Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Συνεκτική και πολύπλευρη στρατηγική κατά του ISIS»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ανάγκη εφαρμογής «μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του ISIS, ως «το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι συγκρούσεις και η τρομοκρατική απειλή είναι ζητήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα και επιτάχυναν την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες πιέσεις στις κοινωνίες και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών αλλά και πολύ πέρα από την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας μας για την «τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS». Μια απειλή που, όπως είπε, «συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή» η οποία γίνεται αισθητή παγκοσμίως «μέσω του φαινομένου των "ξένων μαχητών" και της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης».

Βέβαια, όπως σημείωσε, «το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα», επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «το ζήτημα της χρηματοδότησης των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και οι τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Ο κ. Κοτζιάς, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μια πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Ο πόλεμος», τόνισε, «πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης για την ανοικοδόμηση της Συρίας», ώστε να δοθεί «στους νέους της Συρίας και όλου του αραβικού κόσμου το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζήσουν μια διαφορετική ζωή. Διαφορετικά - χωρίς αυτό το όνειρο ή αυτές τις προοπτικές - δεν θα αγωνιστούν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση στη Συρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Η ανατριχιαστική φράση της 39χρονης στους φίλους της – Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για την υπόθεση
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις
Εργασίες πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις