα πρόστιμα σε δημόσιους χώρους. «Έχουν γίνει έλεγχοι από το 2019 ωστόσο ο δήμος δεν εισέπραξε τα χρήματα. Τώρα εμείς προσπαθούμε να δούμε τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «είχαμε 1200 φύλλα ελέγχου το 2023 που δεν έγιναν έσοδα. Τα μισά από αυτά τα έχουμε στείλει, αλλά αν περάσει μια πενταετία χάνονται γι’ αυτό ο δήμος μπορεί να χάσει έσοδα».

«Βαρύ» πρόστιμο λόγω ανακύκλωσης

Η Θεσσαλονίκη ήρθε… αντιμέτωπη και με το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων για το οποίο κλήθηκε να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης, έχει πληρωθεί ένα μέρος περίπου 4 εκατομμυρίων και μένουν τα υπόλοιπα, ενώ στη συνέχεια θα έρθει και το πρόστιμο για το 2025.

«Όσα περισσότερα απορρίμματα θάβουμε και δεν κάνουμε ανακύκλωση τρώμε πρόστιμο» τόνισε για να συμπληρώσει ότι «θα προσφύγουμε στο ΣτΕ 164 δήμοι. Θεωρούμε αντισυνταγματικό να πηγαίνει στους δήμους ένα πρόστιμο της χώρας».

Με την έλευση του 2024 ψηφίστηκε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κατά 35%.

Ο κ. Αρβανίτης καταγγέλλει πως «η προηγούμενη διοίκηση διέλυσε τα ανταποδοτικά τέλη» και συνεχίζει λέγοντας ότι «το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, θα πρέπει να ισοσκελίζεται με τις δαπάνες καθαριότητας και όχι μόνο.

Αυτό όμως μειώθηκε με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορά στα έσοδα και τα έξοδα, ενώ δεν μπορούσαν να γίνουν ούτε συντηρήσεις. Αυτήν τη διαφορά ο κ. Ζέρβας την κάλυπτε παίρνοντας πόρους από αλλού πχ από τεχνικά έργα. Αυτό επιτράπηκε λόγω κορωνοϊού αλλά τώρα απαγορεύεται, και πλέον ψάχνουμε να καλύψουμε τη διαφορά του κόστους καθαριότητας με το ανταποδοτικό τέλος».  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεσιτάλ
Το θέατρο γενικά ήταν πάντα μια ευχάριστη και αγαπημένη απασχόληση
Ρεσιτάλ