Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στ. Θεοδωράκης: «Η δραχμή δεν είναι μια πτώση, είναι "μικρασιατική καταστροφή"»

Το πρόβλημα της Βουλής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Με τη «Μικρασιατική Καταστροφή» παρομοίασε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η δραχμή δεν είναι μια πτώση, είναι “Μικρασιατική Καταστροφή”. Σε μια χώρα που εισάγει το γάλα και το ψωμί, σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει δελτίο τροφίμων» τόνισε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Mega. «Πρέπει λοιπόν, να βρει το θάρρος ο κ. Τσίπρας να ελέγξει αυτούς τους γραφικούς οι οποίοι προπαγανδίζουν το “κόμμα της δραχμής”», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας πως «το πρόβλημα της Βουλής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου». Επεσήμανε ότι η κα. Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει την κυβέρνηση, έχοντας προσωπική ατζέντα.«Έχει δική της πολιτική για τη διαπραγμάτευση και το χρέος και τις γερμανικές επανορθώσεις», ανέφερε.

«Πραγματικά συμπονώ τον Πρωθυπουργό» είπε. «Έκανε μεγάλο λάθος που επέλεξε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου. Αυτή η εικόνα Γκεστάπο που παρουσίασε η κ. Κωνσταντοπούλου μιλώντας μ’ ένα ύφος που δεν αρμόζει όχι σε βουλευτή, πόσο μάλλον σε πρόεδρο της Βουλής απέναντι σ’ έναν άνθρωπο που έκανε τη δουλειά του είναι μια εικόνα προσβλητική για το πολιτικό σύστημα»

«Είπα στον κ. Τσίπρα μόλις έμαθα για την επιλογή του αυτή ότι είναι λάθος το πρόσωπο της κ. Κωνσταντοπούλου. Του είπα “μην το κάνεις αυτό” και μου απάντησε “δώστε μια ευκαιρία και μην αμφισβητείτε την πρώτη επιλογή μου”. Αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Οι βουλευτές όμως μπορούν να καθαιρέσουν την Πρόεδρο της Βουλής. Δεν σχεδιάζω τίποτα γιατί αυτή η κίνηση δεν πρέπει να είναι μια τυφλή αντιπολιτευτική πράξη. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τέτοιου είδους ενέργειες , αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να δουλεύει το κοινοβούλιο και αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο δεν δουλεύει. Η κ. Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει την κυβέρνηση και τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Έχει δική της ατζέντα και μειώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό με την εικόνα που δίνει και με όλα αυτά που κάνει, με τις Επιτροπές στις οποίες προεδρεύει η ίδια, με τα βίντεο που κατασκευάζει, με όλον αυτόν τον μηχανισμό που στήνει λες και η Βουλή τής έχει παραχωρηθεί. Όταν κάποιος προσβάλλει έτσι τη χώρα και το κοινοβούλιο, θα πρέπει οι βουλευτές να κάνουν το επόμενο βήμα και να λάβουν μέτρα».

Αναφορικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε: «Περίμενα να βγει ο κ. Βαρουφάκης και να πει πως δεν υπάρχει αυτή η συνομιλία κι εκείνος είπε απλώς ότι “τιμώ τη συζήτηση και δεν θα διαρρεύσω τη συνομιλία”. Η δημοσιογράφος λέει ότι “μου είπε ο υπουργός ότι κατέγραφε τις συνομιλίες”. Είναι κακό για τον Αλ. Τσίπρα να λέει ο υπουργός Οικονομικών ότι “κατέγραφα τις συνομιλίες”. Σ’ αυτές τις συναντήσεις έχει σημασία να βγει ο κ. Βαρουφάκης και να πείσει τα Μέσα για το ποιος έχει δίκιο. Αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον υπουργό είναι να κάνει το καλύτερο για τη χώρα του και να χτίσει συμμαχίες. Η Ελλάδα κέρδισε ό,τι κέρδισε κάνοντας συμμαχίες και η Ελλάδα δεν κερδίζει όταν καταγράφει τους συναδέλφους του υπουργού Οικονομικών. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε αυτή την πολιτική κατάληξη διότι ο ίδιος έλεγε ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ απροετοίμαστος γι’ αυτό το οποίο συνέβη στη χώρα».

Σε ο,τι αφορά τον ΦΠΑ ανέφερε ότι το Ποτάμι έχει προτείνει η δραστηριότητα μιας επιχείρησης ή ενός ανθρώπου που ετησίως φτάνει μέχρι τις 30.000 ευρώ, δεν θα πρέπει να υπόκειται σε ΦΠΑ. «Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να πάμε σε δύο συντελεστές, έναν μικρό της τάξης του 7% κι έναν άλλο που δεν μπορεί να ξεπερνάει σε καμιά περίπτωση το 20%. Διότι το 23% είναι κόντρα στη λειτουργία της Οικονομίας».

"Φέρε τη συμφωνία κι αν είναι ευρωοπαϊκή, θα την ψηφίσουμε"

Για το κυβερνητικό έργο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι οι υπουργοί ακολουθούν την ατζέντα των συνιστωσών και τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στην κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα. «Λέμε, “φέρε τη συμφωνία - αν είναι ευρωπαϊκή, θα την ψηφίσουμε”. Μετά πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση - να κάνει ο κ. Τσίπρας μια κυβέρνηση ωριμότητας». «Η έκφραση της τωρινής κυβέρνησης είναι συντηρητική, δίνουμε χρόνο στον κ. Τσίπρα να καταλάβει τις λάθος επιλογές του και μετά θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για το αν το Ποτάμι θα μπει στην Κυβέρνηση, ανάφερε ότι εμείς «δεν θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση να λύσει τώρα το πρόβλημα με τη συμφωνία. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι κάθε μέρα χάνονται 23 εκατομμύρια από το ΑΕΠ της χώρας. Κάθε μέρα φεύγουν από την αγορά εργασίας 60 επιχειρήσεις.»

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν είναι αρχηγός των φατριών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρωθυπουργός των Ελλήνων. Επέλεξε τους υπουργούς του με τη λογική ότι αυτή η συνιστώσα – αυτός ο υπουργός, η άλλη συνιστώσα – άλλος υπουργός. Αυτή η κυβέρνηση έχει 2-3 στελέχη που δεν είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Στην διαφθορά ο κ. Νικολούδης στον οποίο είπα μάλιστα πως μας έχει στο πλευρό του. Όμως η έκφραση αυτής της κυβέρνησης είναι συντηρητική. Αυτό όμως που λέμε είναι το καινούργιο το ευρωπαϊκό που δεν ακούγεται συχνά στην χώρα μας. Δίνουμε χρόνο στον πρωθυπουργό που έχει την εντολή να καταλάβει και να γυρίσει λίγο τα πράγματα. Ας συμφωνήσουμε με την Ευρώπη να μας φύγει αυτός ο βραχνάς και να αποφασίσει μετά να κάνει μία άλλη κυβέρνηση».

"Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της"

Σχετικά με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «μας ζητούν συνεχώς ταμειακά μέτρα, γιατί αυτή η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις και έτσι οι εταίροι προσπαθούν να εξασφαλιστούν από τη στιγμή που μας δανείζουν τα χρήματα τους. Το Ποτάμι λέει ότι το ασφαλιστικό, σε πέντε – επτά χρόνια θα σκάσει στα χέρια των Ελλήνων και τα παιδιά δεν θα πάρουν σύνταξη αν συνεχίσουμε μ’ αυτό το ασφαλιστικό. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να πειράξουμε τις κατώτατες συντάξεις. Λέμε όμως όχι στις πρόωρες συντάξεις και λέμε ότι πρέπει να υπάρχει όριο. Οι επικουρικές δεν μπορούν να αντλούν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα πρέπει να βγαίνουν από τις εισφορές. Προστατεύουμε τις κατώτατες συντάξεις αλλά μειώνουμε τις πολύ μεγάλες συντάξεις και λέμε όχι στις πρόωρες. Το Ποτάμι, πριν από τις εκλογές είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ο μισθός να πάει στα 750 ευρώ την επόμενη ημέρα των εκλογών και βγήκε ο κ. Σκουρλέτης και είπε “τι είναι αυτά που λέει ο Θεοδωράκης;”. Τώρα αποδεικνύεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευε. Εμείς λέμε ότι ο μισθός θα πρέπει να έχει μια σταδιακή αύξηση ανάλογη με τη δύναμη της Οικονομίας».

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι δεν έχει βεντέτα με τον Πάνο Καμμένο, αλλά ασκεί αυστηρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως και στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά που πάει, όπως είπε, την παιδεία πενήντα χρόνια πίσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης»
Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια