Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενεργειακά και προσφυγικό στη συνάντηση Ν. Κοτζιά – Ντ. Μίτοφ

«Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας»

Σπουδαίο εταίρο χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μίτοφ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες συνδέονται με τουλάχιστον 1.600 χρόνια σχέσεων.

Μια απόδειξη ότι η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός μας εταίρος, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 14 με 15 Δεκεμβρίου, στη Σόφια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μίτοφ χαρακτήρισε συμβολική την επίσκεψή του στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται τον κ. Κοτζιά μετά την επανεκλογή του, και επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να είναι σε συχνότατη επαφή, ούτως ώστε να συντονίζουν τις θέσεις και τις δράσεις.

Επίσης, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, που χαρακτηρίστηκε ως θεμελιακή και στρατηγική. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι έχουμε ιδιαίτερα κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο και μίλησε για την εξασφάλιση της δημιουργίας και της λειτουργίας του.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου και στα τεράστια αποθέματα στην Αίγυπτο, το Κουρδιστάν και το Ιράκ, και έθεσε κοινό στόχο και των δύο χωρών οι αγωγοί μεταφοράς τους να διέρχονται από τα εδάφη τους. Αυτό, όπως εξήγησε, θα χαμηλώσει τις τιμές, θα αυξήσει την ασφάλειά και την ανταγωνιστικότητά των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίτοφ επικεντρώθηκε στον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, χαρακτηρίζοντας τον πιο σημαντικό συνδετικό κρίκο όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενέργειας. «Μιλούμε για διαφοροποίηση, μιλούμε για διασύνδεση» προσέθεσε και σημείωσε πως αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις - κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ένωσης και η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στο γεγονός ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν πύλες προσφύγων και συμφώνησαν ότι «πρέπει τα προσφυγικά μεταναστευτικά ρεύματα να αντιμετωπίζονται πριν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να στηριχθούν η Ιορδανία και ο Λίβανος με καταυλισμούς των προσφύγων εκεί, καθώς και η Τυνησία και η Αίγυπτος. Στοιχείο - κλειδί για το προσφυγικό θέμα, σημείωσαν, είναι η κατ' αρχήν την επίλυση του προβλήματος στη Συρία.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης των δύο υπουργών επικεντρώθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αλλά αυτό πρέπει να γίνεται, υπογράμμισε, «σε συνεργασία με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες με μας». Δεν μπορεί να υπάρχει η ευρωπαϊκή-βαλκανική πολιτική χωρίς τα τρία κράτη-μέλη της Ένωσης στα Βαλκάνια, κατέστησε σαφές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μίτοφ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πλήρης χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όμως όπως τόνισε, «η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των Ανατολικών Βαλκανίων, των χωρών της Νότιας Βαλκανικής επίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν