Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αρνούνται τη Διαμαντοπούλου και τις μεταρρυθμίσεις της καθηγητές και φοιτητές

ΤΩΝ ΔΑΝΙΗΛ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Συνεχίζονται με έμφαση οι φωνές της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο από κορυφαία ιδρύματα της Αθήνας, όσο και από αυτά της Θεσσαλονίκης. Και ενώ οι θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για το επίμαχο νομοσχέδιο θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευσή του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, Ιωάννη Σταυρακάκη, όπως δήλωσε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα απειλεί με μη εφαρμογή του, αν αυτό ψηφιστεί. Φωνές αντίστοιχες έρχονται συχνά-πυκνά και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα και ενώ «βράζει» το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας, όντας στον… κόσμο της, δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «δεν υπάρχει μεταρρύθμιση χωρίς αντίδραση».

Οι πρυτάνεις ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι για το ελληνικό πανεπιστήμιο ανεφάρμοστο. Εμπεριέχει μια σειρά από ρυθμίσεις που προσκρούουν σε αντίθεση με το πανεπιστήμιο. Ξεκινά μια κακή περίοδος. Το νομοσχέδιο είναι η αρχή των δεινών για το ελληνικό πανεπιστήμιο», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Τ.Θ.», ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. «Το θέμα του διοικητικού μοντέλου είναι το πρωτεύον θέμα που ενοχλεί στο νομοσχέδιο, το οποίο δημιουργεί ένα αυταρχικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης, με την κατάργηση της άμεσης εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών και την υιοθέτηση της πρακτικής του διορισμού τους από ένα ολιγομελές και κατά το ήμισυ διορισμένο και εξωτερικό σώμα», δηλώνει από την πλευρά του στο «Τ.Θ.», ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Χατζηδημητρίου. Ο ίδιος, συνεχίζοντας τονίζει ότι «θα μπορούσε να γίνει σαν το πανεπιστήμιο της Κύπρου όπου ανάμεσα σε άλλα για παράδειγμα, ο πρύτανης δεν ορίζεται από το συμβούλιο […]. Επίσης», τονίζει, «το θέμα με την τριετή φοίτηση, υποβαθμίζει τις σπουδές, καθώς εισάγει τη δυνατότητα για ταχύρρυθμα, τριετή προγράμματα σπουδών στο πανεπιστήμιο».

Απόψεις φοιτητών

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κα Διαμαντοπούλου», είπε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος - υπεύθυνος της ΔΑΠ Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Νταιρούσης. «Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ελέγξει το πανεπιστήμιο με μια κλειστή ομάδα ανθρώπων στο διοικητικό κομμάτι. Όλοι στο πανεπιστήμιο είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις αλλαγές. Φοιτητές και καθηγητές. Δεν είναι κάτι επί της ουσίας το νομοσχέδιο. Θέλουν να πουν ότι κάνουν κάτι με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά επί της ουσίας δεν το κάνουν. Εμείς κυρίως διαφωνούμε στο κομμάτι με τις αλλαγές στην διοίκηση, στην τριετή φοίτηση και τέλος στα δωρεάν συγγράμματα».

Το μέλος της ΠΑΣΠ Σωτήρης Νόνας, τονίζει στον «Τ.Θ.» ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάσχει σε ορισμένα σημεία. Καταρχήν το διοικητικό μοντέλο. Καταργείται η αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου». Ο ίδιος συνεχίζει τονίζοντας ότι «η συμμετοχή των φοιτητών περιορίζεται στο ελάχιστο και μέσα στο πανεπιστήμιο μπαίνουν πια εξωτερικοί παράγοντες. Το κυριότερο είναι πως όταν έχουμε ένα οικοδόμημα που πάσχει, η λύση δεν είναι να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε πάλι ξανά από την αρχή αλλά να το φτιάξουμε σιγά-σιγά και να το βοηθήσουμε να ορθοποδήσει μέσα από πράξεις συλλογικές που θα το βοηθήσουν και δεν θα το καταστρέψουν. Μιλάμε για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Οι θέσεις ΠΟΣΔΕΠ, εκπροσώπων ΤΕΙ και ερευνητών στη Βουλή

Στο μεταξύ, ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ιωάννης Σταυρακάκης, από μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τη θέση του στο κείμενο του νομοσχεδίου που επιφέρει ριζικές αλλαγές στο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είπε ότι «αναμένουμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και θα τοποθετηθούμε καθαρά και ξάστερα σημείο προς σημείο» δήλωσε Ο κ. Σταυρακάκης έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι, προς το παρόν, εμμένει στην απόφαση που πήρε προ ημερών η ΠΟΣΔΕΠ, για τις αλλαγές που προωθούνται, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι διαφορετικό από το προσχέδιο που αρχικά «κυκλοφόρησε». Στο υπουργείο Παιδείας κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες με τον προϋπολογισμό μας, κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, κρίνοντας ότι η επένδυση στη γνώση και στο επιστημονικό προσωπικό μπορεί να είναι το αντίδοτο στην κρίση, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ πάνω στο σχέδιο της κυβέρνηση ήταν παραγωγική.

Σκληρή γλώσσα για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν παραρτήματα ΤΕΙ αλλά και τμήμα ΑΕΙ, για τον οποίο, όπως είπε, προχώρησε με σκοπιμότητες και «μετά από πιέσεις τοπικών βουλευτών» χωρίς προγραμματισμό και πραγματική ανάγκη, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού-ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Ιωάννης Τσάκνης. Η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, είχαν κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για τον τομέα έρευνας και το επίπεδό της στη χώρα μας. Ο κ. Σταυρακάκης, αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή έρευνα, χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες που κατά καιρούς διατυπώνονται, για την ποιότητα και την αξία που εμπεριέχει το πανεπιστημιακό σύστημα, και παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση του ρυθμού παραγωγής του ερευνητικού έργου αλλά και της αναγνώρισής του από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

 

«Όχι» και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο ν/σ για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακούστηκαν φωνές ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος, να μην εφαρμοστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται και η συνδρομή των φοιτητών, κάτι που ήδη έχουν κάνει και άλλα πανεπιστήμια που έχουν ζητήσει την επαγρύπνηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο τον Ιούλιο, πραγματοποιώντας συγχρόνως ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις απόψεις των πανεπιστημιακών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο. Η μη εφαρμογή των αλλαγών, ακόμη και αν ψηφισθούν από τη Βουλή, είναι κάτι που ήδη ακούγεται συχνά από ορισμένους καθηγητές και από φοιτητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν και για αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η νομιμοποίηση των οργάνων διοίκησης και η αυτοτέλειά τους, που είναι κατοχυρωμένη και νομικά. Πάντως, και οι σύγκλητοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απέρριψαν το νομοσχέδιο. Στην αντίπερα όχθη, 133 πανεπιστημιακοί έχουν ήδη υπογράψει κείμενο στήριξης πολλών διατάξεων του νόμου, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για αλλαγές που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα. Άλλο κείμενο όμως με υπογραφές καθηγητών προωθεί την απόρριψη του νομοσχεδίου.

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας η Άννα Διαμαντοπούλου

«Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση χωρίς αντίδραση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι «εγγύηση ότι ποτέ δεν θα έχουμε κανενός είδους κρίση -ούτε οικονομική, ούτε πολιτική, ούτε κοινωνική». Η κ. Διαμαντοπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τις οποίες η ίδια περιέγραψε ως «εγγύηση ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε κανενός είδους κρίση - ούτε οικονομική ούτε πολιτική ούτε κοινωνική». Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην Παιδεία, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να μην έχει αντίδραση», πρόσθεσε ωστόσο ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα διαθέτει πολλές και υποστηρικτικές δυνάμεις. Επανέλαβε ότι είναι ανοικτή στον διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και βεβαίως στις προτάσεις που αναμένει από την συνάντηση των κομμάτων στη Βουλή, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. «Θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας η αλλαγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ -που όλοι ξέρουμε πόσο ανάγκη την έχουμε- να γίνει ένα θέμα συναίνεσης και όχι θέμα σύγκρουσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ με όλες μου τις δυνάμεις» πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός ζήτησε να μην γίνεται η Ελλάδα «το εργαστήρι των νέων ευρωπαϊκών διεργασιών» ζήτησε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Ασκητής: «6 στους 10 άντρες με 10 – 15 χρόνια γάμου αυνανίζονται κάθε βράδυ»
Τι είπε για τα ζευγάρια, την κρυφή αυτοϊκανοποίηση των αντρών και τον λόγο που αυτό συμβαίνει στις μέρες μας
Θάνος Ασκητής: «6 στους 10 άντρες με 10 – 15 χρόνια γάμου αυνανίζονται κάθε βράδυ»