Θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης, τροποποίηση των υφιστάμενων και θέσπιση κινήτρων ταχείας αδειοδότησης, περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση του σκοπού του αναπτυξιακού νόμου θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και την παροχή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Αναφέρεται επίσης ότι προκειμένου να γίνεται ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα.
O εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης είπε ότι το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και επιδιώκει να συμβάλει στην εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στις νέες συνθήκες και προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, και στα νέα δεδομένα. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος είχε στόχο την ανάταξη της οικονομίας, ο νέος νόμος δίνει έμφαση στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε πως η διαμόρφωση νέου παραγωγικού μοντέλου είναι αναγκαία για την κοινωνία, ιδίως τους νέους ανθρώπους. Ο βουλευτής αναφέρθηκε εμφατικά στο καθεστώς ενίσχυσης που αφορά τις επενδύσεις στην περιφέρεια, και στις διατάξεις που μειώνουν τους χρόνους των ελέγχων και την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με κριτήρια, όπως τόνισε, αντικειμενικά και αξιοκρατικά.
Η σημερινή συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου αξιοποιείται, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διατυπώσουν τις αιτιάσεις και τις επικρίσεις τους, όχι μόνο για την πολιτική της ανάπτυξης αλλά και για την πολιτική απέναντι στην αισχροκέρδεια και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έφερε στο φως «σκάνδαλα διαφθοράς».
Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τα περισσότερα άρθρα του, είπε ο εισηγητής του Γιώργος Νικητιάδης και εξήγησε ότι το κόμμα του θα τηρήσει αυτή τη στάση διότι το νέο νομοθέτημα τροποποιεί στα σημεία του τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, ένα νόμο που εκείνο που «πέτυχε» είναι το «παγκόσμιο ρεκόρ» να μην εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τότε που θεσπίστηκε. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος πρέπει να επιδιώκει την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών. Αυτοί οι δύο στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν με αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Νικητιάδης και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, δεν περιλαμβάνεται στους σκοπούς του αναπτυξιακού νόμου, ο τουρισμός. Κατήγγειλε επίσης έλλειμμα βιομηχανικής πολιτικής και πολιτικής για τη μεταποίηση, με όρους ανταγωνιστικότητας και όρους αύξησης των θέσεων εργασίας. Το ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλαχθεί για την τελική του στάση στην ολομέλεια και σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ο σκοπός του αναπτυξιακού νόμου, δηλαδή η βιώσιμη ανάπτυξη και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, η μείωση των ανισοτήτων, δεν πρόκειται να επιτευχθούν με αυτό το νομοσχέδιο που αποτελεί επιπροσθέτως, ομολογία αποτυχίας του νόμου του 2022. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στους λόγους που το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο, και στους λόγους αυτούς συμπεριέλαβε πρόβλεψη του νομοσχεδίου, που, όπως είπε, επιτρέπει διακριτική κατανομή πόρων, από τον ίδιο τον υπουργό, πρόβλεψη που υπονομεύει την αντικειμενικότητα και δημιουργεί ευκαιρίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί, για την τελική του στάση στην ολομέλεια, και σήμερα ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά ανέφερε ότι και αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, όπως και οι προηγούμενοι, έχει στόχο την τόνωση της κερδοφορίας συγκεκριμένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους, είπε η κ. Κτενά και επισήμανε ότι μετά από τόσους αναπτυξιακούς νόμους, και η κοινωνική και η περιφερειακή ανισότητα έχουν ενταθεί, και το μείγμα ανάπτυξης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις περιλαμβάνει ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας και του περιβάλλοντος. Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο συνδέει και με την ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας και το ReArmEurope.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί μια όμορφη έκθεση ιδεών, με πομπώδη τίτλο» που προωθεί τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών. Όπως σημείωσε, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, εκείνο που γίνεται είναι, κατά κύριο λόγο, η εξαγορά εγχώριων επιχειρήσεων από ξένες, οι οποίες θα μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Πρόκειται απλά για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και «ως εκ τούτου δεν μπορεί να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Β. Βιλιάρδος και σημείωσε ότι τα βασικά χρηματοδοτικά έργαλεία βρίσκονται, όχι στο υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει καταστεί υπουργείο-κουφάρι χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά στο υπουργείο Οικονομίας που κρατάει αδιάθετα τα χρήματα του ΤΑΑ, τα οποία μάλιστα χωρίς καμία λογική, υπολογίζονται στα πλεονάσματα.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα είπε το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί απροκάλυπτη παραδοχή αποτυχίας του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, που είχε φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2022. Το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης, ιδίως για τη στήριξη των περιοχών που συμμετέχουν στην απολιγνιτοποίηση, οι οποίες διαπίστωσαν ότι δεν τηρήθηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, για τη στήριξη και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, και ότι η μια μετά την άλλη επιχειρήσεις, που είχαν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον, αποσύρονται από τις λιγνιτικές περιοχές διότι δεν υπάρχει σχέδιο, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς και έθεσε και ζήτημα για διατάξεις που ενισχύουν τις υποψίες ότι είναι «φωτογραφικές». Η Νέα Αριστερά έχει δηλώσει, εξ αρχής ότι θα καταψηφίσει το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός είπε ότι το νομοσχέδιο που δηλώνει ότι φιλοδοξεί για την βιώσιμη ανάπτυξη και τον παραγωγικό μεταχηματισμό, αποτελεί μια απλή παραλλαγή του προηγούμενου νόμου για να γίνει περισσότερο λειτουργικό το καθεστώς ενίσχυσης για πολύ συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, κάνει μόνο «μερεμέτια». Ο βουλευτής αναφέρθηκε ιδίως στη Θράκη, που, όπως είπε, έχει εγκαταλειφθεί και πνίγεται από τη γραφειοκρατία, «βουλιάζει στη φτώχια», αν και κάθε καθυστέρηση είναι «μαχαιριά» στην τοπική οικονομία της, ενώ χρειάζεται ταχύτερες διαδικασίες, κατάρτιση για τους νέους, διαφοροποίηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη στην περιοχή και για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων, για υποδομές, για την αγροδιατροφή. Η «Νίκη» που είχε δηλώσει επιφύλαξη για την τελική της στάση στην ολομέλεια, δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι ενώ δεν υπάρχει ενιαία και ολιστική πολιτική για την ανάπτυξη, έρχεται σήμερα ένα νομοσχέδιο να διορθώσει μια «υποτιθέμενη» μεταρρύθμιση, το νόμο δηλαδή του 2022, χωρίς έναν απολογισμό και μια αποτίμηση, για το τι πήγε στραβά, με το νόμο της περιόδου του Α. Γεωργιάδη. Ο κ. Καζαμίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει για τα "καρτέλ" των τραπεζών που "στραγγαλίζουν" την ανάπτυξη. Αναφερόμενος στα καθεστώτα ενίσχυσης, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας είπε πως προκηρύσσονται χωρίς μια συγκροτημένη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη, τα κριτήρια των ενισχύσεων είναι προβληματικά, με κλάδους να επωμίζονται μειώσεις στις ενισχύσεις, κυρίως εκείνους στους οποίους δραστηριοποιούνται μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης αναφέρθηκε στην ανάγκη προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι «οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες που στηρίχθηκαν από τον ελληνικό λαό, έγιναν στη συνέχεια, ακόμα πιο σκληρές και άτεγκτες, δημιούργησαν και funds, παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων, δεν στηρίζουν την ανάπτυξη, δεν στηρίζουν τους μικρομεσαίους». Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» είπε ότι το νομοσχέδιο εστιάζει στις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τη «φούσκα της πράσινης ανάπτυξης», την ώρα που η Ελλάδα παράγει προϊόντα που δεν είναι ανταγωνιστικά, εισάγει προϊόντα που δημιουργήθηκαν με τον... «βρώμικο τρόπο», αντί να βρει τρόπο για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και αντί να καταρτίσει πρόγραμμα αυτάρκειας προϊόντων του αγροτικού τομέα. Οι «Σπαρτιάτες» που είχαν επιφυλαχθεί, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.