«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε για αυτό τον πολύ σημαντικό, καίριο σκοπό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη τη συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.
Ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη συμμετοχή του στη συζήτηση αλλά και για τις τις άοκνες προσπάθειές για τη θαλάσσια ασφάλεια.
Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα «βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας και υπογράμμισε πως στηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης.
Προσέθεσε δε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών και όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές όπως το παρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές απειλές, όπως κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση στα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις γιατί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε είτε σε κρατικό επίπεδο, είτε σε διεθνείς οργανισμούς, είτε στον ιδιωτικό τομέα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ναυτιλία είναι βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο. «Για να απολαμβάνουμε όλες αυτές της τις ελευθερίες της θάλασσας, να έχουμε απρόσκοπτη συνεργασία και σύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας. Χρειαζόμαστε τη ναυτιλία και σήμερα χαίρομαι βλέποντας τη συμμετοχή όλων αυτών των χωρών ότι συμφωνείτε με αυτή την άποψη ότι μοιραζόμαστε την ίδια άποψη».
Ακόμα τόνισε ότι «Ελλάδα είναι μια χώρα, μία χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Είναι ένα ναυτικό έθνος, όπως ξέρουμε, με παλιά ιστορία, πλούσια ναυτική ιστορία. Έχουμε χιλιάδες νησιά, Έχουμε από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Μια μικρή χώρα όμως που ενώνει πολύ περισσότερους με τις θάλασσές».
«Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα πάντα ήταν ένα μέρος της ταυτότητάς μας. Είναι προνόμιο μου που βρίσκομαι εδώ και συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση και θα ήθελα να σας υποσχεθώ, Σας λέω τη δέσμευσή μου. Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε», προσέθεσε.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει έξι συγκεκριμένους τομείς.
«Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να αυξηθεί η κατανόηση σχετικά με οτιδήποτε έχει σχέση με την ναυτιλία, την ασφάλεια, την οικονομία, το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό φυσικά απαιτεί να φτιάξουμε έναν παγκόσμιο οργανισμό. Διαμοιρασμού πληροφοριών, μοντέρνες τεχνολογίες για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα. Χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας φυσικά στο μυαλό μας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επιφέρει».
«Δεύτερον, θα πρέπει να διακόψουμε όλες τις παράνομες θαλάσσιες πρακτικές που αποτελούν κίνδυνο και για το εμπόριο αλλά και για τον θαλάσσιο περιβάλλον, όπως τις παράνομες διαδικασίες, παράνομες εγγραφές στον τομέα της ναυτιλίας, παλιά πλοία, αλλά και φαινόμενα όπως τα μυστικά κρυφά πλοία στα οποία η χώρα μου δεν δέχεται σε καμία περίπτωση. Αυτοί είναι τομείς κλειδιά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επιτήρηση, αλλά και την ασφάλεια. Δεν πρέπει να φοράμε παρωπίδες, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε συγκεκριμένα σε αυτούς τους τομείς».
«Τρίτον, να υπάρξει εκπαίδευση στον τομέα της ναυτιλίας και της ασφάλειας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε για παράδειγμα την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Είναι μια συνηθισμένη περίπτωση θαλάσσιας απειλής που μπορεί φυσικά να καταλήξει στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών και απαραίτητων αγαθών που μας επηρεάζει όλους. Χρειάζεται συλλογική δράση σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Τέταρτον, το νομικό πλαίσιο, η υποστήριξη και αναθεώρηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει κάνει προσπάθειες για να συμπεριλάβει και όλες αυτές τις απειλές που όλο και εμφανίζονται. Και επίσης ο εθνικός νόμος που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να είναι σεβαστός. Συνεργαζόμαστε σχετικά με τη δημιουργία καινούργιων κανόνων καινούργιων νομοθεσιών για την προστασία των θαλασσών. Απαιτείται καλύτερος συντονισμός από όλες αυτές τις διαφορετικές υπηρεσίες που λειτουργούν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη».
«Πέμπτον, η περιβαλλοντική πρόκληση και κλιματική αλλαγή. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία από αυτές τις απειλές που σίγουρα θα επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία. Πρέπει να προστατέψουμε τη θαλάσσια χλωρίδα και τη θαλάσσια πανίδα που σίγουρα επηρεάζονται από παράνομες πετρελαιοκηλίδες κλπ. Όπως το τάνκερ Σούνιο για παράδειγμα, που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα πέρυσι, αλλά ευτυχώς προλάβαμε και γλυτώσαμε μια παγκόσμια οικονομική αλλά και περιβαλλοντική καταστροφή».
«Έκτον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη για την προστασία και την ασφάλεια των 2 εκατομμυρίων ναυτικών, οι οποίοι εργάζονται συνεχώς για το παγκόσμιο εμπόριο, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, χωρίς, χωρίς αυτούς.
Ο μισός κόσμος θα κρύωνε, θα πάγωνε, ο άλλος μισός θα πεινούσε. Ζούνε σε ακραίες συνθήκες από την πανδημία, όπως είπαμε πριν, μέχρι δέχονται τρομοκρατικές επιθέσεις, πολεμικές επιθέσεις. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζονται ασφάλεια, συνεχή εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Πηγή: ertnews