Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, τις καταθέσεις, τις τράπεζες και τους στόχους

Σε εποικοδομητικό κλίμα κινήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρει η Αθήνα σε ενημερωτικό σημείωμα με τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΕSM για το τριετές πρόγραμμα. «Στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται.

Αναλυτικά, τα σημεία στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση:

  • Σε εποικοδομητικό κλίμα κινήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, αποτιμήθηκαν θετικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης και, πλέον, η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συμφωνία με τον ESM για τριετές πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
  • Στη συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση [Οκτώβριος 2015].
  • Παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.
  • Το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και [έως] 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
  • Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις:
  • Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ,
  • Η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό [3 δισ. ευρώ] θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.
  • Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.
  • Το Eurogroup απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.
  • Το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.
  • Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

Διαβάστε επίσης

Ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου: Τι ορίζει το Σύνταγμα

Eurogroup: Αποκλείεται το κούρεμα καταθέσεων!

Συμφωνία στο Eurogroup με πρώτη (σπαστή) δόση 26 δισ. ευρώ


Διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τη συμβολή του ΔΝΤ, για τους όρους που διέπουν το νέο πρόγραμμα προσαρμογής του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση της μεθόδου εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με έναν πιο αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο.

Αυτή η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μία βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup καλωσορίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο εφόσον εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική και η όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένη στα υγιή δημόσια οικονομία, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα θα στοχεύσει έναν μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% με μία δημοσιονομική πορεία 0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Η Ελλάδα θα αναλάβει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητα, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης.

Θα ορίσει πολιτικές για να καλύψει πλήρως την δημοσιονομική της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.

Το Eurogroup υπογραμμίζει τη βαρύτητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο νέο πρόγραμμα του ESM και χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Το νέο πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών αρχών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2015. Στο νέο ταμείο θα συμπεριληφθούν οι μετοχές των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Συνολικά θα ενταχθούν  περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και τα εναπομείναντα θα αφορούν τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει δύο υπο-δόσεις. Η πρώτη υπο-δόση των 10 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υπο-δόση των 16 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε τρία στάδια. Η πρώτη, ύψους 13 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί έως τις 20 Αυγούστου, ενώ η δεύτεη και η τρίτη, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το Φθινόπωρο.

Ακόμη 15 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – και όχι μετά τις 15 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ