Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στο προσφυγικό

Τι είπε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό

«Καλωσορίζουμε την απόφαση για δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η συζήτηση που αφορούσε το προσφυγικό ήταν ουσιαστική και έγιναν βήματα προς τα μπρος, ενώ αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Στάθηκε δε στην αναγνώριση ως «ουσιαστικής» της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης από τη μία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και μία συγκροτημένη πολιτική επιστροφών.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε και τόνισε ότι το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Ανήλικος είχε τραύματα από ξυράφι σε χέρια και πόδια
Μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική μετά από καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία ενεργοποίησε τις Αρχές
Συναγερμός στο Ηράκλειο: Ανήλικος είχε τραύματα από ξυράφι σε χέρια και πόδια
Μητσοτάκης για Kids Wallet: Οι γονείς να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων
Μητσοτάκης για Kids Wallet: Οι γονείς να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά