“Η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σ΄ ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η χώρα μας έχει ήδη θέσει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχημα στο μέτρο του δυνατού. Και αυτό διότι έχουμε τις προϋποθέσεις: Εξαιρετικό επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό δυναμικό, σύγχρονες υποδομές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αλλά και μια Κυβέρνηση που απέδειξε εμπράκτως ότι πιστεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα”, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” και την Γεωργία Σκιτζή. Και πρόσθεσε: “Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας η Έρευνα, η Καινοτομία και η Τεχνολογική Εξέλιξη αποτελούν βασικά συστατικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αλλά και τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως σημείωσε πρόσφατα στην έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι”.
Αναφερόμενος στη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: “Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή. Και επειδή βάση της καινοτομίας είναι η παραγωγή νέας γνώσης, επιδιώκουμε ν΄αυξήσουμε τη συμμετοχή της στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό”, τόνισε, “θα δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας τους νέους επιστήμονες και συμβάλλοντας στην αναστροφή του brain drain”. Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης: “Από το 2019 έως σήμερα, αυξήσαμε τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,26% του ΑΕΠ σε 1,49% το 2023, μια άνοδος της τάξης του 18,3%. Αυξήσαμε τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια κατά 31,2%. Και όπως κατέγραψε η έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 69,6/100, που είχε η χώρα μας συνολικό δείκτη καινοτομίας (innovation index) το 2019, ανέβηκε το 2024 στο 85,3/100, την 5η μεγαλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Μιλώντας για τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις για έρευνα και καινοτομία, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι: “Η Κυβέρνησή μας τα τελευταία χρόνια, έχει εκπονήσει ένα λειτουργικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να δημιουργούν επιχειρήσεις τεχνοβλαστούς (spin-offs) οι οποίες βασίζονται σε επιτυχημένα ερευνητικά αποτελέσματα. Αρκετές από τις 938 επιχειρήσεις του Μητρώου της Elevate Greece”, όπως τόνισε, “είναι τέτοιες, πράγμα που σημαίνει ότι η νομοθετική μας πρωτοβουλία άνοιξε τον δρόμο”. ΄Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης: “Αυξήσαμε το ποσοστό φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης που ξεκινά από το 200 και φθάνει εως το 315% των κερδών τους, νομοθετήσαμε τον συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (claw back) και τα κίνητρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών αγγέλων (business angels). Πριν λίγους μήνες”, τόνισε ο Υφυπουργός, “ψηφίσαμε στη Βουλή το πρόγραμμα της Golden Visa για επενδύσεις τουλάχιστον 250 χιλιάδων ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece με μόνη υποχρέωσή τους να δημιουργήσουν δύο νέες θέσεις εργασίας”.
Αναφερόμενος στις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την περαιτέρω τόνωση του ελληνικού επιχειρείν, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε: “Στόχος μας είναι ν΄αυξήσουμε τις επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων και των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώσαμε τη Δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχ. Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, προϋπολογισμού 542,5 εκ. ευρώ, μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν συνολικά 1.105 έργα Καινοτομίας σε όλη την επικράτεια. 1.267 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με ερευνητικούς φορείς. Συμμετείχαν 1.178 Μεγάλες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 72 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Εισφέροντας 1.190 νέα προϊόντα στην αγορά”.
“Στρατηγικής σημασίας”, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, “ είναι η Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό στα 237,3 εκ. ευρώ, στηρίζοντας τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και τις απαιτήσεις της πραγματικής οικονομίας. Και βέβαια στρατηγικής σημασίας είναι και η συμμετοχή μας σε τρεις εμβληματικές πρωτοβουλίες που αφορούν την άμυνα και προστασία της χώρας, τη δημιουργία οικοσυστήματος ρομποτικής και τη διαμόρφωση του πυρήνα του οικοσυστήματος καινοτομίας. Αναφέρομαι”, όπως τόνισε, “στα προγράμματα «ΘΩΡΑΞ», «ΗΡΩΝ» και «PHAROS AI Factories» αντίστοιχα, δράσεις που έμπρακτα δείχνουν τη συμμετοχή μας στη οικοδόμηση του μέλλοντός μας”.