Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπλόκο κουαρτέτου στην αλλαγή εκλογής διευθυντών εκπαίδευσης

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας Ν. Φίλη στο τελεσίγραφο Κοστέλο

“Πονοκέφαλο” στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, στην οποία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αξιώνει την αναίρεση των διατάξεων για την επιλογή διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απειλώντας… ακόμη και με διακοπή του προγράμματος του ESM. Στην επιστολή Κοστέλο, το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν επρόκειτο να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς. Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το Μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM». Η τροπολογία για την επιλογή διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια, καθώς πρόθεση του υπουργού Παιδείας είναι να τοποθετηθούν το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα επίδειξης δύναμης εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν να επρόκειτο για προτεκτοράτο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποδείξεις δεν αφορούν ζητήματα αιχμής, όπως θα ήταν ενδεχομένως το Ασφαλιστικό ή η εφαρμογή κορυφαίων μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τους θεσμούς, ο Υπουργός Νίκος Φίλης δήλωσε: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με σχέδιο και μεθοδικότητα, προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με τον Εθνικό-Κοινωνικό Διάλογο, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να ξαναγίνει αντικείμενο του δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και ουσιαστικός παράγοντας, προκειμένου η χώρα να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. Είναι προφανές, όμως, ότι το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αναγκασμένο να νομοθετεί.

Νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους