Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και του συνόλου, από το Β' Θερινό τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονταν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν από την αντιπολίτευση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς ορισμένες ρυθμίσεις είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν τα συγκεκριμένα άρθρα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο. Σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο άρθρο, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ανακοίνωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι αλλαγή στη ρύθμιση, έπειτα από το πλήθος αντιδράσεων που είχαν προηγηθεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης κατέθεσε νομοτεχνική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία παραμένει υποχρεωτική η δημοσίευση συμβάσεων δημοσίου και ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο άρθρο 152 του πολυνομοσχεδίου κατατίθεται αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεν αλλάζει το καθεστώς των δημοσιεύσεων. Η απόσυρση της διάταξης ήταν απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ωστόσο τη σχετική τροπολογία κατέθεσε ο Γκ. Χαρδούβελης, υπό την ιδιότητα, όπως ξεκαθάρισε του επισπεύδοντος υπουργού.

Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και για τις ρυθμίσεις για τους ένστολους. Ο κ. Χαρδούβελης ανακοίνωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία νομοτεχνική βελτίωση με την οποία έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία (έως 30.6.2015) ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Για τον υπολογισμό του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ωστόσο, η βελτίωση δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ένστολων που βρίσκονταν από νωρίς στη Βουλή και, μάλιστα, λόγω των ενστάσεων, υπήρξε αντικατάσταση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους! Τελικά η επίμαχη διάταξη υπερψηφίστηκε με 50 «ναι» και 47 «όχι».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δήλωσαν την αντίθεση τους και ειδικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα». Ανέφεραν ακόμη ότι από σήμερα, Πέμπτη, θα εξετάσουν τη «μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».

Ζήτησε συναίνεση ο υπουργός Οικονομικών

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδούβελης είχε απευθύνει πρόσκληση για συναίνεση στο νομοσχέδιο , προς την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το παράδειγμα χωρών, οι οποίες κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια, λόγω της σύμπνοιας της πλειοψηφίας των κομμάτων και επισήμανε ότι «αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους μας». «Ελπίζω σε συναίνεση και ότι θα βρεθούν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που θα ψηφίσετε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα και στους ευρωπαίους εταίρους μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι ένα μεγάλο λάθος που έκαναν οι Έλληνες και όλα τα κόμματα είναι ότι δεν βρέθηκε η συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση. «Η οικονομία σταθεροποιείται. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα μπορέσουμε να την σπρώξουμε μπροστά. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη όλων, να συμβάλουν όλοι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» είπε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν ωφελεί να γυρνάει κανείς στο παρελθόν». «Ήρθα γιατί έχω δουλειά μπροστά μου και ελπίζω πως ξαφνικά δεν θα βρεθώ προ τετελεσμένων. Αυτή, όμως, είναι συλλογική δουλειά για το δημόσιο όφελος», είπε και κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τις ρυθμίσεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο, σημειώνοντας: «Είναι καλό να τονίσουμε τη συμφωνία και όχι να αναδεικνύουμε την διαφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τον ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας αίσθηση παραδεχόμενος ότι πρόκειται για φόρο που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, «έχει μια δόση αυθαιρεσίας»! Ο κ. Χαρδούβελης πρόσθεσε ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».

Κ. Μητσοτάκης: Καμία απόλυση από την αξιολόγηση

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε απόλυση, ακόμη και εάν κάποιος λάβει την χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «στιγματισμός» των δημοσίων υπαλλήλων και είπε ότι οι συμπληρωματικές διατάξεις που κατατέθηκαν -αν και δεν αλλάζουν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις- αποτελούν μέσο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», σημειώνοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014. «Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση» είπε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης, είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε».

Δεν αλλάζει η ποσόστωση

Σημειώνεται ότι εν τέλει, και παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, δεν άλλαξε η ρύθμιση για την ποσόστωση του 15%. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συνδέεται με διαθεσιμότητα, απολύσεις και μείωση μισθού και πρόσθεσε ότι «θα εφαρμοστεί το μέτρο για το 2013, με μια μικρή χρονική παράταση, που επίσης ρυθμίζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσχέρειες, οι οποίες προέκυψαν στη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου» σημείωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποσκοπούν στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε ακόμη ότι είναι απολύτως απαραίτητο, αφού το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα που ασφυκτιούν από παρωχημένους κανονισμούς και γκρίζες ζώνες και που αυξάνουν το κόστος του επιχειρείν, αλλά και δημιουργούν πολλές εν δυνάμει εστίες διαφθοράς. «Η προσπάθεια για τη μείωση των διοικητικών βαρών είναι σημαντική, αφού οι συνθήκες πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε ρευστότητα, παραμένουν περιορισμένες. Το κόστος γραφειοκρατίας βαραίνει δυσανάλογα τις νέες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τροπολογία για τη συνταξιοδότηση σχολικών φυλάκων που είναι σε διαθεσιμότητα

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται το θέμα της συνταξιοδότησης σχολικών φυλάκων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα (έως και πέντε χρόνια) στο σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου τους. Επιπλέον, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθύμισε ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση ήταν αίτημα των ίδιων των σχολικών φυλάκων οι οποίοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα και δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στους πίνακες κατάρτισης, καθώς και ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αυτοί οι σχολικοί φύλακες (που είναι άνω των 50 ετών) αντί να οδηγηθούν στην ανεργία θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση «φτάνει στο τέλος του βίου της»

Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος του βίου της», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει».

Επίσης, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αφορμή μεταξύ άλλων τη νομοθετική λειτουργία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις διατάξεις για τα ΜΜΕ, τους χειρισμούς με τα ταμεία των ένστολων, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Τσίρπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων και νομοσχεδίων στα θερινά τμήμα, ότι διαπράττει «μεθόδευση που δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και μπροστά σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, σε κάθε ίχνος ουσιαστικού διαλόγου».

«Ζούμε πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές τα τέσσερα τελευταία χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, διαρκής παράκαμψη του κοινοβουλίου και αυταρχισμός, που δεν είναι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας της Μνημονιακής διακυβέρνησης, η οποία σε 4 χρόνια έχει κάνει όσες επιστρατεύσεις δεν είχαν γίνει από το 1974 έως το 2012».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας τον επέκρινε και πάλι για το γεγονός ότι «δύο χρόνια τώρα δεν έχει βρει ούτε μια μέρα, ούτε μισή ώρα να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης». «Αυτό απαξιώνει τον ίδιο και αποδεικνύει ποια είναι η αντίληψή του για τον κοινοβουλευτισμό και το δημοκρατικό διάλογο. Με όλα αυτά δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από το να πληγώνετε την ίδια τη Δημοκρατία και να δίνετε πάτημα στην ακροδεξιά και τους εχθρούς της Δημοκρατίας», είπε.

«Το πολυνομοσχέδιο εξυπηρετεί συμφέροντα»

Για το πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με τις διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης. «Σας θυμίζω την περίπτωση των αυτοκινητοδρόμων, όπου το κόστος χρεοκοπίας των έργων το ανέλαβε το δημόσιο», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε δε και στις διατάξεις για το «πόθεν έσχες». Για τις διατάξεις που αφορούν τους ένστολους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «τι έγινε η μεγάλη αγάπη που έτρεφε» για εκείνους η κυβέρνηση, αφού σήμερα που τους έχει πετσοκόψει τους μισθούς, τους κοροϊδεύει με τα προεκλογικά επιδόματα του κοινωνικού μερίσματος και μπαίνει και στα ταμεία τους.

«Η πραγματική αγάπη του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του είναι προς τους ιδιοκτήτες των χρεοκοπημένων ΜΜΕ, των όποιων οι ιδιοκτήτες επιμένουν να συντηρούν με τα λεφτά από τις τράπεζες, που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός που χειμάζεται», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρίσει χρέη στη διαπλοκή και τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Αν ένας ταλαίπωρος επιχειρηματίας προσπαθεί να στήσει επιχείρηση, τον διαλύετε στους φόρους και οι τράπεζες, αν του δώσουν δάνειο, θα του δώσουν με ληστρικά επιτόκια. Οι μάγκες της διαπλοκής, όμως και χρωστάνε και δημόσια έργα παίρνουν και χρηματοδοτικές ροές από τις τράπεζες έχουν και κουρεύετε και τα δάνεια τους», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, προστασία από τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, κατάργηση του αυτόφωρου για χρέη στο δημόσιο, λύση για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και αναθεώρηση του καθεστώτος του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας, για να περιλαμβάνει μόνο τον πραγματικά μεγάλο πλούτο και «όχι να ρημάζει τα νοικοκυριά».

Π. Καμμένος: «Το πολυνομοσχέδιο καταστρέφει κάθε πιθανότητα για ανάπτυξη»

Καυστικός, ως συνήθως, ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Είναι ώρα να συνειδητοποιήσει ο καθένας τον ρόλο του και την ευθύνη του, ώστε να σταματήσουμε τον κατήφορο και να προχωρήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο, ενωμένοι απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία της χώρας, που στο όνομα της παγκοσμιοποίησης θέλουν να καταργήσουν το έθνος - κράτος, που έχουν οδηγήσει όλους τους Έλληνες πολίτες -έχοντας πάρει τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια- στην απόγνωση και στο να περιμένουν την κατάσχεση του σπιτιού τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει μέσα στον Αύγουστο ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, κατ΄ απαίτηση της τρόικας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις που έχει πάρει για να ακολουθηθεί η ίδια πολιτική, που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μεγαλύτερη ανεργία, τη χώρα σε εσωτερική υποτίμηση, τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και ουσιαστικά στην καταστροφή κάθε πιθανότητας και ελπίδας για ανάπτυξη στη χώρα».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., είπε ότι «η ίδια Βουλή που επιβάλλει χαράτσια στον ελληνικό λαό, τα οποία δεν μπορεί πλέον να πληρώσει κανένας πολίτης, ετοιμάζεται να χαρίσει όλα τα δάνεια που πήραν οι εκδότες βάζοντάς τα στην 'bad bank' του συστήματος και δίνοντας τη δυνατότητα να ελέγξουν πλήρως την ενημέρωση».

Αντίθετα, σημείωσε, η λίστα Λαγκάρντ παραμένει άθικτη, γιατί οι πρωταγωνιστές της είναι οι πρωταγωνιστές του συστήματος, που σήμερα συντηρεί τη συγκυβέρνηση, «είναι οι εκδοτικές εταιρείες που έπαιρναν τηλέφωνο τους υπουργούς, για να εξυπηρετήσουν τους υπόδικους που λήστεψαν τη ΔΕΗ, την οποία σήμερα ξεπουλάνε».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων, ο κ. Καμμένος διερωτήθηκε «τι δουλειά έχει η κυβέρνηση ή η τρόικα ή οποιοσδήποτε άλλος να βάζει χέρι σε έναν προσωπικό λογαριασμό; Για ποιον λόγο σήμερα νομοθετεί η κυβέρνηση;» και πρόσθεσε ότι για εκείνα τα ταμεία στα οποία έχει ευθύνη, μπορεί να έχει λόγο, αλλά «στα ταμεία που έχουν γίνει με τον ιδρώτα και το αίμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μπορεί να βάλει χέρι κανείς».

Δ. Σταμάτης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο θέμα της επικείμενης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Σταμάτης εξέφρασε, μάλιστα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που προσφέρει το Σύνταγμα προκειμένου να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» ακόμη και η προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, ενώ απαντώντας σε δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ο «βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της», τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια, ενώ μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο και σημείωσε ότι όλα θα γίνουν «με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ