Οι Αμερικανοί τα έγραφαν και οι Γερμανοί γρήγορα τα… ενστερνίστηκαν. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι Γερμανοί και τα κυρίαρχα μέσα τους αλλάζουν ρότα και θα ακολουθήσουν πιο μετριοπαθή γραμμή έναντι των ελληνικών εκλογών. Για λίγες μέρες ακούγαμε από παντού για grexit και η Bild έγινε «ντελάλης» του γερμανικού αυταρχισμού κατά του δικαιώματος σε εκλογές. Πολύ γρήγορα όμως τα πλέον επίσημα χείλη και οι έγκριτες γερμανικές εφημερίδες ήρθαν να «καλύψουν τα νώτα» τους, βλέποντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα.
Ας δούμε τα προφητικά λόγια του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, το οποίο έγραφε πριν από μέρες πως: «Μην πιστεύετε τις φήμες, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ». «Κι αυτό γιατί το υπάρχον καθεστώς είναι μια ευλογία για τη Γερμανία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά», αναφέρει ο αρθρογράφος, ενώ προσθέτει: «Πράγματι, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ωφελείται περισσότερο από ό,τι η πλειοψηφία των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης από το ενιαίο νόμισμα. Αν και μια ελληνική αποχώρηση από μόνη της δεν μπορεί να τελειώσει το ευρώ, ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών του μπλοκ, θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες».
«Μια επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα έκανε τους Γερμανούς εξαγωγείς -οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας- πολύ λιγότερο ανταγωνιστικούς και το πολύτιμο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Μέρκελ θα συρρικνωνόταν, ενώ ο πληθωρισμός θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει το δημοσίευμα. Και συνεχίζει: «Ο Boris Schlossberg της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη εκτιμά ότι το γερμανικό μάρκο θα συναλλασσόταν τώρα στα 1,50 δολ. περίπου, σχεδόν 25% ψηλότερα από το επίπεδο του ευρώ που βρίσκεται στα 1,18 δολ. περίπου».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και μια μελέτη του 2013 από το Bertelsmann Foundation, σύμφωνα με την οποία χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν ετησίως περίπου 0,5% μικρότερο έως το 2025 – γεγονός που ισοδυναμεί με μία απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ και κοστίζει 200.000 θέσεις εργασίας. «Μία έρευνα της McKinsey & Co. το 2011 εκτιμούσε ότι από τα 332 δισ. ευρώ που το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να δημιουργηθούν για την οικονομία της περιοχής το 2010, σχεδόν τα μισά εισέρρευσαν στη Γερμανία», αναφέρεται επίσης.
Τέτοια ποσά κάνουν τα 77 δισ. ευρώ – που το οικονομικό ινστιτούτου Ifo υπολογίζει ότι συνεισέφερε η Γερμανία στη διάσωση της Ελλάδας – να μοιάζουν με νάνο, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Η Μέρκελ… αλληλέγγυα!
Μετά λοιπόν την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, η Καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε να δηλώσει πως «Πρέπει να πει κάποιος στο λαό και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, και η γερμανική κυβέρνηση, πάντα είχαμε ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες. Για πολλούς στην Ελλάδα αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» συμπλήρωσε. «Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα επιτυχημένο τέλος - πάντα με γνώμονα ότι από τη μια οι Έλληνες θα κάνουν το καθήκον τους και από την άλλη ότι εμείς θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ίσως να ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τη λέξη αλληλεγγύη από τα χείλη της.
Τι «βλέπει» ο γερμανικός τύπος
«Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του Tύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της», γράφει αρθρογράφος της έγκριτης Süddeutsche Zeitung του πλουσιότερου και συντηρητικότερου γερμανικού κρατιδίου, το Μόναχο. Και συμπληρώνει: «θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα ήταν το χειρότερο. «Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότητα και χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Θα ήταν μια μέρα γιορτής για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία» (AfD) και το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)», καταλήγει.
Συμπέρασμα: Η Ευρώπη βάζει σε εφαρμογή τα πλάνα της για περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζονται για μία άλλη κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει σχέση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
typosthes.gr