Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέτρα ανακούφισης προσφύγων- νησιωτών ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο χειρισμό των μεταναστευτικών ροών

Διυπουργική σύσκεψη υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτης προτεραιότητας το ζήτημα του προσφυγικού και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο χειρισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

• Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

• Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

• Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Ι. Μουζάλας: «Αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση»

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι τα μέτρα θα έχουν στόχο, μέσα σε σύντομο χρόνο, σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια, να νοιώσουν οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών μία βελτίωση για την κατάσταση που βιώνουν. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ. Όπως σημείωσε ο υπουργός, ασφαλώς, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κ. Θάνου θα είναι πολύ συγκεκριμένα για τη βελτίωση των συνθηκών. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, "η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα δώσει ανάσα στα νησιά".

Η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί, τα χαρτοφυλάκια των οποίων, σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτης προτεραιότητας το ζήτημα του προσφυγικού και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο χειρισμό των προσφυγικών ροών.

Φρίκη με εικόνες νεκρών παιδιών σε ναυάγια προσφύγων ανοιχτά της Κω

Εξάλλου, γροθιά στο στομάχι είναι οι εικόνες των νεκρών παιδιών που πέταξαν τα κύματα στις τουρκικές ακτές της Αλικαρνασσού, μετά τα δύο ναυάγια με Σύρους πρόσφυγες που σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κω. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που μετέδωσαν σκληρές εικόνες από το νέο προσφυγικό δράμα, αναφέρουν ότι έχασαν της ζωή τους 11 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, και αγνοείται η τύχη άλλων πέντε. Στο πρώτο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, όταν βυθίστηκε το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 16 Σύροι πρόσφυγες που είχαν αναχωρήσει από παραλία της Αλικαρνασσού. Διεσώθησαν τέσσερα άτομα και παραμένουν αγνοούμενοι άλλοι πέντε. Λίγη ώρα μετά ήρθε η είδηση της βύθισης και δεύτερου φουσκωτού σκάφους που αναχώρησε επίσης από παραλία της Αλικαρνασσού με προορισμό την Κω. Η λέμβος μετέφερε έξι Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων πνίγηκαν τέσσερα άτομα, τρία παιδιά και μία γυναίκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ