Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρουσία Τσίπρα, η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

Αναχωρούν την Τετάρτη από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Λουξεμβούργο

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επίτροπου για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, τελετή εν όψει της μετεγκατάστασης των πρώτων προσφύγων την ίδια ημέρα. Ειδικότερα, την Τετάρτη το πρωί αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στο Λουξεμβούργο θα ταξιδέψουν έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο

Η αναχώρηση θα γίνει στις 08.30 με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν χθες στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού από συνεργάτες της υπηρεσίας και του ΔΟΜ, καθώς και για τη ζωή στο Λουξεμβούργο από εκπρόσωπο της χώρας.

Σημείο εισόδου στην Ελλάδα των 30 προσφύγων που έχουν επιλεγεί για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν η Λέσβος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες έφθασαν πρόσφατα στη Λέσβο, καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Frontex και την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου. Τους πρόσφυγες συμβούλεψαν ως προς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πάνω από 218.000 άνθρωποι σε έναν μήνα

Περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη τον Οκτώβριο σε νέο μηνιαίο ρεκόρ αφίξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός είναι σχεδόν ίδιος με τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Και «τον περασμένο μήνα καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων σε διάστημα ενός μήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο ρεκόρ των 172.843 αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, συνολικά 218.394 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν που έφτασε στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, ο οποίος υπολογίζεται από την UNHCR σε περίπου 219.000 άτομα. Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνέχισαν να συρρέουν στην Ευρώπη, σημείωσε η UNHCR. Η μεγάλη πλειονότητα -210.000- έφτασε στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία. Στην Ιταλία έφτασαν συνολικά 8.129 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο έναντι περισσότερων από 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν διέρχονται πλέον από την Ιταλία, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η UNHCR προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος ακολουθώντας την επικίνδυνη διαδρομή της Μεσογείου και ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα το κάνουν το 2016. Το 2015 περίπου 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR. Η πλειονότητα των νεκρών βρίσκεται μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τη διαδρομή προς την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Ν. Τόσκας: «Δεν στέλνει ο φράχτης του Έβρου τους πρόσφυγες στα νησιά»

Δεν υπάρχει σύγκριση του φράχτη του Έβρου με αυτούς τους «απάνθρωπους» της κεντρικής Ευρώπης, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ο Υπουργός μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, σημείωσε ότι «ο φράχτης δεν εμποδίζει τους πρόσφυγες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική». Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για γκρέμισμα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ζήτημα», είπε και συνέχισε «ούτε εμποδίζει ο φράχτης και στέλνει τους πρόσφυγες στα νησιά, είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική». Τέλος, ο Ν. Τόσκας χαρακτήρισε «άδικη» και εκ του πονηρού» την εξίσωση του φράχτη του Έβρου με αυτούς τις κεντρικής Ευρώπης. «Ούτε μπορούμε να μπούμε στην εξίσωση ότι ο φράχτης των 12 χιλιομέτρων είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη, διότι αυτή η εξίσωση είναι και άδικη και εκ του πονηρού» δήλωσε σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ