Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέρασε, παρά τις αντιδράσεις, η τροπολογία για αλλαγές στα ΜΜΕ

Πέρασε, παρά τις αντιδράσεις, η τροπολογία για αλλαγές στα ΜΜΕ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Β’ θερινό τμήμα της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης η τροπολογία με την οποία έρχονται αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η τροπολογία, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και η 24ωρη απεργία της Τρίτης σε όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.

Από την ψηφοφορία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι από την τροπολογία αποσύρθηκαν τελικά οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2, που προέβλεπαν ότι στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων θα λαμβάνονται υπόψη και οι απασχολούμενοι σε συνδεδεμένες με τον εκάστοτε οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων. Ωστόσο διατηρήθηκαν οι διατάξεις σχετικά τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου.

Ένταση κατά τη συζήτηση στη Βουλή

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε εν μέσω έντασης. Κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εισάγει την τροπολογία ώστε να βάλει τάξη σε ένα χώρο που ταλανίζεται από προβλήματα εδώ και χρόνια και πριν την έναρξη της νέας περιόδου των ΜΜΕ. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου δεν υπάρχει εκτίμηση του οικονομικού κόστους από την τροπολογία λόγω έλλειψης απαιτούμενου χρόνου, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «όπως η αρνητική Έκθεση δεν εμποδίζει την ψήφιση, ούτε κι η Έκθεση που λέει ότι δεν μπορώ να υπολογίσω το κόστος το κάνει».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, τόνισε ότι «η πολυφωνία δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ομίλων», ενώ έκρινε ότι σωστά αποσύρθηκαν οι διατάξεις που αποσύρθηκαν γιατί «πράγματι ενείχαν κινδύνους για αριθμό εργαζομένων». Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αναφερόμενη στη ΝΕΡΙΤ, η Σ. Βούλτεψη υπερασπίστηκε τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου επικαλούμενη την αρνητική εμπειρία από το ΕΣΡ, ενώ επισήμανε ότι «η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι αρθρωτή, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει όλα τα μέλη». Επίσης, στηλίτευσε τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν από την διαδικασία παρατηρώντας ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση μένεις και την κάνεις, είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι δύσκολο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, επικαλέστηκε το «δίκαιο της ανάγκης» για να δικαιολογήσει την νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ σχολίασε ότι πέρασαν οι «εποχές της ανεμελιάς», όταν η χώρα είχε δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με το μέγεθός της.

Η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγ. Ανάργυροι». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, μίλησε για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» κι «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει παρουσία στην συζήτηση τέτοιων τροπολογιών» ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και τους ρώτησε γιατί «καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η ΝΔ ότι συγκρούεται με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τ. Κουίκ, τάχθηκε υπέρ των διατάξεων σχετικά με τη διαφημιστική αγορά, αλλά επέμεινε στην απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει παρών.

Στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, καθώς αυτή κατατέθηκε μετά τη μια το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Αυγούστου στάθηκε ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι «το Προεδρείο οφείλει να μην την εισαγάγει ως εκπρόθεσμη». Ο ίδιος σχολίασε ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ και για την ΝΕΡΙΤ κι επέκρινε την «κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elies
Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου - Υποχωρεί σταδιακά η τιμή
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή
Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου - Υποχωρεί σταδιακά η τιμή