Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

CNN: Οι 5 ελληνικές λέξεις χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει Ευρώπη!

Δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου για τη «μόνιμη θέση» της Ελλάδας στην Ευρώπη…

Η Ελλάδα θα έχει μια μόνιμη θέση στη γλώσσα της Ευρώπης. Τη λέξη «Ευρώπη». Στην ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη απήχθη από τον Δία, ο οποίος τη μετέφερε στην Κρήτη. Μία ακόμα θεωρία λέει ότι η λέξη Ευρώπη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «ευρύ» και «πρόσωπο». Το CNN όμως παρουσιάζει και πέντε ελληνικές λέξεις, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη, εξηγώντας γιατί.

Ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα ξέρει να κρατά τις λέξεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει μια ελεύθερη χώρα. Και οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι δημοκρατικές, έννοια η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «δήμος» και «κράτος», το οποίο σημαίνει δύναμη και δυναμική.

Η πολιτική είναι η επιστήμη της τέχνης του να κυβερνάς τους πολίτες. Ενώ υπάρχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν λίγη επιρροή πάνω στις σχέσεις των κρατών μελών της Ένωσης με τους πολίτες τους, οι οποίοι κυβερνώνται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου υοε. Στα κοινοβούλια υπάρχουν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι, συντηρητικοί, ακροδεξιοί, αλλά και αυτοί που ασχολούνται μόνο με τα τοπικά θέματα.

Η ελληνική λέξη «πόλις» σημαίνει πόλη ή κοινότητα και αποτελεί το συνθετικό της λέξης μητρόπολη και αστυνομία (police) και είναι επίσης ελληνική.

Ήταν ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης που πρώτος έγραψε για την πολιτική.

Η ηθική είναι ένα μείγμα που έχει να κάνει με το φιλοσοφικό θέμα του τι είναι ηθικά σωστό και τι λάθος. Η λέξη έχει τις ρίζες από την ελληνική λέξη ήθος. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης, σκέφτηκαν πολύ σχετικά με το ποια είναι η σωστή και η λάθος συμπεριφορά.

Με την καλή ηθική, δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία έφτασαν στην 50η θέση της παγκόσμια κατάταξης, για την τελευταία 20ετία, η Ελλάδα ωστόσο βρέθηκε στην 69η.

Ένας παράλογος και απροσδόκητος φόβος για ένα αντικείμενο ή μία κατάσταση, είναι η φοβία, η ελληνική λέξη που σημαίνει φόβος.

Υπάρχει πολύς φόβος για το τι θα συμβεί στη συνέχεια του ελληνικού οικονομικού δράματος. Οι οικονομολόγοι έχουν ανοίξει πεδίο μάχης για το τι είναι καλύτερο για τις αγορές, για τους Έλληνες ή και για τα δύο.

Η πληθώρα σημαίνει ορίζει ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είναι απαραίτητο για το αναγκαίο. Η πρωτότυπη ελληνική λέξη σημαίνει πληρότητα. Η Ευρωζώνη είναι γεμάτη από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με δυνατές και φιλόδοξες οικονομίες, οι οποίες παρέχουν δύναμη στο ευρώ. Όμως η ευημερία δεν είναι μοιρασμένη στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και σίγουρα η Ελλάδα βλέπουν τα δημόσια έσοδά τους να μειώνονται συνεχώς από το 2010 κι έπειτα.

(Πηγή: CNN)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ