Προσθέτουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ως προς την κύρωση, αναφέρουν πως η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη και τονίζουν ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι κεντρικός στόχος και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε, σημειώνουν. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) «πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό…».
Στη Βουλή η νέα συμφωνία
Παράλληλα, οι πηγές από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. «Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο ‘τρέχον πρόγραμμα’ δεν προβλέπεται ότι ‘θα ολοκληρωθεί επιτυχώς’. Σημειώνουν ακόμη ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.
Τέλος, αναφέρουν ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup.
Γ. Σακελλαρίδης: «Για συζήτηση και όχι ψηφοφορία…»
Τα σχέδια του πρωθυπουργού προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στον Real FM ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φέρει το θέμα στη Βουλή, όχι όμως να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση, καθώς πρόκειται μόνο για απλή τετράμηνη παράταση μιας δανειακής σύμβασης. «Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα σε νομικό επίπεδο για την ισχύ της επέκτασης της σύμβασης να μην πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση και να αρκεί η υπογραφή όλων των συμβαλλομένων, κάτι το οποίο έχει γίνει. Επειδή όμως ακριβώς για εμάς, την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης και της πολιτικής συζήτησης και της διαφάνειας και επειδή δεν είμαστε σε μία λογική να φέρνουμε σχέδια συμβάσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν από αυτούς, οι οποίοι σήμερα μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να αποκρύψουμε τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, να σας ενημερώσω ότι και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει μία συζήτηση στο κοινοβούλιο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιάζει τη συμφωνία. Εκεί πέρα θα γίνει όλη αυτή η συζήτηση, έτσι όλα να είναι στο φως. Δεν φοβόμαστε το διάλογο...» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.