Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες η ΝΔ με αφορμή το "προπαγανδιστικό", όπως το χαρακτηρίζει, σποτ που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο. "Σε ποιους απευθύνονται και ποιος τους πιστεύει;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σχολίασε τα όσα ακούγονται στο συγκεκριμένο σποτ. "Λένε ότι στους 20 μήνες που πέρασαν έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα, ενώ η αλήθεια είναι ότι στους 20 μήνες που πέρασαν χάθηκαν όσα κερδήθηκαν χρόνια ολόκληρα,. Λένε ότι χτίζουν την Ελλάδα που θέλουμε, ενώ η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως τίποτα δεν κινείται προς τα εμπρός καθώς η χώρα βουλιάζει στην ύφεση. Οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς, δεν γίνονται με κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας το κίνημα των "Αγανακτισμένων". Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως "θα ήταν ανοησία και αυθάδεια να πει κάποιος ότι θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες" και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες. "Όποιος προσπαθήσει να τις καπελώσει, απλά θα αποδείξει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, ότι δεν καταλαβαίνει τί συμβαίνει", τόνισε, προσθέτοντας πως οι πολίτες ξέρουν "ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν "ναι" και ποιοι ψήφισαν "όχι" στο μνημόνιο". Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε "εκβιαστικό" και "ψεύτικο" το δίλημμα "ναι στο Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία", γιατί, όπως τόνισε, "δεν λέει καν την αλήθεια". Η χώρα, ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, κινδυνεύει με χρεοκοπία αν συνεχιστεί ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή. "Επικαλούνται το ίδιο εκβιαστικό μήνυμα, την απειλή χρεοκοπίας και τον ισχυρισμό ότι τα κάνουν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία", διατυπώνοντας το ερώτημα πως "μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και να φταίει η ΝΔ για αυτό;" "Δεν θα φταίνε αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο; Και πόσες φορές ακόμα θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, επιμένοντας πως "η κυβέρνηση δεν ζητά συναίνεση, αλλά συνενοχή". "Η συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει και πλέον χορηγείται περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο. Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων και θα τοποθετηθούμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας πως όσον αφορά το θέμα της κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή η ΝΔ θα τοποθετηθεί όταν πρέπει.
Επαφές Σαμαρά σε Παρίσι και Βρυξέλλες
Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στα πρότυπα Πορτογαλίας και Ιρλανδίας θα τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στην οικονομία και την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.
Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, όπου θα εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ζάππειο ΙΙ, ενώ θα συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Στη συνέχεια θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο με τον κ. Μαρτένς, όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει γεύμα εργασίας. Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο και θα συναντήσει εκ νέου και στις 22 Ιουνίου, την παραμονή της Συνόδου του ΕΛΚ.
Ε. Αντώναρος: «Ο Καραμανλής τιμά το λαό της Θεσσαλονίκης»
Παραφιλολογία χαρακτηρίζει ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, τα σενάρια περί αποστασιοποίησης και αποχώρησης από την ενεργό πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στη Real News o κ. Αντώναρος τονίζει πως ο Κώστας Καραμανλής «τιμούσε και θα εξακολουθεί να τιμά τον λαό της Θεσσαλονίκης για την ψήφο και την εμπιστοσύνη που του δείχνει όλα αυτά τα χρόνια». Σε ότι αφορά τη συναίνεση αναφέρει πως «η συναίνεση δεν μπορεί να σημαίνει υποταγή άνευ όρων σε ό,τι μας σερβίρουν». Επιμένει στη ίδια γραμμή με το κόμμα του ότι το μεσοπρόθεσμο δεν πρέπει να έλθει ως μονό άρθρο και διαμηνύει ότι «αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για συνεννόηση , πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση κάθε ρύθμισης ξεχωριστά».