Κύμα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππα, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Οι δηλώσεις «ανοίγουν την πόρτα μαζικών απολύσεων και επιτείνουν περαιτέρω την αγωνία και την ανασφάλεια χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αδιαφανείς μεθοδεύσεις αξιολόγησης, χωρίς προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Ζώης δήλωσε: «Ενώ περιμένουμε, από το Σεπτέμβριο, τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, τον παρακολουθήσαμε με έκπληξη να προβαίνει χθες σε θολές ανακοινώσεις, παραπέμποντας ουσιαστικά στα στελέχη της task force».
Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, ο κ. Ρέππας και οι συνεργάτες του «έχουν υποχρέωση να δώσουν σαφείς εξηγήσεις στους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για το εργασιακό τους μέλλον, αντί να κρύβονται πίσω από γενικόλογες εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών».
Κριτική για την αξιολόγηση των υπαλλήλων μέσω ιδιωτικής εταιρίας ασκεί ο Συνασπισμός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω γαλλικής ιδιωτικής εταιρίας, έρχεται να ισοπεδώσει το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος και να στείλει άλλους 150.000 μόνιμους υπαλλήλους στη φτώχεια και την ανεργία». «Το δόγμα "σοκ και δέος", με στόχο τη διάλυση της κοινωνίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ταυτόχρονη εξόντωση των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζεται αταλάντευτα», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. Το θέμα όμως προκάλεσε και την αντίδραση του ΛΑΟΣ που στη δική του ανακοίνωση τονίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην κρίση, δεχόμενοι τις μειώσεις στους μισθούς τους. «Το να βάλουμε ιδιώτες να τους αξιολογούν δεν αποτελεί σοφή ιδέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και του προσωπικού με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2012, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρέππας την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση και την Ομάδα Δράσης. Όπως είπε ο υπουργός η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, και πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, «αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου». Σημειώνεται ότι στις 31/12 είναι η καταληκτική ημερομηνία για να στείλουν οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης κάθε υπουργείου τις προτάσεις τους στο υπουργείο, από τις οποίες θα εξαρτηθούν, σε αρμονία πάντα με το μνημόνιο, τα επόμενα βήματα.