Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσιάρας από Θεσσαλονίκη: Η γεωργία της επόμενης μέρας δεν θα είναι αποτέλεσμα τύχης

Στο 11ο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και καλώντας σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο, υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. «Το μεγάλο στοίχημα του σήμερα είναι να καταστήσουμε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα ανθεκτικό, βιώσιμο και ελκυστικό για τους νέους. Και αυτό δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας από το βήμα του 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η γεωργία της επόμενης μέρας δεν θα είναι προϊόν τύχης. Θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής με διάρκεια, λογοδοσία και όραμα», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η γεωργία του μέλλοντος χτίζεται σήμερα και χρειάζεται σχέδιο, στήριξη, αλλά και συνεργασία και οι παλιές νοοτροπίες δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μετάβαση του αγροτικού τομέα από το μοντέλο των γενικών επιδοτήσεων σε αυτό των στοχευμένων επενδύσεων, ο κ. Τσιάρας σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι βασικοί άξονες είναι η ποιότητα, η βιωσιμότητα, η εξωστρέφεια και η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γη. «Στο τέλος της ημέρας, δεν θα κριθούμε από το πόσα αιτήματα επιδοτήσεων εγκρίθηκαν, αλλά από το αν οι νέοι μένουν στη γη τους, αν ζουν από τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, τα ψηφιακά εργαλεία για κάθε αγρότη αποτελούν ανάγκη και όχι προνόμιο, γι' αυτό και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο «Γεωργία με Ευφυΐα». «Με 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων, πειραματικά αγροτεμάχια, drones και ανάλυση δορυφορικών εικόνων, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά εθνική αγροτεχνολογική υποδομή», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά, ο παραγωγός μπορεί να περάσει από τη διαίσθηση στην επιστημονική ακρίβεια».

Σε ό,τι αφορά τη συλλογική δράση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήρε τη σημασία της συνεργασίας, «όχι ως ανάγκη, αλλά ως ευκαιρία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι «η παραγωγή δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υπόθεση συνεργασιών, δικτύωσης, εμπιστοσύνης». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για όσους επιλέγουν να συνεταιρίζονται, μειώνοντας τη φορολογία στο 50% για συμμετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται συνεργασία και συλλογική δράση», σημείωσε, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως οι θερμοκηπιακές μονάδες, οι εξαγωγικοί συνεταιρισμοί και οι αγροδιατροφικές συμπράξεις που λειτουργούν σωστά «δείχνουν σε όλους τον δρόμο».

«Χρειάζεται να ξαναδούμε τη λέξη συνεταιρίζομαι, όχι ως συμβιβασμό, αλλά ως δύναμη. Όχι ως ανάγκη, αλλά ως ευκαιρία να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παραγωγών μας, να αναδείξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, αλλά και όλα αυτά τα οποία θα ενισχύσουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «η επιτυχία του καθενός είναι εντέλει υπόθεση όλων μας».

Για το πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, σημείωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη σταθεροποίηση της παραγωγής, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής της Ελλάδα και, μάλιστα, «όχι με όρους ευκαιριακούς, αλλά με σταθερό χρηματοδοτικό πλαίσιο και τεχνική στήριξη».

Μιλώντας για το στοίχημα της επάρκειας και της διαχείριση των υδάτινων πόρων του αρδευτικού νερού, ο υπουργός σημείωσε ότι «για πρώτη φορά επιχειρούμε να το προσεγγίσουμε με έναν ολιστικό σχεδιασμό, γιατί ξέρουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια, κεντρικό ρόλο έχουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής».

 

Θεσσαλία: Το μοντέλο της αναγέννησης

Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας μίλησε και για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τις καταστροφές του 2023, τονίζοντας ότι «η αναγέννηση έχει ήδη ξεκινήσει» με αποζημιώσεις, έργα υποδομής και κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Η Θεσσαλία μπορεί να ξανασταθεί. Όχι μόνη της, αλλά με σχέδιο, με συντονισμό και με τη στήριξη της πολιτείας», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη επένδυσης στη γνώση και στην κατάρτιση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την προωθούμενη αναβάθμιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της ελληνικότητας των προϊόντων και της αγροδιατροφικής αυτάρκειας.

Το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP». Τελεί, δε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ