Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενέργεια και ασφάλεια στο «μικροσκόπιο» της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Τσίπρας: «Επιβεβαιώσαμε την πολύπλευρη συνεργασία μας» - Αλ Σίσι: «Ακλόνητη δέσμευση για κοινή συνεργασία» - Αναστασιάδης: «Απόλυτα επιτυχής η συνάντηση»

Στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων που είχαμε επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τους Προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου κατά την οποία υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Στο μικροσκόπιο η ενέργεια

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σίσι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

«Όραμα για μια Μεσόγειο ειρήνης και σταθερότητας»

«Σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια για το όραμα μας για μια Μεσόγειο ειρήνης και σταθερότητας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επιτυχής συνεργασία μας και τα αποτελέσματα που φέρνει αναδεικνύουν τη σημασία της ουσιαστικής Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και αποδεικνύουν ότι η εύθραυστη περιοχή μας μπορεί να καταπολεμήσει φαινόμενα εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού, φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και μισαλλοδοξίας και να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου». «Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο», τόνισε, «μια θάλασσα συγκρούσεων, αλλά ειρήνης σταθερότητας, διαπολιτισμικής ανταλλαγής, συνεργασίας, και σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια προκειμένου πετύχουμε αυτό το όραμα».

Αλ Σίσι: «Ακλόνητη δέσμευση στην συνεργασία»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι «η σημερινή τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν, για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας». Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα». Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταύτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο». Συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων της 4ης Ιουνίου 1967 και πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ανέφερε επίσης την στήριξη της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της ενότητας του νησιού και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ν. Αναστασιάδης: «Απόλυτη επιτυχία»

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου». Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης Τσίπρας, Αλ Σίσι, Αναστασιάδης

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, όπου υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών και των κοινών δηλώσεων οι Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η «Διακήρυξη των Αθηνών» της Τριμερούς Συνόδου

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ολοκληρώθηκε σήμερα η τριμερής Σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου κατά την οποία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώθηκε «εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας». Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών στην οποία υπογραμμίζεται η «παγιωμένη και συνεχή τριμερή μας συνεργασία με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορους τομείς (στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα)». Στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στη διεθνή τρομοκρατία με τις τρεις χώρες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου». Σχετικά με το Προσφυγικό, στην Διακήρυξη αναφέρεται ότι «οι αυξημένες μεικτές μεταναστευτικές ροές, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στη γειτονία μας, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης».

Παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή Ελλάδα και Κύπρος

Στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σήμερα πόλο σταθερότητας, θα είναι παράγοντας που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Αναστασιάδη εδώ. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάζουν εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία. Είπε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτό των εγγυήσεων. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και του κυπριακού λαού γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο οι διμερείς διαβουλεύσεις τους, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την τρίτη αυτή συνάντηση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές. Νωρίτερα χθες, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ενώ οι επαφές κορυφώθηκαν με τη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι