Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Παρασκευόπουλος: «Συζήτηση για το μέλλον η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

Διευκρινίσεις στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης θα γίνουν πριν την ψήφισή του, διευκρίνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Διευκρινίσεις στο θέμα της υιοθεσίας θα γίνουν, κατά την τελευταία διαδικαστικής φάσης της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τροποποιήσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, οι οποίες αφορούν στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Θα είναι σαφέστερο ότι η ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά την υιοθεσία, γιατί αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο αφήνεται προς εξέταση και συζήτηση για το μέλλον. Θα προχωρήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, θα διευρυνθεί και θα εξετάσει και το θέμα αυτό» είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και εξηγώντας στο ΒΗΜΑ FM τους λόγους της διασαφήνισης, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν εισάγεται προς ρύθμιση, διότι δεν είναι ώριμο, ούτε από άποψη νομική, από άποψη εργασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αντινομίες ή ιεραρχήσεις που δεν είναι σωστές με άλλες αξίες της έννομης τάξης, του οικογενειακού δικαίου. Αλλά επίσης χρειάζεται και ένας ευρύτερος κοινωνικός διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα. Οπότε προς το παρόν αφήνεται. Αυτό απλώς, αυτή τη στιγμή, δεν καλύπτεται (σ.σ.: η υιοθεσία, αναδρομικά). Δηλαδή, πιθανόν να είναι μια υιοθεσία που έχει προηγηθεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρύθμιση από την οποία καλύπτεται».

Όπως είπε ο Υπουργός, το θέμα «θα το εξετάσει πάρα πολύ προσεκτικά μια επιτροπή, με κορυφαίους αστικολόγους ανά τη χώρα, και σίγουρα, όταν θα έχουμε την πρότασή τους, θα μας είναι πολύ ευκολότερο να πούμε το ναι, το όχι ή το πόσο κτλ».

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στο ενδοκυβερνητικό ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προκλήθηκε από το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

«Ελπίζω να επουλωθεί, διότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είχαν αντιρρήσεις αποκλειστικά στις ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και όχι σε άλλα σημεία».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για το βραχιολάκι των κρατουμένων, για την οποία τόνισε ότι «έχουμε ελάχιστη εφαρμογή». Σημείωσε ότι ο θεσμός πρέπει να «εξαπλωθεί γεωγραφικά και να μην εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο σε μία-δύο φυλακές, αλλά σε όλη τη χώρα».

Επιπλέον, εξήγησε ένα επιπλέον κώλυμα εφαρμογής της ρύθμισης, που είναι το ότι «χρειάζεται μια ευρύτερη άδεια, μια διπλή κρίση, μόνο εάν ο κρατούμενος είναι υπόδικος και όχι όταν είναι κατάδικος. Χρειάζεται δηλαδή η κρίση και του πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο προΐσταται εισαγγελέας και η κρίση του ανακριτή της υπόθεσης, εφόσον υπάρχει υποδικία», είπε και συνέχισε:

«Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι, είναι επαρκής η κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου, με τον προεδρεύοντα εισαγγελέα και αυτό μπορεί να διευκολύνει περισσότερο την εφαρμογή. Στην ακρόαση των φορέων, όμως, στη Βουλή, ήρθε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων, των κατεξοχήν δηλαδή αναφερόμενων στο σχέδιο, ο οποίος είπε ότι κατά τη γνώμη τους δεν επαρκεί μόνο η γνώμη των εισαγγελέων και χρειάζεται και η γνώμη του δικαστή. Μετά από αυτό, δεν μπορούσαμε να επιμείνουμε σε μια ρύθμιση που αποδίδει όλο το βάρος στους εισαγγελείς και που οι εισαγγελείς κρίνουν ότι δεν μπορούν να είναι μόνοι τους αρμόδιοι. Επομένως, το αλλάζουμε και θα υπάρξει και ρύθμιση γραπτή και τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε ότι θα προβλέπεται και η γνώμη εισαγγελέα και η γνώμη ανακριτή και πως σε περίπτωση διαφωνίας δεν θα έχει η γνώμη του ενός χαρακτηριστικά βέτο για του άλλου, αλλά στην περίπτωση αυτή θα αποφαίνεται το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο».

«Έχουμε να κάνουμε με άδεια, οπότε δεν διακόπτεται η επιμέτρηση της ποινής. Μιλάμε για καταδίκους και υποδίκους και η ποινή συνεχίζεται να εκτίεται» απάντησε ερωτηθείς γιατί συνεχίζεται η προσμέτρηση της ποινής σε όσους είναι σε κατ’οίκον περιορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ