Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Σε εξέλιξη η «μίνι σύνοδος» για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη η «μίνι σύνοδος» για την Ελλάδα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Στη συνάντηση οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν μία αποσαφήνιση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου...

Μέσα σε «βαρύ κλίμα» για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας επταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, του προέδρου της Κομισιούν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κόρσπιους. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν μία αποσαφήνιση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς -όπως προκύπτει- τη "διαβάζουν" με διαφορετικό τρόπο.

O Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πολιτική λύση για την Ελλάδα, ωστόσο οι συνομιλητές του αναμένεται να παραπέμψουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία του Eurogroup. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι τη συνάντηση αυτή ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός και γι' αυτό, όπως είπε, "σημασία έχουν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι οι δικές μας".

Αρνητική η ΕΚΤ

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο οποίος είχε συνομιλία με δημοσιογράφους πριν την επταμερή, η απάντηση θα είναι αρνητική σε τρία ελληνικά αιτήματα:

- Να επιτραπεί η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων

- Στην επαναφορά του waiver που θα επέτρεπε τον απευθείας δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την Φρανκφούρτη.

- Στο ενδεχόμενο να συναινέσει για αποδέσμευση του 1,9 δισ. που προέρχεται από κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελπίζει να προκύψει από την επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα «επανεκκίνηση» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που δρομολογήθηκε με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. «Απόψε θα κάνουμε μόνο έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε, η οποία φαίνεται να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το όλο θέμα να κινείται και πάλι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να συμφωνήσουμε ένα πακέτο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί τους επόμενους τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Το νέο βιβλίο του ηγέτη του Podemos προλογίζει ο Αλ. Τσίπρας

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις 100 δόσεις